.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 otac moli

 

U Starom zavjetu svećenici su oni koji su prinosili žrtve i predvodili u molitvi. Spustimo to na razinu obitelji: muž i otac je onaj koji bi trebao predvoditi molitvu. Tobija je predvodio molitvu, ne Sara! Kod nas je sve naopako: Evo, žena će to! Ne, ti kao muškarac to treba da učiniš!

 

Kad muškarac, muž, otac moli – prisutno je dvostruko djelovanje na djecu! Za to mi ne treba teologija. Svaki muškarac bi, dakle, trebao vršiti svećeničku, proročku i kraljevsku ulogu u svojoj obitelji. Nemojte se prebrzo busati o prsa jer to ustvari znači služenje! (don Damir Stojić)

 

 

10 zapovijedi za muža i oca

1. Razvijte intimnu, osobnu vezu s Isusom, dopuštajući Mu da vam oprosti vašu prošlost, da razgovara s vama, da vas izliječi i vodi. Zatim, vjerujte Duhu Svetom u svemu. Vjerujte da će providjeti sve što trebate, uključujući financijsku pomoć.

Advertisements

 

2. Sredite svoje prioritete: prvo Isus, na drugom mjestu vaša žena, djeca na trećem, vaš posao na četvrtom, itd. Razvijte tjedni raspored, praveći mjesta za kvalitetno vrijeme s Gospodinom, vašom ženom, svakim djetetom i obitelji kao cjelinom. Najvažnije muževljevo vrijeme u bilo kojem danu su prvih pet minuta kad se vrati kući s posla i ljubav i pažnja koju pokazuje ženi i djeci u to vrijeme. Sjetite se da je vaše ljudsko očinstvo ukorijenjeno u božanskom očinstvu svemogućeg Boga (usp. Ef 3,14-15; usp. KKC, 2214).

 

3. Shvatite da ste vi “svećenik” u kući. Vaša je primarna odgovornost nadgledati TV i njegov utjecaj, internet i njegov utjecaj, kao i knjige i časopise koji ulaze u vaš dom. Morate se čvrsto oduprijeti svim zlim utjecajima, stalno moleći Božju snagu i vodstvo da vodi vašu obitelj da živi čisto, sveto i nenasilno. Esto vir! (Budite čovjek!). Otac ponajprije primjerom usađuje moralne kreposti u svojem domu. Steknite naviku blagoslivljanja svoje djece – i sami i sa svojom ženom – prije nego što odu spavati noću ili prije nego što ujutro napuste kuću.

 

4. Budite upoznati s onim što vašu djecu o moralu uče u školi. Svi učitelji poučavaju “u vaše ime” budući da ste vi i vaša žena prvi edukatori vaše djece. Ako se u učionici poučavaju sporne stvari, morate imati čvrsti stav. Prvo mjesto učenja i prakticiranja kršćanskih vrijednosti je u obiteljskom domu – vašem domu, kojeg vi nadgledate. Ovo je sjajna odgovornost dana vama (kao “glavi” vašeg kućanstva) i vašoj ženi (kao “srcu” vašeg kućanstva). Shvatite da vaše vodstvo treba biti oblikovano po vodstvu mudrog i razboritog kralja koji ljubi i vlada nad svojim kraljevstvom i njegovim stanovnicima. Vaše vodstvo ne smije biti ono gospodara koji vlada nad svojim robovima. Niste glava obitelji da bi bile zadovoljene vaše potrebe, nego radije da bi bile zadovoljene potrebe vaše obitelji. Vaše vodstvo nije u tome da vam služe, nego radije da vi služite. Vaše vodstvo se sastoji u požrtvovnoj ljubavi i služenju. Kao glava obitelji, pozvani ste na veliku odgovornost. Mnogo muževa i očeva žele vodstvo bez odgovornosti koju ono zahtijeva. Usudite se disciplinirati ljubavlju i vodstvom. Mudar i razborit kralj voli sve u njegovom kraljevstvu i želi ih vidjeti kako napreduju u punini ljepote i Istine. Želi ih sve dovesti punini Istine i napretka. Sam Isus Krist je glava njegove Crkve; On je kralj kraljeva i gospodar gospodara. Sv. Augustin naziva obitelj “domaćom Crkvom”. Vi ste “glava”, “kralj” i “gospodar” ove “domaće Crkve”: “Mjesto i zadaća oca u i za obitelj je jedinstveno važna i nezamjenjiva. Otkrivajući i ponovno živeći na zemlji samo Božje očinstvo (usp. Ef 3,14- 15), čovjek je pozvan osigurati harmoničan i ujednačen razvoj svih članova obitelji” (Papa Ivan Pavao II., Familiaris Consortio [Uloga kršćanske obitelji u suvremenom svijetu], 25).

