.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Je li udovica u pravu što je smetala sucu? Sigurno je bio poznat na području gdje je sudio. Svi su ga se bojali. Zaobilazili su ga izdaleka jer nisu htjeli imati nikakvog dodira sa strogim čovjekom. Osim nje! Ona je hodala za njim bez prestanka. Obilazila je njegovu kuću i danju i noću. Gledala je kroz prozor. Sudac je sigurno čuo njezine korake i njezine uzdahe. Sigurno mu je išla na živce dok je obijala njegova vrata usred noći. Je li ta slaba i odbačena žena u pravu? Je li ona to smjela činiti? Da! Jer samo takvi će biti uslišani. Isus kaže da samo nasilnici, to znači oni koji glasno lupaju na vrata, stavljaju čak nogu između vrata i praga da im se vrata ne zalupe pred nosom, upravo takvi će biti uslišani, oni će ući u Božje kraljevstvo. Kako volim tu nasilnu udovicu iz evanđelja.
Udovica je slika moje i tvoje duše. Relacija između suca i udovice je simbolički izraz ustrajne molitve. Molite svagda i nikada ne sustajte!

Jeste li razumjeli? Uvijek molite! Hranite molitvu čitanjem Svetoga Pisma. Tako se često obeshrabrimo u molitvi, odustanemo. Molitva je puno snažnija nego razgovor s prijateljem. Moramo si posvjestiti da smo pred Bogom, u njegovoj prisutnosti. Nemojmo mjeriti vrijeme dok smo s Bogom. Koliko dugo, dakle, moliti? Trebamo si uzeti toliko vremena kako bismo osjetili preobrazbu dvaju srdaca u jedno: Njegovo srce i tvoje.

Ponekad našu molitvu uvijek nešto sprječava. Možda su to misli, možda neki ljudi, jednostavno nešto što ti ne dozvoljava potpuno jedinstvo s Isusom. Uvijek neke suprotnosti se nađu na svakodnevnom putu. Neka nam borba Izraelaca s Amalečanima pomogne u nadilaženju poteškoća tijekom molitve (Izl 17,8). Borba se dogodila u Refidimu – to znači na hebrejskom utvrđivati, uporište. Amelečani su bili poznati borci, dok Izraelci su bili poznati pastiri (Post 47,1-4). Upravo ti pastiri su trebali stati nasuprot borbenih Amalečana. To je bila jedna od najtežih borbi. Mnogi su htjeli odustati do nje. Međutim, ta borba postala je utvrđivanjem Izraela, a Refidim njihovo uporište! Amalečani su u židovskom naučavanju simbol odustajanja, obeshrabrenja. Gubitnici su bili upravo oni koji su odustali. Pobjednici su Mojsije i Jošua. Dok su Mojsijeve ruke bile uzdignute k nebu, sve do zalaska sunca, Izraelci su pobjeđivali. Kada su polako opadale, nadjačavali su Amalečani i zato su Aron i Hur podržavali Mojsijeve ruke. Kako doslovce piše, Mojsijeve su ruke bile ufanjem. Lik Mojsija i njegovih uzdignutih ruku upisuje se u uzdignute ruke Isusa na križu. Njegove ruke nisu držali prijatelji nego čavli. Uzdignute su ruke putokaz k nebu. Tu ide tvoja molitva. Refidim, za Izraelce, postao je pobjedom i uporištem jer su nadvladali obeshrabrujuće misli.

Isus kaže da se sudac koji se Boga ne boji i za ljude ne mari, ipak slomio pred jadnom udovicom. Ona je izazvala kod njega podočnjake! Grčka riječ hypopiaco znači i nabacivati se, mučiti, ali i udariti nekoga pod oko, opaliti nekome pljusku ili imati podočnjake. Pogledajte kakva je to žena!
Bog želi da mu izazoveš podočnjake zbog svoje molitve. To znači da te stalno čeka jer želi biti s tobom. On želi da i ti uđeš u njegovu kuću, da zaviriš kroz prozor i da budeš dosadan. Nije riječ o brbljanju u molitvi nego o potpunom povjerenju i ustrajnosti u molitvi. Udovica je imala svoga tužitelja – antidikos. Za Izraelce prepreka su bili Amalečani, a za udovicu – antidikos je bio netko tko ju je, najvjerojatnije, mučio zbog novaca. Sveti Petar u svojoj poslanici koristi riječ antidikos kada govori o đavlu. On je taj koji optužuje. On je taj koji oduzima tvoju radost i ulazi u tvoje misli. Blokira te potpuno od glave do pete, pa nisi svoj. Koje su tvoje zapreke? Reci danas Isusu o svim preprekama koje te udaljuju od molitve i koje te uništavaju. Budi siguran da će te on čuti jer je on puno jači nego strogi sudac iz evanđeoskog odlomka. Vjeruješ li?

Advertisements


Podijelite ovo s prijateljima!