.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

Papa Franjo je za vrijeme današnjeg Angelusa govorio kako zavist vodi u lažne optužbe kojima se želi uništiti dobar glas osobe.  Lažne optužbe kojima se želi uništiti dobar glas drugoga predstavljaju „smrtni otrov“ – istaknuo je papa Franjo za vrijeme današnjeg podnevnog nagovora na Trgu svetog Petra u Vatikanu pred oko 20 tisuća vjernika. Sveti se Otac u svom promišljanju usredotočio na današnji odlomak iz Evanđelja po Marku (Mk 3,20-35) napominjući da se tu očituju dva „nerazumijevanja“ s kojima se Isus suočio: ono od strane pismoznanaca i drugo od strane njegove rodbine.

Grijeh protiv Duha Svetoga

Kako bi u očima naroda diskreditirali Isusa, koji je ljude nastojao izliječiti u duhu i tijelu, pismoznanci optužuju Isusa da ima Beelzebula, da „po poglavici đavolskom izgoni đavle“ (Mk 3,22). Papa je napomenuo da Isus odgovara snažnim i jasnim riječima jer su pismoznanci, makar i ne znajući, upali u najteži grijeh: zanijekali su i hulili protiv ljubavi Božje koja je prisutna i djeluje u Isusu.

Huljenje je grijeh protiv Duha Svetoga, jedini neoprostivi grijeh, jer polazi od zatvaranja srca Božjem milosrđu koje djeluje u Isusu – kazao je papa Franjo i nastavio – Riječ je o biblijskoj epizodi koja sadrži upozorenje za sve nas. Može se dogoditi da zavist zbog dobrote i dobrih djela neke osobe dovede da se tu osobu lažno optuži. To je istinski smrtni otrov: zlo kojim se namjerno želi uništiti dobar glas drugoga. Neka nas Bog oslobodi od te strašne napasti!

Advertisements

I ako, ispitujući svoju savjest, prepoznamo da u nama raste ta zla trava, trebamo odmah pristupiti sakramentu pomirenja i to ispovjediti, prije nego što se razviju i rode njezini zli učinci – kazao je Papa i upozorio – Budite pozorni! Taj stav uništava obitelji, zajednice i, u konačnici, društvo.

Isusova nova obitelj

Drugo nerazumijevanje o kojem govori evanđelist jest ono od strane njegove rodbine koja je bila zabrinuta jer se njegov novi putujući život njima činio suludim. Doista, Isus je drugima bio na raspolaganju u toj mjeri da nije imao vremena ni za jesti. Isus je bio takav – prokomentirao je Sveti Otac – Na prvom su mu mjestu bili ljudi. Njegova je rodbina stoga odlučila odvesti ga natrag u Nazaret i došli su na mjesto gdje je Isus propovijedao te ga pozvali. „Eno vani majke tvoje i braće tvoje, traže te!“ Isus im odgovara: „’Tko je majka moja i braća moja?’ I okruži pogledom po onima što su sjedjeli oko njega u krugu i kaže: ‘Evo majke moje, evo braće moje! Tko god vrši volju Božju, on mi je brat i sestra i majka’“ (Mk 3,32-35).

Isus je zasnovao novu obitelj koja više nije utemeljena na naravnim vezama, nego na vjeri u Njega, na njegovoj ljubavi koja nas prihvaća, međusobno nas ujedinjujući u Duhu Svetomu. Svi oni koji prihvate Isusovu riječ djeca su Božja te jedni drugima braća i sestre. Ogovarati pak druge čini nas dijelom đavlove obitelji – upozorio je Papa.

Najveće priznanje za Mariju

Sveti je Otac objasnio da Isusov odgovor ne predstavlja manjak poštovanja prema njegovoj majci i rodbini. To je, naprotiv, najveće priznanje za Mariju jer je upravo ona savršena učenica koja je u svemu bila poslušna Božjoj volji. Neka nam Djevica pomogne uvijek živjeti u zajedništvu s Isusom, prepoznajući djelo Duha Svetoga koji djeluje u Njemu i u Crkvi, obnavljajući svijet na novi život – kazao je na kraju papa Franjo.


Podijelite ovo s prijateljima!