.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Kalez vinaMožda već godinama gledaš oltar, a na njemu kruh i vino. Naviru ti različite misli ponekad ozbiljne, a ponekad smušene. Ali ako očima vjere pogledaš ono što se pred tobom događa, okusit ćeš već sada nebo na zemlji. Sve je to za tebe učinila Božja ruka u nadi da ćeš potpuno iskoristi ponudu Božje mudrosti. Svaki put kada se služi sveta misa, nebo se spušta na zemlju kroz sedam stupova o kojima govori Knjiga mudrih izreka. U svojem domu, u svakoj crkvi, Bog hrani čovjeka (Izr 9,1-6).

Sigurno ti je poznat osjećaj čežnje za nečim, ali u stvari sâm ne znaš što želiš. Ništa te ne može u potpunosti ispuniti. To može biti vrlo mučan osjećaj. Tražiš, ali ne nalaziš. Možda si sve i svašta isprobao u životu pokušavajući zadovoljiti svoju čežnju, ali bez uspjeha. Možda ima i takvih situacija da dolaziš na misu, primaš Kristovo tijelo i krv, ali ne osjećaš određenih pomaka. Prati te misao: Sve bi to trebalo ići drugačije, a ne ovako! Imaš osjećaj kao da sanjaš u stvarnosti, a sve drugo te mimoilazi. Ta situacija podsjeća na proroka Iliju. Uplašen u pustinji, spavao je pod smrekom kada mu je došao anđeo i stavio pred njega vrč s vodom i pečeni kruh kao okrepu za danji put. Ilija je pojeo, ali nakon toga nastavio ležati i spavati. Bojao se. Nije povjerovao (1 Kr 19, 4-8). Možda se to i tebi događa. Trebaš se jednostavno probuditi. Zato Bog šalje svoga anđela s neba koji te stalno udara kako bi s vjerom blagovao Kristovo tijelo i pio Kristovu krv. To je potpuna dimenzija zajedništva u svetoj misi.

Kada je Ilija primio kruh i vodu po drugi puta krenuo je kroz četrdeset dana skroz do Božje gore Horeba i tu je vidio Boga. Želja mi je da prepoznaš i ti u tom kruhu i vodi Kristovo tijelo i krv, i da ih primaš svaki put s vjerom. Samo je Isus Krist potpuno ispunjenje svakoga čovjeka. Jedino euharistija može utažiti svaku glad i svaku žeđ za smislom, za ljubavlju i za životom. Isus Krist, koji daje svoje tijelo za jelo i svoju krv za piće, ispunja te svojom osobom. Onaj koji ga prima neće umrijeti nikada. Onaj koji u njega vjeruje, neće tražiti nešto nepropadljivo na drugim mjestima. Samo jedi i pij Boga!

Ispituj svoje čežnje jer se uvijek iza njih skriva nešto drugo. Iza svake čežnje skriva se želja za euharistijom. Sveti Pavao upozorava da se Efežani ne opijaju vinom (Ef 5,15-20). Pijanstvo je lažna utjeha i mrak svijesti. Pijan čovjek gubi potpuno kontrolu nad sobom. Mijenja se. To više nije ta osoba. Pavao poučava da se umjesto vina punimo Duhom Svetim kroz psalme, hvalospjeve. To se upravo događa na svetoj misi. Primajući Božju riječ te blagujući njegovo tijelo i krv, punimo se Duhom Svetim. To Duh Sveti čini da obično vino postaje Kristovom krvlju.

Advertisements

Tko ne jede tijela Kristova i ne pije njegove krvi, nema života u sebi. Isusovo se tijelo uvijek povezuje s njegovom krvlju. To doslovce znači: Tko ne jede mene, nema života vječnoga u sebi! Možeš jesti i piti različite stvari, ali to će sve prvom prilikom izaći iz tebe. Ono što ti nudi Isus ostaje za vječnost. Jedeš Boga i piješ njegovu krv, prema tome sve više postaješ Božji. Postaješ blagoslovljen poput Jakova kojemu je njegov otac Izak darovao za novi životni put žita i vina (Post 27,37). Tko ne želi kruh istiniti i piće istinito? Moguće da te đavao stalno muči ukazujući na besmislenost primanja Kristova tijela i neobična vina, odnosno Kristove krvi i da ti pruža utjehe ovoga svijeta kako bi te odvukao od života. Pokušaj drugim očima – očima vjere – gledati na obično vino na oltaru, koje u sili Duha Svetoga postaje neobično vino, Kristova krv. To je jedino piće koje ti nudi vječni život. Tko ne želi biti vječan!

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!