 

5. Molite sa svojom ženom i redovito. Pokušajte voditi jednostavan, ali iskreni duhovni dnevnik i podijelite ga s njom, čak i ako su vaši unosi samo kratke, inspirativne rečenice. Vjerujte da će Gospodin voditi, pročistiti i posvetiti vašu vezu s vašom ženom. Ona je “srce” doma. Poštujte ju kao takvu. Volite ju istom ljubavlju i naklonošću kojom Krist ljubi svoju Crkvu. Sjetite se da će se vaši sinovi kad narastu odnositi prema ženama onako kako su vidjeli da se vi odnosite prema vašoj ženi. Slično, vaše će kćeri naučiti od svog oca što očekivati od muškaraca u vezi. Dijelite sa ženom njene terete, njene tuge i njene radosti. Molite Gospodina za snagu da ju ljubite istom ljubavlju i čistoćom kojom On ljubi svoju Nevjestu, Crkvu.

 

6. Provodite kvalitetno vrijeme sa svakim djetetom. Imajte sa svakim djetetom jedinstven i osoban odnos. Moć očeve potvrđujuće ljubavi vrlo preplavljujuća i nešto zaista predivno. Djeca to trebaju. To im treba za njihov puni i ispravan razvoj. Neka svako dijete podijeli njegove ili njene ideje, osjećaje, strahove i probleme s vama. Učinite sve što je u vašoj moći kako bi osigurali da vam dijete može povjeriti bilo što. Povremeno podijelite sa svojom ženom vaše uvide o svakom djetetu. Disciplinirajte ih čvrstoćom i ljubavlju (opet, vaš model ovdje je onaj mudrog i razboritog kralja koji vlada stanovnicima svoga kraljevstva čvrsto, ali s velikom ljubavlju, a ne gospodara koji vlada nad svojim robovima).

 

7. Posvetite svoj dom Presvetom srcu Isusovu. Postavite “molitveni kutak” u kući u sobi gdje se okuplja većina obitelji. U toj sobi bi trebao biti “mali oltar”.Postavite na taj stol Bibliju, svetačke životopise i Katekizam Katoličke Crkve. Na ili oko stola također postavite slike (kipove, ili ikone) Presvetog srca Isusova i Bezgrešnog srca Marijina. Svakodnevna obiteljska molitva krunice je moćna molitva. Ako su vaša djeca još mala, molite samo desetku krunice i/ili molite krunicu Božanskog milosrđa. Prekrasno, određeno vrijeme za dnevnu obiteljsku molitvu i duhovno čitanje (npr., u trajanju od 15 do 20 min) je svaku večer odmah nakon večere. Ovdje mogu biti uključena misna čitanja dana; kupite dnevni Rimski misal za ovo. Opet, sjetite se da ste vi kućni svećenik. Kao takav, pozvani ste biti pravi vođa. Odraslo dijete će se dobro sjećati ranog prakticiranja vjere u obitelji. Nikada neće zaboraviti. Otac mora biti prvi kršćan ski svjedok svojoj ženi i djeci. Ovo je u isto vrijeme dužnost i odgovornost. Također, potičite upotrebu blagoslovina kod članova obitelji. Sakramentali su “sveti znakovi koji imaju neku sličnost sa sakramentima i po kojima su duhovni učinci označeni i dobivaju se po molitvama Crkve” (KKC). Primjeri skaramentala uključuju znak križa, svetu vodu, članstvo u smeđem škapularu karmelske Gospe, religiozne medalje, blagoslove, hodočašća, procesije, postaje križnog puta, svete umjetnosti, krunice i čašćenje relikvija. Iako se sakramentali razlikuju od sedam sakramenata, još su vrlo važni u životu kršćanina katolika. Također, potičite pohode Presvetom Sakramentu sa članovima obitelji, npr., kad obavljate poslove u gradu.

