.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Ovi sveti muškarci i žene ulijevaju nadu, dokazujući nam kako i mi sami možemo postati sveci.

Sveci nisu bili savršeni. Griješili su i često su vodili izopačen život prije nego što su se obratili. Ovo je dobra vijest!

Daruj nam nadu da se čak i naša hladna srca mogu potpuno okrenuti Bogu i tako započeti nov i smislen život.

Sveci nam se često čine „previše svetim“ da ih nasljedujemo, ali su i sami nekada bili slični nama. Borili su se u svojim životima sa istim ovisnostima i navikama koji opterećuju svakodnevno i naše živote.

Advertisements

Zapamtimo da ovi sveci nisu uvijek bili takvi nego su po Božjoj milosti nadvladali teškoće i tako postali za sva vremena blistavi primjeri čestitosti.

Sveti MatejCarinik

Matej je bio poznat kao iznuđivač kojega su svi mrzili. Duboku preobrazbu doživio je nakon što je susreo Isusa.

“Odlazeći odande, ugleda Isus čovjeka zvanog Matej gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: »Pođi za mnom!« On usta i pođe za njim. Dok je Isus bio u kući za stolom, gle, mnogi carinici i grješnici dođoše za stol s njime i njegovim učenicima.

Vidjevši to, farizeji stanu govoriti: »Zašto vaš učitelj jede s carinicima i grješnicima?« A on, čuvši to, reče: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Hajdete i proučite što znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike. (Mt 9,9-13).

Ime Ma–tej je hebrejskoga porijekla i znači “Božji dar”.

Sveti Dizma – „Dobri razbojnik“

Dizma je bio kriminalac osuđen na smrt. Obratio se prije same smrti u susretu sa Isusom na križu.

Bio je dijete jedne razbojničke obitelji, a u Isusu Raspetome prepoznao je obećanog Mesiju. Na Kalvariji se Dizma divio Isusovoj strpljivosti i blagosti. Sa svojeg križa branio je Isusa od napada i uvreda lijevog razbojnika Gestasa. Prema svjedočanstvima Sveti Luka je zapisao:

“Jedan od obješenih zločinaca pogrđivao je Isusa: ‘Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!’

A drugi ovoga prekoravaše: ‘Zar se ne bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom? Ali mi po pravdi jer primamo što smo djelima zaslužili, a On – On ništa opako ne učini.’

Onda reče: ‘Isuse, sjeti me se kada dođeš u Kraljevstvo svoje!’

A Isus će mu: ‚Zaista ti kažem, danas ćeš biti sa Mnom u raju!‘ (Lk 23, 39-43)

Sveti Augustin – Tražitelj užitka

Augustin je imao ljubavnice i krao je kruške iz čiste zabave te postao veliki biskup. 

Od javnog bludnika, grešnika, čovjeka koji je robovao požudama svake vrste, postao je jedan od najvećih teologa u povijesti, čija su djela oblikovala zapadnu civilizaciju u samim njenim temeljima. 

Prizor konačnog obraćenja, sam je Augustin ovjekovječio u svojem djelu ‘Ispovijesti’. U to je vrijeme upadno tražio samoću i u tom je bezizlaznom stanju molio za pomoć odozgora. Vapio je: “A što sada, Gospodine, i kako će dugo potrajati ovakvo stanje?” Tada je čuo kao netko dječjim glasom govori: “Tolle-lege, tolle-lege!=Uzmi i čitaj!”

Uzeo je Sveto pismo i oči mu se zaustaviše na ovome tekstu: “Svucimo sa sebe djela tame, a obucimo se u oružje svjetla! Hodimo pristojno kao po danu; ne u razuzdanim gozbama i pijankama, ne u bludnosti i raspuštenosti, ne u svađi i zavisti, nego se obucite u Gospodina Isusa Krista i ne brinite se oko tjelesnoga da ugađate pohotama!” (Rim 13,12-14).

Taj je nadahnuti tekst bio savršen odgovor na njegov zov i vapaj iz dubine. On je iz Augustina protjerao svu tamu nesigurnosti, ispunivši mu srce snažnim svjetlom. U svojoj 32. godini života Augustinova duša pronalazi napokon Gospodina. Za tu je milost bio cijeli život zahvalan Bogu.

Sveta Pelagija – Bludnica

Pelagija se opisuje kao prostitutka i plesačica. Obratila se i postala časna sestra.

Prije krštenja i obraćenja na kršćanstvo vodila je raskalašen život, bila je plesačica i prostitutka i na taj način se prilično obogatila.

Nakon što je čula jednu propovijed o strašnom Sudu i kazni grješnika, odlučila se krstiti i iz temelja promjeniti svoj život.

Svoje bogatstvo koje je stekla bludnim načinom života, poklonila je siromašnim ljudima

Sveta Marija Egipatska – Zavodnica

Marija je iz zadovoljstva zavodila mladiće. Obratila se nakon što je putovala sa hodočasnicima.

17 godina živjela je kao plesačica, pjevačica, glumica i kurtizana sve do jednog dana kada je ugledala skupinu hodočasnika kako se ukrcavaju u lađu za Jeruzalem pa se vođena znatiželjom i sama ukrcala na brod. Nadala se da će svojim tijelom platiti troškove putovanja. U Jeruzalemu je Marija na blagdan svetog Križa htjela s ostalim hodočasnicima ući u glasovitu baziliku. Kad god je pokušala prekoračiti prag crkve, neka ju je tajanstvena sila neprestano zaustavljala. Opazila je izvan crkve sliku Bogorodice, pala na koljena i zamolila Gospu za pomoć. Bio je to za Mariju trenutak milosti i obraćenja.

Očistila je tijelo u rijeci, u crkvi primila svetu pričest i uputila se preko rijeke u pustinju. Tamo je započela svoj pokornički život koji je potrajao pedesetak godina.

Ovih pet svetaca pokazali su da ima nade za tebe, da nisi pod vlašću grijeha i zla, da je Bog milosrdan, da nitko nije osuđen i da još ima nade za svakoga od nas.

Ovo je izvadak iz knjige “Primjeri koji potiču, privlače, hrabre i opominju – fra petra Ljubičića”.
Dopuštenje autora za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.rastimougospodinu.com


Podijelite ovo s prijateljima!