.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Nemojmo biti lažljivci, s jednom nogom u svjetlu, a drugom u tami 

 

Kršćanin treba hoditi u svijetlu i činiti djela svijetla „Ako kažeš da si u zajedništvu s Gospodinom, hodaj u svjetlu! Ali ne dupli život! to ne! Znamo odakle dolazi laž: u Bibliji, Isus đavla zove ‘ocem laži’ ustvrdio je papa Franjo, komentirajući liturgijska čitanja na misi u Domu sv. Marte.

 

 

‘Ne’ dvostrukom životu

Svijetli poput Boga i bez grijeha, zato što nema pogreške koju se prizna, a koja ne privlači Očevu nježnost i oprost. To je kršćanski put – ustvrdio je Papa, komentirajući odlomak poslanice sv. Ivana, u kojoj apostol vjernike upozorava na ozbiljnu odgovornost izbjegavanja dvostrukoga života: svjetlo na licu, a tama u srcu.

Reknemo li da nismo zgriješili, Boga pravimo lašcem – podsjetio je Sveti Otac na riječi apostola Ivana, ističući trajnu borbu čovjeka protiv grijeha po Božjoj milosti. „Ako kažeš da si u zajedništvu s Gospodinom, hodaj u svjetlu! Ali ne dupli život! to ne!“ – rekao je, napominjući kako smo „toliko navikli“ na tu prijevarnost, da i mi u nju padamo. „Znamo odakle dolazi laž: u Bibliji, Isus đavla zove ‘ocem laži’“. Zbog toga – kako je rekao – „onaj starac [sv. Ivan] s velikom blagošću i krotkošću ‘adolescentnoj’, ‘mladoj’ Crkvi kaže: ‘Ne budi lažljiva! Ti si u zajedništvu s Bogom; hodaj u svjetlu. Čini djela svjetla; nemoj reći jednu stvar, a činiti drugu; ne dvostruki život“.

Advertisements

Ako si sagriješio, nemoj se obeshrabriti

Poslanica sv. Ivana započinje riječima „Dječice moja“ – tonom kojim se djed obraća svojim „mladim unucima“, odjekuje „slatkošću“ današnjih evanđeoskih redaka, u kojima Isus svoje breme naziva „lakim“ te obećava odmor opterećenima i potlačenima. Tome je analogan Ivanov poziv da se ne griješi. Međutim, ako je tko sagriješio, ne treba se obeshrabriti.

Imamo tješitelja; zagovornika, branitelja kod Oca: Isusa Krista, pravednika. On nas opravdava, on nam daje milost. Je li doista tako ružna stvar imati grijehe? – upitao je Papa i odmah odgovorio: Grijeh je ružan! Ali ako si sagriješio, gledaj tko te čeka da ti oprosti, i to uvijek, zato što je Gospodin veći od naših grijeha. To je Božje milosrđe, Božja veličina – dodao je Sveti Otac: Gospodin zna da „nismo ništa“, da samo od njega dolazi snaga i stoga nas uvijek čeka: 

Nemojmo biti lažljivci, s jednom nogom u svjetlu, a drugom u tami

Hodajmo u svijetlu, zato što je Bog svjetlo. Nemojmo ići s jednom nogom u svijetlu, a s drugom u tami. Nemojmo biti lažljivci. S druge strane, svi smo zgriješili. Nitko ne može reći: „Ovaj je grješnik, grješnica. A ja sam, Bogu hvala, pravednik“. Ne, samo je jedan pravednik – onaj koji je platio [cijenu otkupljenja]. Ako netko sagriješi, on nas čeka, prašta nam, zato što je milosrdan i dobro zna kako smo oblikovani i da smo prah. Neka nas radost koju nam daje ovo čitanje vodi naprijed u jednostavnosti i transparentnosti kršćanskoga života, osobito kad se obraćamo Gospodinu: u istini – rekao je na kraju papa Franjo.

 

Izvor: Radio Vatikan

 

HOMILIJE I KATEHEZE PAPE FRANJE

U ovoj rubrici Papa u svojim vrlo poticajnim nagovorima i katehezama poziva čitatelje da upoznju izbliza Božju svemoć, strpljivost i milosrđe, otkriva zamke zloga, te objašnjava kako Božja ljubav može preobraziti svačiji život.

 

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*