.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

Neposlušnost

 

Tri najveće zapreke na putu oslobađanja : oholost, neposlušnost i nepraštanje. Ova nas tri grijeha izrazito udaljuju od Boga! Da bismo se približili Bogu, moramo se odreći NEPOSLUŠNOSTI, velikodušno prihvatiti nauk našeg Gospodina i oprostiti onima koji su nas povrijedili. Potrebno je otkriti svoje obrasce neposluha i odreći ih se s Božjom pomoću kroz molitvu. Čini se da opraštanje ide najteže, djelomično zbog oholosti ili neposluha, ali najviše zbog duboko emotivnih razloga koji obilježavaju neposlušnost u kojoj nas netko ranjava. Koji god bili razlozi neopraštanja, oslobođenje ne će biti moguće dok ne oprostimo.

Čovjek jednostavno mora raditi protiv svoje oholosti, neposluha i nepraštanja, ako želi doći do oslobađanja i ozdravljenja.

 

NEPOSLUŠNOST

Poražavajuće je kada imam povjerenje samo u ovozemaljsko, „materijalno“ i vidljivo. Stav „ja mogu sam sve učiniti“ degradira nas, a posebno kada se postavljamo kao mjerilo svih stvari, čak štoviše, kada svoje mišljenje stavljamo iznad Kristova nauka. Oholost i neposlušnost se pokazuju u stavu: „ stvari želim učiniti po svom.“ Ili: „Ja želim misliti kako ja hoću,“ bez obzira na to čemu na uči Bog, zdrav razum i istina, sto trebamo slijediti i vjerovati. Takva nas bahatost odvodi u velike neprilike, čini nas slabima pred demonima i omogućuje im da djeluju na naš život. Nasuprot tome poslušnost je tako ljupka! Sv. Augustin piše: „Gospodine, najbolje su tvoje sluge koje žele svoj život prilagoditi tvojim odgovrima, radije nego da prilagode tvoje odgovore svojim željama.“ Trebamo svoje živote uskladiti s Božjim naukom, a ne prilagođavati Božji nauk načinu na koji želimo živjeti.

Advertisements

 

Neposlušnost Bogu i njegovoj vlasti pruža sotoni uporište da nas napadne. Zato živjeti životom Crkve, najsigurniji je put zaštite od zla. Naš vrhovni Zapovjednik, Gospodin Isus Krist je rekao: Neću vas uvesti u napast, nego ću vas izbaviti od zla. Potrebno je bratski se zbiti u redove i slijediti Gospodina Isusa. Biblija nas uči kako volja Božja da budemo poslušni roditeljima, građanskoj vlasti, Crkvi i njezinim pastirima koji su nam dani. Prema njima imamo dvije biblijske odgovornosti: 1. Moliti za njih, i 2. Biti im poslušni. Bog dopušta obiti poslušnost prema navedenim autoritetima jedino ako od nas traže pokoravanje nečemu što je suprotno crkvenom učenju, naravnom ili božanskom zakonu.

 

Biti pod nečijom vlašću čin je vjere, vjerujemo Bogu da ću djelovati kroz svoje uspostavljene oblike vlasti. Premda je neku vlast Bog uspostavio, to znači da nas ona ima pravo zloupotrijebiti. U slučajevima gdje nas netko na vlasti zloupotrebljava na bilo koji način: podnijeti tužbu za zaštitu i odredištu u građanskim i kaznenim pitanjima, ili se žaliti i odredištu u građanskim i kaznenim pitanjima, ili se žaliti Crkvi za stvari koje se tiču vjere ili naših župa, ili odlučiti prekinuti takv loš odnos i slično. O kojem god se zlostavljačkom autoritetu radi, moramo se moliti za njega i oprostiti mu, no nikako nismo dužni biti žrtva ili sredstvo nečije zloupotrebe. Nastojmo neke oblike vlasti koji se spominju u Bibliji:

$1·         Crkvene vođe (heb 13,17; Mt 18,15-18)

$1·         Roditelji (Ef 6,1-3; Izl 20,12)

$1·         Muževi (1 Pt 3,1-3)

$1·         Zaposlenici (1 Pt 2,18-21)

$1·         Državna vlast (Rim 13, 1-5; 1 Tim 2,1-3; 1 Pt 2, 13-16)

Ispitajte se za svatko područje mogućeg neposluha zatim molite sljedeću molitvu:

 

POSLUŠNOST NASUPROT NEOSLUŠNOSTI

Dragi Bože, tvoja riječ kaže da je nepokornost kao grijeh čaranja, samovolja je kao zločin s idolima (1 Sam 15,23). Žao mi je što sam te povrijedio lošim djelima i krivim stavovima, vođen neposluhom i buntovnim srcem. Sada molim, po predragocjenoj krvi tvoga ljubljenog Sina. Po zagovoru Tvoje  ponizne službenice Blažene Djevice Marije, sv. Josipa, sv. Mihaela Arkanđela, sv. Apostola Petra i Pavla; da u Ime Isusovo bude zaustavljeno i poništeno svako djelovanje zlih duhova. Sve što je neprijatelj stekao preko moje neposlušnosti neka bude vraćeno pod vlast i gospodstvo Isus Krista. Oče, udjeli mi dar poslušnosti i prosvijetli me kako bih spoznao svoju neposlušnost te izabrao duh poslušnosti i srce sluge. To te molim po Kristu Gospodinu našem. Amen.

 

Brat Ignatius Mary

Ovaj tekst je izvadak iz knjige “Pomozite sami sebi pa će vam i Bog pomoći”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.rastimougospodinu.com

Foto: iStockphoto

 

OD ISTOG AUTORA PROČITAJTE:

 PRATITE  NAS NA FACEBOOKU:

pratite nas na facebook M

 


Podijelite ovo s prijateljima!