.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

otac u obitelji

 

U našoj kulturi, očevi su sve manje i manje prisutni u životu svoje djece i odsutnost očeva uveliko je pridonijela propasti kršćanske kulture. Trenutno u Americi (a Hrvatska polako, ali sigurno slijedi ovaj trend) 40 posto djece odrasta bez svojeg biološkog oca. Taj broj je u porastu jer sve više parova odlučuje živjeti u izvanbračnim vezama. Budući da muškarce u tim odnosima ne obvezuje nikakav bračni zavjet, osjećaju manju odgovornosti prema obitelji, pogotovo ako brak ili odgoj djece upadnu u poteškoće.

Kakvi su rezultati očeve odsutnosti? Da pogledamo malo statistike:

• 85% kriminalaca dolazi iz domova bez očeva
• 90% beskućnika dolaze iz domova bez očeva
• 73% ovisnika dolazi iz domova bez očeva
• 63% mladih koji učine samoubojstvo dolaze iz domova bez očeva
• 80% silovatelja dolazi iz domova bez očeva
• 72% maloljetnih ubojica su odrasli bez oca

Duhovno očinstvo

Advertisements

Ova odsutnost očeva ne odnosi se samo na raspadanje obiteljskog života. Zapravo, ono što se pojavilo u našoj kulturi, i možda je još važnije, je izostanak ulaganja očeva u duhovni život svoje obitelji, čak i kada je otac prisutan u domu. Gotovo da se više i ne čuje da su očevi ili djedovi zasluženi za prenošenje vjere na svoju djecu. Tipično za danas, “crkva” ili “religija” se promatraju kao nešto rezervirano za žene.

Nažalost, ovakav način razmišljanja prema kojem je vjera rezervirana za “žene i djecu” doveo je do toga da danas katolički muškarci niti ne vide zašto bi morali odlaziti na misu sa svojom obitelji ili predvoditi obiteljsku molitvu.

Duhovna bitka

Muškarci više ne shvaćaju da je njihova primarna odgovornost kao glave kućanstva voditi duhovnu bitku za život svoje obitelji. Kako nam Sveti Pavao govori u Efežanima 6,12: “Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima.” Dužnost je svakog oca izboriti tu bitku i izgraditi čvrst temelj za svoju obitelji. Ako to ne učini, naše društvo će se nastaviti urušavati oko nas.

Podatak koji stvarno pokazuje važnost ove posebne bitke rezervirane za muškaraca je činjenica da čak 97% djece čiji očevi ne idu na misu (čak i ako majka ide) nikada neće redovito odlaziti na misu nakon odlaska od kuće. Muškarac je duhovni temelj obitelji, a ako otac to ne shvaća ozbiljno, neće ni njegova djeca.

Zato muškarci moraju preuzeti odgovornost i postati duhovni očevi. Svijet računa na njih. Muškarci moraju postati jake duhovne utvrde obitelji, ili nam vjera jednostavno neće biti učinkovito prenesene na sljedeću generaciju.

 

Izvor: Quo Vadis Crotia

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!