.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

Molitva za one koji nam žele zlo poboljšat će neprijatelje, a nas učiniti više djecom Božjom, s tim je riječima Sveti Otac završio propovijed na jutrošnjoj svetoj misi u kapeli Doma Sveta Marta. Papa je govorio o ulomku iz Evanđelja u kojem Isus potiče učenike da budu savršeni kao i Otac nebeski, „jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima.“

„Čuli ste da je rečeno, ali ja vam kažem“. Postoje dakle dva nepomirljiva načina shvaćanja Božje riječi; jedan je bezosjećajno navođenje obveza i zabrana, a drugi pak poziva da se svim srcem ljubi Boga i braću, da se moli za svoga protivnika.

Zakon bez srca

 
To je dijalektika sučeljavanja između zakonoznanaca i Isusa, između zakona koji su narodni poglavari shematično predložili židovskom narodu i „punine“ zakona koji je Krist donio. Papa je ponovio svoje već poznato uvjerenje. Kada Isus započinje svoje propovijedanje, osporavan od protivnika, „tumačenje je zakona tada bilo u krizi“ – primijetio je Sveti Otac.

Advertisements

Tumačenje je bilo previše teoretsko, kazuističko…Recimo da zakon nije imao srce, odnosno Božju ljubav, koju nam je Bog očitovao. Gospodin stoga ponavlja što piše u Starom zavjetu: Koja je najveća zapovijed? Ljubiti Boga svim srcem svojim, svom snagom svojom, svom dušom svojom, a bližnjega kao samoga sebe. Nije bila ljubav u središtu tumačenju zakona već kazuistika. Osvrćući se na to Isus objašnjava pravi smisao zakona uzdižući ga do njegove punine – ustvrdio je Papa

Papa veli da Isus „nudi puno primjera“ kako bi zapovijedi prikazo u novom svjetlu. Ne ubij, tvrdi Papa, može značiti da ne vrijeđaš brata, a to znači da je ljubav „velikodušnija od slova zakona“; onomu tko je tražio odijelo treba darovati i ogrtač, onoga tko je tražio da ga se otprati jedan kilometar, otpratiti ga dva – rekao je Papa dodajući:

To se ne čini radi zakonske obveze, već radi ozdravljenja srca. U Isusovu je tumačenju Zapovijedi – naročito u Matejevu evanđelju – put ozdravljenja srca, ranjenoga istočnim grijehom – svi imamo grijehom ranjeno srce – svi treba da idemo putom ozdravljenja, svi trebamo ozdraviti da sličimo Ocu nebeskom koji je savršen: Budite savršeni kao što je savršen vaš Otac nebeski. Put ozdravljenja dakle, da djeca budu kao Otac – primijetio je Papa.

Savršenstvo o kojem govori Isus opisano je u današnjem odlomku Matejeva evanđelja: Čuli ste da je rečeno: Ljubit ćeš svojega prijatelja, a mrziti neprijatelja. Ali ja vam velim: ljubite svoje neprijatelje i molite za one koji vas progone. Na ovom je putu najteži posljednji korak – ustvrdio je Papa podsjećajući kako je kao mladić, misleći na jednoga diktatora, običavao moliti Boga da ga brzo pošalje u pakao. Naprotiv, Bog traži ispit savjesti – zaključio je Papa dodajući:

Neka nam Gospodin udijeli milost da molimo za neprijatelje, za one koji nam misle zlo, koji nas ne vole. Treba moliti za one koji nam čine zlo, koji nas progone. Svatko od nas zna ime i prezime za koga treba moliti. Jamčim vam da će ta molitva imati dva učinka: neprijatelj će se poboljšati, jer je molitva moćna, a mi ćemo biti više djeca Božja – ustvrdio je Papa.

 

Izvor: Vatikanski radio

 


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*