.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

Sva četiri evanđelista svjedoče nam o tome da je Isus liječnik duha, duše i tijela, osobito evanđelist Luka. Isus ozdravlja u duši, duhu i tijelu. On ozdravlja naše odnose, stavove, naše krive navike. Katekizam katoliče Crkve također prikazuje Isusa kao liječnika koga bolesnici tebaju (KKC, 1848). Prorok Izaija prorokuje: Prezren bješe, odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama, od kog svatko lice otklanja, prezren bješe, odvrgnut. A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna – radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše. (Izaija 53, 3-5) Mislio je na obećanog Spasitelja stotine godina prije nego što će doći na svijet. Tako se ispuni riječ proroka Izaije: “On slabosti naše uze i ponese naše bolesti” (Mt 8,17). Krist nije uzeo na sebe samo naše grijehe nego je uzeo i naše slabosti i bolesti ili još više: “On čijim ste modricama izliječeni” (1 Pt 2,24). Isus je bio raspet na križu da bi po svojim ranama mogao povijati naše rane i ozdravljati bolesne. Ako vjerujemo da je na križu plaćena naveća cijena za grijehe, onda jednako trebamo vjerovati kako smo na križu ozdravljeni i oslobođeni. kristova žrtva na križu čovječanstvu je darovala spas i ozdravljenje. I danas kad pogledamo u njegov križ događaju se ozdravljenja. Vjernicima je najljepše ono, što svjetskim ljudima izgleda najružnije – to je križ. Biblija kaže: “Govor o križu ludost je za one koji propadaju, a za nas koji se spašavamo sila je Božja.” (1 Kor.1,18). Smrću Isusa Krista tamo smo izmireni s Bogom. Tamo je otvoren izvor protiv grijeha i nečistoće. Isusov križ podjeća nas da smo njegovim ranama, negovim modricama, mukom i smrću ozdravljenji. Zato nakon Pričesti molimo: “Muko kristova okrijepi me”. 

 

Krunica Ranama Isusovim

 

Uvodna molitva:

Cjelivat ću, Gospodine, svete rane tvoje da izliječiš premnoge rane duše moje!
Cjelivat ću, Gospodine, rane ruku tvojih u naknadu za nedjela grešnih ruku mojih!
Cjelivat ću, Gospodine, rane nogu tvojih da oprostiš sva bespuća grešnih nogu mojih!
Cjelivat ću, Gospodine, rane glave tvoje da očistiš sve opake misli glave moje!
Cjelivat ću, Gospodine, ranu boka tvoga i predat se za sve vijeke Srcu Boga moga!

Advertisements

  

Na velika zrna:

 Vječni Oče! Prikazujemo Ti Rane Gospodina našega Isusa Krista –  da se izliječe rane naših duša!

 

Na mala zrna:

 Moj Isuse, oproštenje i milosrđe –  po zaslugama Tvojih svetih Rana!

 

Na kraju krunice 3 puta:

 Vječni Oče! Prikazujemo Ti Rane Gospodina našega Isusa Krista –  da se izliječe rane naših duša!

 

 

MOLITVA U ČAST PRESVETIH RANA ISUSOVIH

Klanjam se ranama Tvog svetog Čela,
u dubokoj tuzi i boli,
neka ti svaka moja misao,
pokazuje koliko te volim.

Klanjam se ranama Tvojih svetih Ruku,
u dubokoj tuzi i boli,
nek ti svaki posao mojih ruku,
pokazuje koliko te volim.

Klanjam se ranama Tvojih svetih Stopala,
u dubokoj tuzi i boli.
Nek ti svaki moj korak,
pokazuje koliko te volim.

Klanjam se rani Tvog Presvetog Srca,
u dubokoj tuzi i boli.
Nek ti svaki otkucaj mog srca danas,
pokazuje koliko te volim. Amen

 

MOLITVA SVETOJ RANI NA RAMENU ISUSOVU

Sv. Bernardo je upitao Isusa što Ga je najviše boljelo za vrijeme Muke? Gospodin je odgovorio: »Imao sam na ramenu Ranu, 3 prsta duboku, koja je nastala od križa. Ta me je Rana više boljela… nego ostale. Na tu Ranu ljudi malo misle, jer im je gotovo nepoznata. Zato štuj tu Ranu! Što god budeš molio na čast te Rane, dat ću ti. Svi oni koji štuju tu Ranu, dobit će milosti i pokazat ću im svoje milosrđe!«

O preslatki Gospodine Isuse Kriste, blagi Božji Jaganjče! Ja siromašan grešnik pozdravljam i poštujem Tvoju Presvetu Ranu koju si zadobio na svom svetom Ramenu, kada si svoj teški Križ nosio. Zbog nje si osjećao na svom presvetom Tijelu osobito veliku bol i muku.Klanjam Ti se, mukotrpni Isuse, slavim Te i štujem Te! Blagoslivljam Te iz dubine svojega srca i zahvaljujem Ti za Svetu Ranu Tvojega Ramena, koja Ti je zadavala veliku bol.

 

 

Čašćenje svetih Rana Isusovih spada među prve pobožnosti u kršćanstvu. To čašćenje je započela na Veliki petak Isusova Majka Marija. Presveta Djevica se ukazala 1867. kao Majka Božja od Sedam Žalosti službenici Božjoj Mariji Marti Chambon i rekla:
“Prvi put sam promatrala Rane dragoga Sina, kad je Njegovo tijelo bilo položeno u ruke moje…Ja sam razmatrala Njegove boli i nastojala sam, da prijeđu u moje Srce…Gledala sam njegove božanske noge, jednu za drugom, odatle sam prešla k Srcu, gdje sam vidjela onu veliku Ranu, najdublju za moje majčinsko Srce…Promatrala sam lijevu ruku, zatim desnu, i napokon trnovu krunu. Sve mi ove Rane probijahu srce…Sedam je mačeva u mom Srcu, zato treba štovati svete Rane moga Božanskog Sina po mom Srcu.” 

Gospa u Međugorju je nas nekoliko puta pozvala da u korizmi častimo Rane njezinoga Sina. Tako je Gospa u poruci od 25. ožujka 1997. rekla:
“Danas vas na poseban način pozivam, da uzmete u ruke križ i da promatrate rane Isusove. Tražite od Isusa da ozdravi vaše rane, koje ste, draga djeco, tijekom vašega života zadobili zbog vašega grijeha ili grijeha vaših roditelja. Samo tako ćete, draga djeco, shvatiti, da je svijetu potrebno ozdravljenje vjere u Boga Stvoritelja. Isusovom mukom i smrću na križu shvatit ćete, da samo molitvom možete postati i vi pravi apostoli vjere, kad u jednostavnosti i molitvi živite vjeru koja je dar.

 

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!