.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

Trebamo se moliti, klanjati i priznati grješnicima da bismo upoznali Isusa – rekao je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta. Papa je istaknuo da katekizam nije dostatan za shvaćanje dubine Kristova otajstva. „Zadobiti Krista“. Papa je u propovijedi komentirao prvo misno čitanje uzeto iz Pavlove poslanice Efežanima. Apostol narodâ želi da Duh Sveti udjeli milost Efežanima da budu jaki, ojačani, da učine da Krist prebiva u njihovim srcima. Tu je središte – kazao je Sveti Otac.

Ne poznaje se Isus samo pomoću Katekizma, treba moliti
Pavao uranja u neizmjerno more koje je Kristova osoba – ustvrdio je Papa pitajući: „Kako možemo upoznati Isusa? Kako možemo shvatiti Kristovu ljubav koja nadilazi svaku spoznaju?“ Krist je prisutan u evanđelju, čitajući evanđelje upoznajemo Krista. Svi čitamo evanđelje, ili ga bar slušamo kad idemo na misu. Proučavanjem katekizma: katekizam nas uči tko je Krist. Ali to nije dostatno. Da možemo shvatiti širinu, dužinu, visinu i dubinu Isusa Krista valja ući u kontekst, najprije, molitve, kao i Pavao, na koljenima: Oče, pošalji mi Duha da upoznam Isusa Krista – kazao je papa Franjo.

Sresti Gospodina u tišini klanjanja
Za istinsko upoznavanje Krista, ponovio je Papa, potrebna je molitva. Ali Pavao ne samo da moli, nego se klanja otajstvu koje nadilazi svaku spoznaju, a u kontekstu klanjanja moli od Gospodina milost. Ne upoznaje se Isus bez navike klanjanja; klanjanje u tišini, treba se klanjati. Vjerujem, ako se ne varam, da najmanje poznajemo i prakticiramo molitvu klanjanja. Treba gubiti vrijeme, usuđujem se reći, pred Gospodinom, pred otajstvom Isusa Krista, u tišini se klanjati Gospodinu. On je Gospodin, klanjam mu se – primijetio je Sveti Otac.

Priznati se grješnicima da uđemo u Isusovo otajstvo
Da bismo upoznali Krista moramo poznavati sebe, trebamo se optuživati pred njim, priznati se grješnicima. Nema klanjanja bez priznavanja vlastite grješnosti. Da bismo ušli u to more bez dna, bez obala, koje je otajstvo Isusa Krista, potrebna je u prvom redu molitva: Oče, pošalji mi Duha da po njemu upoznam Isusa. Drugo, potrebno je klanjanje otajstvu, po klanjanju ponirati u njega. Treće, priznavanje vlastitih grijeha: „Čovjek sam s nečistim usnama“. Neka nam Gospodin udijeli milost koju Pavao traži za Efežane, da upoznamo i zadobijemo Krista – zaključio je Papa.

Advertisements

 

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*