.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

Sveta i nesveta obitelj (Mt 2,13-15.19-23)

Obitelj bi uvijek trebala biti mjesto rasta u svetosti. Je li uistinu tako? Ti kao suprug, kao supruga kako se osjećaš u svojoj obitelji, rasteš li u svetosti? Sve to ovisi o tebi, o nikome drugome. Rast u svetosti tvoje djece ovisi o tebi. Naravno, Bog iznova izlijeva svoju milost. Ti kao otac ili majka si uvijek primjer. Tako je bilo i Isusu. On je trebao mlijeko svoje majke, trebao je Josipov primjer kako postati pravedan muškarac. Isus je u svojoj obitelji rastao u milosti. Nemoj samo reći da ti to ne možeš! Oni su sveti. Tko se može uspoređivati s Marijom, Josipom i Isusom? Možeš! Upravo s njima se moraš uspoređivati.

Čitamo evanđeoski odlomak o obitelji koja nije živjela u miru. Evanđelje nam govori o stalnom bježanju, mijenjanju boravišta i strahu, ali Josip i Marija su bili ispunjeni potpunim pouzdanjem. Josip je ufao Mariji, a Marija Josipu. Tako se lakše ide kroz život. Sigurno su živjeli lijepe trenutke, ali evanđelje predstavlja njihove živote poput horora. Teško im je bilo, ali izdržali su najgore. Vjerovali su Bogu.

Možda će netko prigovoriti zašto Crkva govori o Svetoj obitelji i o tome kakve moraju biti obitelji. To sve zvuči pomalo kao sipanje soli na ranu jer ono kako bi trebalo biti ustvari nije tako. Stvarnost je drugačija: mnogi bračni parovi su razvedeni, nemir vlada u obitelji, prisutna je bolest i odsutnost očeva ili majki u odgoju djece. Prema tome, čemu to sve? Pogledajmo bolje Svetu obitelj. Po čemu i na koji način ona je sveta i zašto ih trebamo slijediti?
Lijepo je tako razmišljati iako imamo s tim određenih poteškoća. Pogledajmo Josipa. Njegovi su planovi nestali. Našao je najljepšu ženu na svijetu, ali nikada nije s njom živio kao što živi muž sa ženom u bračnom sjedinjenju. On je želio normalan brak, ali Bog mu je predložio nešto drugo na što je Josip pristao. Upravo zato njihova je obitelj postala još sjajnija. Bilo je također i trenutaka kada se Josip jako plašio. Nije imao uza se previše novaca osim zlato koje je dobio od magova. Morao je bježati u Egipat, gdje je živio teški život. Nikome nije lako živjeti daleko od svojih. Vratio se ipak u svoj zavičaj, ali i tu ga njegovi nisu primili. Možemo reći da ni jedan njegov plan nije uspio. Netko će reći da taj čovjek nije imao sreće. No je li to istina?

Advertisements

Pogledajmo Mariju. I ona je imala planove za život prije nego što je došao k njoj anđeo. Svi planovi prema Josipu i njezin suživot s njim također su se promijenili. A da ne kažem za neke od situacija s Isusom. Prvo se izgubio, Marija i Josip su ga tražili, a na to Isus odgovara drugačije nego ostala djeca. U drugim prilikama javno Mariju naziva ženom, a ne mamom, a i kada je zove mamom pod križem, predaje je svome učeniku. Koja obitelj tako živi? No, Marija se nije izgubila, nije pobjegla od svoje obitelji. Ona je ostala vjerna. Druga stvarnost koja je obilježila Marijin život, a svakako je prekoračila njezine planove, je Josipova smrt. Prema evanđeoskom izviješću možemo zaključiti da je Marija bila udovica. To sigurno razumiju gospođe koje su brzo ostale same, bez ikoga, osobito one čiji su muževi bili jako dobre osobe i očevi. Marija je imala doduše sina, ali on je stalno bio negdje na putu. Najveći trenutak iskušenja za nju je sigurno smrt njezina sina, Isusa na križu. No Marija nije izgubila vjeru i ni tada nije pala u depresiju. Pouzdavala se u Božju riječ.

Pogledajmo i Isusa. Sigurno kao dijete bio je izuzetan. Teško je uopće zamisliti da nije slušao mamu i tatu ili da im je odgovarao. Moguće da mu je teško pao trenutak kada su ga njegovi roditelji tražili, kad je ostao u hramu. Možda je pretpostavljao da bi oni sve trebali znati i ne bi se trebali uznemirivati zbog njegova ostanka među mudracima. Usporedio bih taj „nesporazum“ s djecom u pubertetu koji misle kako ih njihovi roditelji ne shvaćaju. Evanđelje opisuje još jednu situaciju. To je trenutak kada su Isusovi najbliži došli po njega jer su smatrali da je poludio (izvan sebe jest). Tvoj izbor u životu netko prihvaća s krajnjim odbacivanjem i govori: „On nije normalan“.

Pogledaj, ako si otac, možda proživljavaš sve ono što je prošao Josip. Možda se bojiš da tvoj brak i tvoja obitelj nije takva kakvu si sam zacrtao. Možda misliš pobjeći? Moguće je da su Josipove brige i tvoje brige. Popričaj s Josipom o tome!

Možda si majka kojoj je teško shvatiti svoje dijete, a i odnos sa suprugom bi mogao biti bolji. Možda si usamljena ili udovica. Možda si izgubila svoje dijete. Popričaj danas s Marijom. Ona je sve to prošla prije tebe. Razumije te. Ona vjeruje Božjoj riječi.
Možda si dijete i misliš da te nitko uopće ne shvaća na ovom svijetu i kako prije tebe uopće nije bilo svijeta nego je počeo od kada si se rodio. Moguće je i da ne možeš se dogovoriti s roditeljima. Sjedni i razgovaraj s Isusom. I on je prošao razdoblje koje ti prolaziš. On koji je i Bog i čovjek ima sigurno za tebe riječ.

Marija, Josip i Isus znaju tvoju obiteljsku bol. Zato budi s njima i popričaj s njima. Ostani sam s njima. Zaboravi na sve što sam rekao i sam osluškuj Božju riječ.
U poslanici Kološanima, sveti Pavao moli da se zaodjenemo u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljenje i oprost. To je upravo definicija svete obitelji. To je definicija i tvoje obitelji. U svetoj obitelji pogledajmo svoju obitelj.


Podijelite ovo s prijateljima!