.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

O slavni sveti Marko
milošću Božjom postao si veliki evanđelist
propovijedajući Kristovu Radosnu vijest. 
Pomozite nam da ga dobro poznajemo kako bismo vjerno
živjeli svoj život kao Kristovi sljedbenici.
Amen.

Pomolimo se: Bože, koji si blaženoga Marka, svoga evanđelista, uzvisio milošću evanđeoskog propovijedanja; podaj, molimo, da nam njegovo znanje koristi i njegova nas molitva brani.
Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu tvome: Koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog: po sve vijeke vjekova.

25. travnja Crkva slavi blagdan sv. Marka, pisca jednog od četiriju Evanđelja, aleksandrijskog biskupa, mučenika Crkve, zaštitnika Venecije… Sveti Marko se štuje i kao zaštitnik polja, vinograda i usjeva, zatim kao zaštitnik zidara, građevinskih radnika, staklara, pletača, pisara, odvjetnika, a njemu se utječemo i protiv nevremena, tuče, munje…

Sveti Marko je rođen oko 10. godine, a pravo mu je ime bilo Ivan. U kući njegove majke Marije okupljala se prva kršćanska zajednica. Bio je Barnabin nećak i s njim je pratio svetog Pavla na njegovom prvom misijskom putovanju, a poslije je bio pratilac svetog Petra, s kojim je boravio u Rimu. Na temelju Petrovih propovijedi kasnije je u Rimu napisao i svoje evanđelje.

Advertisements

Ophod na Markovdan i papa Grgur Veliki

Ophod je, u punom smislu riječi, uveo papa Grgur Veliki 590. god., kako bi preko njega odvratio od naroda pošasti koje su nahrupile. Naime, te je godine u Rimu nastala poplava, a potom je uslijedila kuga, pa je papa, kako bi isprosio milosrđe od Boga, zapovjedio sveopću procesiju, koja je bila podijeljena na sedam manjih, a sve su se na kraju sastale u crkvi Maria Maggiore, pa su prema tome i navedene litanije dobile naziv. Budući da se Bog smilovao, papa je odredio da se po cijeloj Zapadnoj Crkvi održava taj ophod, te odredio da to bude na Markovdan 25.travnja.

U Bosni je običaj da se na Markovdan započije s obredom blagoslova polja, pjevanjem litanija u kojima se zaziva sve svete patrijarhe i proroke, svetog Petra i Pavla i ostalo društvo nebesnika. Svećenika u procesiji prate ministranti koji nose križ, svijeću, tri svijeće i blagoslovljenu vodu. Nakon litanija svećenik pjevajući zazivlje, a puk odgovara.

Svećenik:„Po znamenju Svetog križa od neprijatelja naših.“
Puk odgovori: „Oslobodi nas, Gospodine.“
Svećenik prekriži istok s križem uz riječi: U ime Oca i …“
Svećenik se okrene prema jugu, potom zapadu i na kraju prema sjeveru, ponavljajući zazive.

-Svećenik:„Od munje, groma, grada i zle godine.“
Puk: „Oslobodi nas, Gospodine.“

-Svećenik:„Od kuge, glada, rata, trešnje i zla svakoga.“
Puk: „ Oslobodi nas gospodine.“


Svećenik:„Da se dostojiš plodove zemlje dati i uzdržati.“
Puk: „Tebe molimo usliši nas.“

Molimo ove godine da nas Bog sačuva od pandemije koronavirusa i svih drugih virusa koji imaju smrtonosan učinak


Podijelite ovo s prijateljima!