.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Možda ste i vi dobivali E-mailove ili sms poruke koje govore o Bogu ili uglavnom sadrže neku molitvu i pišu da će se nešto lijepo dogoditi tj. Bog će neko dobro vas učiniti ili uslišati molitve ako tu poruku proslijedite svojim 5, 10 ili ne znam koliko prijatelja,..

Najbolje i najjednostavnije te poruke, mailove jednostavno ignorirati. Fenomen takozvanih lančanih pisama nije nimalo nov, i već je postao dio urbanih legendi. Najčešća lančana pisama obećavaju brzo bogaćenje ili neku duhovnu dobit. Međutim, metoda je u svim slučajevima ista. Koristi se sentimentalan rječnik kojim se žele pobuditi emocije (radost ili strah) kod primatelja pisma i nagnati ga da dalje nastavi započeti lanac.

Početkom dvadesetog stoljeća pojedini slučajevi lančanih pisama znali su stvoriti poštanske zastoje nakon što su stotine tisuća ljudi odjednom počele slati besmislice jedni drugima u nadi da će za 10 dana osvojiti Jackpot i sl. Pojava e-maila samu je distribuciju znatno olakšala. Tako se danas među lančanim pismima može pronaći sve: od lažnim obećanja da će Microsoft, AOL ili neka druga tvrtka za svaki proslijeđeni e-mail daraovati 2 centa u humanitarne svrhe pa sve do prijetnji da će poludjeli Mickey Mouse usmrtiti svakog onoga tko ne proslijedi e-mail na 25 adresa. Bilo kako bilo, lančana pisma su u najboljem slučaju bezazlena igrarija, u najgorem ružna manipulacija ljudima. U svakom pak slučaju – besmislica!

 

BTB, don Damir Stojić / studentski-pastoral.com

Advertisements


Podijelite ovo s prijateljima!