.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

isus i pilatVraški isplaniran proces, „savršen zločin“. Iako potpuno nevin, pred masom je prikazan kao zločinac. Čuvši da je popljuvan i izrugan, sav polomljen, Herod je vjerojatno zadovoljno trljao ruke. Dobro odrađen posao, mislio je vladar Izraela. Riješio se najveće brige na brutalan način, a suparnika, pomoću svojih doušnika, omalovažio i ponizio. Ostalima je poslao poruku da više nikome ne padne na pamet drznuti se pretendirati na njegov kraljevski prijesto i sebe nazivati kraljem Židovskim. Za njega su prljavi posao odradili glavari svećenički.

VLAST KOJA NIJE OD BOGA, OD ĐAVLA JE
No, domalo Herod i Pilat su stali pred Njega. Ovaj put su uloge bile obrnute. On im je bio sudac za njihova životna dobra i zla. U zemaljskom procesu oni su bili nadmoćni, svjetovni vladari, opijeni najvećim porokom, političkom vlašću koja sa sobom nosi društvenu moć, ugled. Politički moćnici iskazali su svu okrutnost vladanja u političkom procesu protiv Krista, iako On nije iskazivao nikakav politički interes osim što je reagirao na društvene nepravde. Unatoč tomu političari su nahuškali rulju na njega te ga potom optužili i osudili. Herod i Pilat su sebe smatrali bogovima. Tada se pojavio netko tko okuplja narod oko sebe tvrdeći da je Bog. Oni su ti koji imaju svu svjetovnu moć gotovo bezgraničnu jer oni su bili gospodari života i smrti. Ali ne i uskrsnuća! A On je uskrsnuo. Uskrsnućem je smrt pobijedio. Oni su vladali na sotonski način jer su bili u službi Sotone. A Krist je bio u službi vječnoga Oca i njegova je vlast bila božanska. On je vladao služeći drugima, a Pilat i Herod podčinjavajući druge strahom i terorom. Vlast koja nije od Boga, od đavla je. I Krist je propovjedao o moći, ali o moći ljubavi. Svoju je moć iskazivao pomažući bespomoćnima, bolesnima, opsjednutima i grijehom zarobljenima. Za njih je moć podrazumjevala okrutnost, a za njega milosrđe.

ZA POBJEDU JE POTREBNA SAMO JEDNA SITNICA – VJERA
Nisu ga podnosili i zbog toga jer je bio neovisan, nije govorio ono što oni žele čuti, nije bio podoban. Politička vlast je u to vrijeme bila apsolutno dominantna nad religijom. Svećenici su vjerno izvršavali Herodove zapovjedi. Pojava Isusa je poremetila njegov spokoj, ali i poimanje religije. Kažu da je vlast najveća ovisnost pa političari ne prezaju ni od čega da vlast sačuvaju, pa čak ni od zločina. No, onome tko je s Bogom čak ni smrt nije poraz, nego dobitak. A za to je potrebna samo jedna sitnica – vjera.

 

Josip Milić

Advertisements

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*