.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

OGOVARANJE I MRMLJANJE UNIŠTAVA DRUGE I VAS u tom smislu, možete razumjeti kako je opasna snaga ogovaranja i mrmljanja. Ogovaranje je danas jako prošireno i u svjetovnom društvu, ali i u kršćanskim krugovima i zajednicama.

 

NEMA NIŠTA GORE OD KRŠĆANINA KOJI OGOVARA BRATA KRŠĆANINA – govoreći zlo ili loše o njemu.

Ogovarati možemo iz zavisti, ili iz povrijeđenosti. Iz bilo kojeg razloga to činili, to je teški grijeh jer ima razornu snagu! Koliko puta se dogodilo da smo ogovaranjem narušili nečiji ugled ili pokvarili nečiji dobar glas. Jer dok ogovaramo, mi pričamo loše stvari o nekoj osobi, koju želimo ocrniti. Doduše, govorimo istinu o njoj, ali u njenoj odsutnosti i ne može se braniti. K tome, u ogovaranju govorimo s ciljem da je ocrnimo. (KLEVETA je kad govorimo lažno protiv druge osobe!)

Treba biti svjestan da ni jedan čovjek nije savršen. Svaki od nas ima dobre i loše stvari. Moguće je da pred sobom imamo jednu divnu osobu, koja svakako ima i svojih slabosti. Ogovaranjem te osobe činimo da svu pažnju drugih stavimo na njezine mane, slabosti i nedostatke. I tada toliko zaprljamo sebe i oči tih ljudi kojima smo je ogovarali, da svi postanemo slijepi za ono dobro u njoj. Više uopće nismo kadri vidjeti na njoj ono dobro i pozitivno.

Advertisements

Tako: OGOVARANJEM NAŠE OČI POSTANU TAMNE I ZLE. A AKO SU NAM OČI BOLESNE, ČITAVA NAŠA DUŠA JE BOLESNA, jer više ne možemo vidjeti svjetlo, niti milost koju Bog čini u nama i u drugima.

OGOVARANJE NAS ZATVARA ZA BOŽJU MILOST!

Ako na tu spoznaju dodamo još i ono što smo gore napomenuli – da kroz takve naše riječi ogovaranja oslobađamo vojsku demona na osobe koje ogovaramo – možete zamisliti pod kakvim pritiskom može biti ta osoba koju ogovaramo, i u kakvoj duhovnoj borbi!

I sam sam često iskusio zle posljedice ogovaranja. Moram vam reći da mi ni jednom nije bilo nimalo lako! Kad su me drugi ogovarali i klevetali, lažno sudili i optuživali, osjetio sam – doslovno, kao da me netko probada s tisuću strijela, kao da je netko pustio čopor bijesnih pasa koji me napadaju i ujedaju. Morao sam puno snage uložiti u borbu protiv toga, umjesto da sam tu snagu trošio u širenje Božjeg Kraljevstva. A što je najtužnije: te sile zla oslobodila su moja braća koja su trebala stajati uz mene kao moja pomoć, ohrabrenje i zaštita.

Često i mi: umjesto da smo jedni drugima na pomoć i blagoslov, svojim govorom puštamo jedni na druge sile zla koje ujedaju i razaraju nam život. Tako jedni drugima zagorčavamo život, umjesto da ga činimo lakšim i ljepšim kroz djela ljubavi i milosrđa. Upravo zato nas Isus potiče da budemo milosrdni – jer ćemo tada zadobiti milosrđe!

JESI LI I TI KADA DOŽIVIO DA TE NETKO OGOVARA? KAKO SI SE OSJEĆAO? JADNO I TEŠKO!? SAD ZNAŠ ŠTO TI SE DOGAĐALO. PROTIV TEBE JE BJESNIO DUHOVNI RAT KOJI JE NETKO SVOJIM OGOVARANJEM PUSTIO NA TEBE! ODSAD – KAD ZNAŠ ŠTO SE DOGAĐA PO OGOVARANJU – BUDI OPREZAN I ODLUČI DA VIŠE NEĆEŠ NIKOGA OGOVARATI!

 

MRMLJANJE NAS SPRJEČAVA DA UĐEMO U BLAGOSLOV

Uz ogovaranje, ide još jedan grijeh koji se često ponavlja: MRMLJANJE. Znadete da je u SVETOM PISMU BOG STRAŠNO OSUDIO MRMLJANJE.

U 1 Kor 10,10 pokazano je da je zbog mrmljanja na Židove došao Zatirač koji ih je uništio dok su bili na putu u Obećanu zemlju. Tako je mrmljanje spriječilo Židove da uđu u Obećanu zemlju! Zašto?

ZATO JER JE MRMLJANJE IZRAZ NEVJERE I NEPOVJERENJA U BOŽJE VODSTVO!

Tako je i s tobom: dok mrmljaš (na Boga, bračnog druga, ili dijete, bližnje, na životne okolnosti), stalno negoduješ i kritiziraš, stalno si nezadovoljan, jadan, bijedan, stalno su ti svi krivi – kroz te negativne riječi ti jednako tada puštaš vojsku demona na sebe da ti ukradu sreću i blagoslov, i da ti unište život.

Razlika je samo u tome što kod ogovaranja puštaš sile zla najprije na one koje ogovaraš, a KOD MRMLJANJA ODMAH NA SEBE!

Mrmljanje je spriječilo Židove da uđu u Obećanu zemlju i u blagoslove koje je Bog pripremio za njih. I tebe sprječava da uđeš u milost Božjega Kraljevstva i u blagoslove koje je Bog pripremio samo za tebe!  Znajući sve to, odluči danas OPREZNO RUKOVATI SVOJIM RIJEČIMA!

Umjesto da kroz zle riječi oslobađaš zlo u ovaj svijet i na druge ljude, odluči lijepim, blagim i prijaznim riječima ljubavi oslobađati snagu Božjeg Kraljevstva i njegovu ljubav u svijet! To znači ispravno živjeti. I to će biti tvoje veliko blago, kad se jednom pojaviš na Božjem sudu. Tada taj Sud – kada budeš morao položiti račun za svoj život – za tebe neće biti sud – na osudu, nego sud Milosrđa. A djela koja si činio iz ljubavi prema Isusu za tebe će stajati pred Bogom, i svjedočiti u tvoju korist.

BUDI BLAGOSLOVLJENA OSOBA, KANAL LJUBAVI BOŽJE, JER TAKVE LJUDE OVAJ SVIJET NAJVIŠE TREBA.

NEKA BOG OČISTI TVOJE SRCE, I UČVRSTI GA U DOBRU, DA MOŽEŠ BITI ORUĐE U NJEGOVIM RUKAMA!”

 

Sveti Augustine, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Blaženi Alojzije Stepinac, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sv. Nikola Taveliću, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sv. Nikola Putniče, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Blaženi Alojzije Stepinac, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sv. Nikola Taveliću, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sv. Nikola Putniče, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sveti Dominiče, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sv. Ignacije Lojolski, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sveti Ivane Pavle II. , u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sveti Padre Pio, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sveti Franjo, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sveti Ivane Bosco, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sveta Faustino Kowalska, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sveta Gemma Galgani, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Blaženi Ivane Merz, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Blažena Anna Katarina Emmerich, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Marijo, Pomoćnice kršćana i Kraljice mira, moli za nas!

ISUSE, UZDAMO SE U TEBE!

 

Velečasni Dražen Radigović

 Prvi puta objavljeno u: RHEMI, časopisu za promicanje duhovne obnove, br. 34.

 


Podijelite ovo s prijateljima!