 

8. Nedajte da sportske i druge aktivnosti postanu važnije vama ili vašoj djeci od Krista i obitelji. Sport je danas postao lažni Bog u Americi – osobito u nedjelju – i prenaglašen. Zabavite se kod kuće. Radite nešto kao obitelj. Ovo zahtijeva kreativnost, maštu i često planiranje unaprijed. Za ovo tražite ženine prijedloge i one starije djece.

 

9. Molite da svako od vaše djece može odgovoriti na poziv koji je svemogući Bog od vječnosti odabrao za njega ili nju. Nikad ne pitajte svoju djecu, “Što želiš biti?” Radije, pitajte svako dijete, “Na što misliš da te Bog poziva?” Pomozite im da raspoznaju životne staleže, bilo da je to biti samac, ženidba ili posvećeni vjerski život. Često razgovarajte o tome sa svojom djecom, posebno nakon što dosegnu dob od 15 g.

 

10. Osigurajte da članovi vaše obitelji često primaju sakramente. Sakramentu ispovijedi bi trebalo pristupiti barem jednom mjesečno i sakramentu euharistije barem jednom tjedno. Morate raditi na tome da u vašoj obitelji ne oslabi osjećaj za grijeh. Kao obitelj idite na nedjeljnju misu. Nemojte u tome popuštati vašim tinejdžerima. Ako popustite, ne ispunjavate svoj očinski poziv. Potičite članove vaše obitelji na veliku ljubav prema euharistiji. Molite redovito i predano. Učinite sve što je u vašoj moći (kao mudar i razborit kralj svojeg doma) da nedjelja zaista bude Dan Gospodnji i dan obiteljskog zajedništva; tj., dan molitve, opuštanja i odmora. Opet, ovo zahtijeva kreativnost, maštu i često planiranje unaprijed. Tražite mišljenje svoje žene i djece o ovome. Sjetite se, svaki dobar i cjeloviti odmor je uistinu “ponovno stvaranje” duše i tijela.

 

MOLITVA ZA NAŠU OBITELJ

Nebeski Oče, najbolji i najmilosrdniji Oče, održi našu obitelj u svojoj ljubavi. Učini našu obitelj mjestom gdje u izobilju ima svetosti i ljubavi. Pomozi nam da budemo kao Isus u našim svakodnevnim dužnostima. Pomozi našoj obitelji da bude kao sveta nazaretska Obitelj Isusa, Marije i Josipa. Pomozi našoj obitelji da uči iz dobrog primjera onih obitelji koje su ti omilile svojim životom. Neka članovi naše obitelji nauče biti uvijek biti dobar primjer živeći u pravoj kršćanskoj vjeri, nadi i ljubavi. Pomozi našoj obitelji u nošenju sa bolima i patnjama kako je Isus činio. Pomozi članovima naše obitelji također u prevladavanju poteškoća i nošenju njihovih križeva. Pomozi da naš obiteljski život vodi Isusu Kristu, izvoru sve istine i sreće. To te molimo po Isusu Kristu, Tvome Sinu, koji živi i kraljuje s tobom u jedinstvu Duha Svetoga, Bog , po sve vijeke vjekova. AMEN.

 

OBITELJSKA MOLITVA NAŠOJ BLAGOSLOVLJENOJ MAJCI MARIJI

Sveta Marijo, Djevičanska Majko Božja, tražimo tvoju zaštitu i nazivamo te “Kraljicom obitelji”. O Blagoslovljena Majko, ti si bila začeta bez grijeha. Neka te svaka obitelj danas izabere kao model kućnog života, zajedno sa Sv. Josipom, tvojim ljubljenim, čistim i brižnim supružnikom. Po tvom bezgrešnom začeću, sačuvaj sve obitelji od svake katastrofe, od svakog nasilja i nesreće. O Sveta Djevice, blagoslovi i zaštiti sve obitelji, ojačaj ih u kušnjama i sačuvaj ih od svakog zla. AMEN.

 

Izvor: Bitno.net

 


Podijelite ovo s prijateljima!