.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

.

Kako stoji u zapisima, Katarina Aleksandrijska je rođena 282. godine u Aleksandriji. Bila je žena visokog položaja u društvu, a k tomu lijepa i pametna. Nakon što je u Aleksandriji mučenički posvjedočila svoju vjeru, pučka pobožnost razvila je o njoj razne legende i čudnovate zgode.

Sveta Katarina, kod nas poznata kao Sveta Kata mučeništvo je podnijela u Aleksandriji. Jedna od legendi govori o caru Maksiminu Dali, koji je došao na vlast u rimskim afričkim provincijama i toliko se zaljubio u Katarinu da se zbog nje odlučio rastaviti od svoje žene. Mlada kršćanka najodlučnije se je odbila udati za njega, a on ju je potom suočio s pedesetoricom filozofa, koji su ju trebali uvjeriti kako Krist zbog svoje smrti na križu ne može biti Bog. Katarina, odlična govornica te vrsna poznavateljica filozofije i teologije, pridobila je na svoju stranu mudrace i oni su se obratili na kršćanstvo. Anđeli su Katarinino tijelo prenijeli na goru Sinaj Razjareni Maksimin filozofe je nakon mučenja pogubio, a potom je i Katarinu stavio na kotač s bodežima. Kad je ona dotaknula kotač, on se raspao. Zatim su joj izvan grada odrubili glavu. Pogubljena je u Aleksandriji oko 307. godine. Prema toj legendi anđeli su Katarinino tijelo prenijeli na goru Sinaj i tamo ga pokopali. Na tom mjestu podignut je kasnije glasoviti samostan svete Katarine.

Prema drugoj, sličnoj legendi, Katarina je na kršćanstvo obratila ženu rimskog cara Maksencija, a nakon toga se priča poklapa s prethodnom, s jednako tragičnim krajem. Pobožnost prema svetoj Katarini posebno se je razvila u srednjem vijeku, kada su joj posvećene brojne crkve i kapele u zapadnoj Europi. Sveta Ivana Orleanska, kojoj se često ukazivala, smatrala ju je svojom nebeskom savjetnicom. Jedna je od četrnaestero svetih pomoćnika. Zbog svoje učenosti i mudrosti proglašena je zaštitnicom knjižnica, knjižničara, učitelja, arhivista, znanstvenika, filozofa, propovjednika, teologa, odgojitelja, učenika, studenata, tajnica, stenografa i pisara, zbog govorničke vještine zaštitnicom pravnika, branitelja i odvjetnika, zbog načina kako je mučena zagovornicom obrtnika koji se u svom poslu susreću s kotačima i noževima, a pored toga i zagovornicom djevojaka, neudanih žena, dadilja, bolničarki i umirućih. Zaštitnica je mnogih biskupija, gradova, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Advertisements

Sv. Katu danas slave kao zaštitnicu djevojaka, djevica, dojilja, filozofa, znanstvenika, učitelja i učenika, teologa, zanatlija i svih zanimanja koji se bave kotačima.

Blagdanom sv. Katarine, počinje božićna priprava koja traje točno mjesec dana Od ovoga blagdana do Božića nema više vjenčanja i većih proslava, uz što postoji i izreka: “Sveta Kata zatvara vrata”.

Sveta Kata je je i blagdan koji nagovještava hladnije dane i snijeg pa se kaže: “Sveta Kata, snijeg na vrata”.

Molitva sv. Katarini

Evo prave mučenice, koja je za Kristovo ime, prolila svoju krv. Nije se prepala prijetnji i suda te je kraljevstvo nebesko stekla. Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti u borbi s napastima svijeta. Pomozi mi iskreno ljubiti Boga svim srcem i umom i njemu služiti. O, slavna sveta Katarino, po svojem slavnom mučeništvu, za ljubav Kristovu, pomozi mi da budem vjeran svojoj vjeri i svome Bogu dok živim. Amen.

Bože, koji si uresio svetu Katarinu, djevicu i mučenicu, darom velike mudrosti i kreposti te pobjedničkom borbom s neprijateljima vjere, daj nam, molimo te po njezinu zagovoru, postojanost u vjeri i njezinu mudrost da možemo srcem i umom služiti Tebi.

Po Kristu Gospodinu našemu. Amen Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

Pomolimo se: Gospodine, raduješ nas godišnjim blagdanom blažene Katarine. Ona nam je primjer čistoće i hrabrosti. Nek nam pomogne i svojim zaslugama. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen. Sveta Katarino, moli za nas!


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*