.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 obitelj moli krunicu

 

Među poznatijim marijanskim pučkima pobožnostima su “svibanjske i listopadske pobožnosti”.  Vjernici sabrani u crkvi svake večeri dotičnog mjeseca, zajednički mole krunicu. U mnogim crkvama nakon krunice slijedi večernje sveta mise. Treba dodati da ove i slične pobožnosti nisu obvezne kao nedjeljna misa, nego su slobodne, dragovoljne i znak većeg štovanja Blažene Djevice Marije (Gospe). Ove marijanske pobožnosti imaju stoljetnu tradiciju i preporučuju ih i danas mnogi crkveni dokumenti.

Petnaest poticajnih citata o svetoj krunici

 

1. „Krunica je najljepša i najbogatija milostima od svih molitvi; to je molitva koja najviše dira Srce Majke Božje … i ako želite da mir prevlada u vašim domovima onda molite obiteljsku krunicu.“ Papa sveti Pio X.

2. „Idite prema Gospi. Ljubite je! Uvijek molite krunicu. Izmolite je dobro. Molite je što češće možete. Budite duše molitve. Nikada se ne umarajte od molitve, ona vam je najpotrebnija. Molitva potresa Božje srce, po njoj dobivate potrebne milosti.“ Sveti otac Pio iz Pietrelcine

Advertisements

 
3. „Uvijek ostavljaš krunicu za kasnije i na kraju je ne izmoliš jer si pospan. Ako nema drugog vremena, onda je izmoli kada si na ulici a da te nitko ne opazi. Ona će ti pomoći da se nađeš u Božjoj prisutnosti.“ Sveti Josemaria Escriva

 
4. „Od svih pobožnosti koje priznaje Crkva, ni jedno nije tako omiljeno zbog tolikih čuda kao pobožnost Presvetog Ružarija.“ Papa Pio IX.

 
5. Krunica je moćno oruđe za progon demona i zaštitu od grijeha … Ako želite mir u svojim srcima, u svojim domovima, u svojoj zemlji, okupite se svake večeri i izmolite krunicu. Neka ne prođe ni jedan dan bez molitve krunice, bez obzira na brige i poslove koji vas terete.“ Papa blaženi Pio IX.

6. „Jednoga dana putem krunice i škapulara Gospa će spasiti svijet.“ Sveti Dominik

7. „Najveći način moljenje jest molitva krunice“. Sveti Franjo Saleški

8. „Krunica je knjiga za slijepe, gdje duša vidi i tu se odigrava najveća drama o ljubavi koju je svijet ikada upoznao; to je knjiga za jednostavne, koja im pokazuje sve tajne i znanja koja pružaju veće zadovoljstvo nego obrazovanje običnih ljudi; to je knjiga onih starijih, čije se oči zatvaraju nad sjenama ovog svijeta a otvaraju u cijelosti za onaj dolazeći. Njezina moć se ne može opisati.“ Nadbiskup Fulton Sheen

9. „Krunica je najizvrsnija molitva i najefikasniji način za postizanje vječnoga života. Ona je lijek za sva zla i korijen svih naših blagoslova. Ne postoji izvrsniji način molitve.“ Papa Leon XIII.

10. „Nitko ne može živjeti konstantno u grijehu a istodobno moliti krunicu. Ili će odustati od grijeha ili će odustati od krunice.“ Biskup Hugh Doyle

 

11. «Djeco, pomozite mi pobijediti zla koja muče Crkvu i ljudsko društvo, ali ne mačem, nego krunicom.» rekao je Papa Pio IX. u jednom od svojih govora.

 

12. «Kako li je samo lijepa obitelj koja moli krunicu svaku večer» – papa Ivan Pavao II.
Papa Ivan Pavao II. je često govorio: «Krunica je moja najdraža molitva. Divna, krasna molitva! Divna u svojoj jednostavnosti! Divna u svojoj dubini!» Papa je proglasio godinu krunice (2002./03.), a na 25. godišnjicu svojega pontifikata napisao je apostolsko pismo “Rosarium Virginis Mariae”.

 

13. «Znajte, kad bih ja uklonio iz Zavoda moljenje svete krunice, u isti tren nestalo bi iz mog Oratorija i reda i rada i nauke i veselosti, čemu se vi toliko divite.» rekao je sveti Ivan Bosco reče jednom posjetitelju svoga Zavoda koji se divio redu, radu, disciplini i veselosti dječaka. 

 

14. Kad bi pitali sv. Pija iz Pietrelcine zašto toliko moli krunicu, rekao bi: «Ako je Gospa, bilo gdje da se ukazala, uvijek živo preporučivala molitvu svete krunice, ne čini li ti se da za to mora postojati valjan razlog?»

 

15. Sestra Lucija iz Fatime za krunicu je rekla: «Blažena Djevica Marija je krunici podarila takvo djelovanje, da ne postoji nijedan materijalni, duhovni, nacionalni ili međunarodni problem, koji se putem nje i naše žrtve ne bi mogao riješiti.»

 

 

“Krunica je molitva koja me uvijek prati. To je molitva običnih ljudi i svetaca… To je molitva iz srca”, to su riječi koje je papa Franjo napisao u predgovoru knjige koptskog katoličkog svećenika Yoannisa Lahzija Gaida posvećenoj molitvi krunice, prenosi Vatican Insider. 

 
“Papa puno radi, ali uvijek nađe vremena za molitvu krunice. Kada osjeti potrebu, sjedne i moli krunicu. Mislim da to čini najmanje triput dnevno”, izjavio je Papin bivši tajnik mons. Alfred Xuereb.

 

 

 

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!