.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

papa i biblija

Papa je vjernike još jednom potaknuo na nošenje i redovito čitanje Evanđelja – pa makar i na 10-ak minuta – kako bi s Gospodinom dijalogizirali, radije nego da vrijeme posvećuju gledanju različitih serija ili ogovaranju bližnjih.

Svakodnevno promišljanje nad Evanđeljem pomaže nam da imamo pravu nadu – kazao je Sveti Otac na jučerašnjoj propovijedi za vrijeme svete mise u Domu svete Marte. Papa je vjernike još jednom potaknuo na nošenje i redovito čitanje Evanđelja – pa makar i na 10-ak minuta – kako bi s Gospodinom dijalogizirali, radije nego da vrijeme posvećuju gledanju različitih serija ili ogovaranju bližnjih.

Gdje je točka naše nade? – zapitao je papa Franjo – Upravite pogled prema Isusu – nastavio je Papa nalazeći poticaj u Poslanici Hebrejima, koja govori o kršćanskoj nadi. Bez osluškivanja Gospodina možemo možda imati optimizma ili pozitivno gledati na život – kazao je – ali nadi se učimo gledajući Isusa. Papa Franjo je zatim počeo govoriti o molitvi kontemplacije.

Papa je primijetio da je dobro moliti krunicu svaki dan; razgovarati s Gospodinom ili s Gospom ili sa svecima kad smo u teškoći. Ipak – dodao je – važna je i molitva kontemplacije, a ona se obavlja samo s Evanđeljem u ruci. Kako na primjer kontemplirati današnje Evanđelje?

Advertisements

Vidim kako se Isus nalazi među mnoštvom. Riječ mnoštvo ponavlja se pet puta u današnjem tekstu. Zar se Isus nije odmarao?! – zapitao je Papa nastavivši tumačenje – Sada mogu razmišljati: Isus je stalno bio među mnoštvom. Većinu svog javnog djelovanja proveo je na putu, među mnoštvom… ali zar se nikad nije odmarao?! Da, jednom je – kaže Evanđelje – drijemao na lađi i tada je nahrupila oluja te su ga učenici brzo probudili. Isus je trajno bio s narodom. Evo, tako vidim Isusa, tako ga zamišljam i kontempliram, a zatim mu kažem ono što mi dođe na um.

Isus se obazire na jednu bolesnu ženu koja mu se, među tolikim mnoštvom, dotaknu haljina. Isus ne samo da razumije mnoštvo ili ga čuje, nego poznaje otkucaje srca svakog od nas; o svima se nama stalno brine! – kazao je Sveti Otac te nastavio – U slučaju kćeri predstojnika sinagoge, čini isto: sve ostavlja, a daje se na ono na što ga pozivaju. Došavši u kuću, Isus je našao žene koje plaču jer je djevojčica umrla. Kad ih je pokušao umiriti, ismijavale su ga. Ovdje se vidi – kazao je Papa – Isusovo strpljenje. Nakon uskrišenja djevojčice, Isus umjesto da kaže: „Slava Bogu“, kaže Dajte joj jesti. To su mali detalji koje On uvijek primjećuje – rekao je papa Franjo.

To je molitva kontemplacije nad ovim Evanđeljem; uzeti Evanđelje, pročitati i zamisliti se u toj sceni; zamisliti ono što se događa i razgovarati s Isusom, onako kako mi navire iz srca. Tako činimo da nada uzraste, jer upravljamo pogled u Isusa. Molite ovu molitvu – potaknuo je papa Franjo nazočne – kod kuće, dovoljno ti je 15 minuta. Uzmi Evanđelje, kratki odlomak, zamisli što se događa u tom odlomku i o tome razgovaraj s Isusom. Tako naš pogled ostaje usmjeren na Isusa – smatra Papa.

Sjećanje na prijeđeni put, na tolike milosti primljene od Gospodina! On je jedini koji mi može dati nadu. Da bismo Gospodina gledali, da bismo ga poznavali, prakticirajmo ovu molitvu kontemplacije nad Evanđeljem – potaknuo je Papa. Danas npr. uzmite 10-15 minuta – ne više – pročitajte neki evanđeoski odlomak, zamislite scenu i kažite Isusu ono što vam dolazi iz srca. Tako će vaše poznavanje Isusa porasti, a tako i vaša nada. Ne zaboravite upravljati pogled prema Isusu, a time ni molitvu kontemplacije – zaključio je na kraju Sveti Otac.

 

Izvor: Radio Vatikan

 

 

KATEHEZE I PROPOVJEDI PAPE FRANJE

 

papa Frano.PNG 

 

 

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*