.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Njemačka tradicija kaže da Orašar donosi sreću i tjera zle duhove! Djed Mraz ili Djed Božićnjak donosi dobroj djeci darove kroz dimnjak i ostavlja ih ispod božićne jelke. Amerikanci vjeruju da on donosi sreću moć i bogatstvo, a sobovi, jeleni s rogovima obješeni na prozorima kuća i postavljeni unutar kućnog doma brane dom od zlih duhova i donose snagu i prosperitet.

Ove godine, u srcu Zagreba ispred veličanstvene crkve svetog Marka u sklopu adventa i ispod jelke, umjesto jaslica i Isusa Krista koji bi trebao biti jedini simbol Božića našao se Orašar. Tako slike Adventa iz Zagreba ove godine u svijet nose puno toga, a između ostalog i figuru koji proizlazi iz njemačkog folklora i služi kao amajlija za sreću i tjeranje zlih duhova. Popularizacija ove figure potaknuta je i svjetski poznatom bajkom i baletom zvanom Orašar u kojoj je ovaj lik ni manje ni više nego Kralj, kralj štakora. Pa u trenutku kad ispred crkve svetog Marka ispred jelke uoči Božića nalazimo figure Orašara kao i miševa i štakora ne možemo se ne zapitati koliko je normalno da dozvoljavamo da veličanstveni događaj, poput rođenja Isusa Krista, a koji je promijenio i utjecao na čitav svijet zamjeni Kralj štakora i poganska amajlija za sreću piše dnevno.hr


Nije Orašar samo ispred crkve sv. Marka što je pomalo i skandalozno, problem je u tome što se Orašar našao i u brojnim domovima kršćana koji ga spremno doživljavaju kao simbol Božića najčešće ni razmišljajući o tome što unose u svoje domove. Uz Orašara u mnogim domovima, izlozima i prodajnim centrima nalazi se i lik Djeda Božićnjaka ili Djeda Mraza. Djed Mraz je izmišljeni lik koji djeci donosi darove za Božić. Danas je popularan širom svijeta, a često se, u božićno vrijeme, pojavljuje kao zaštitni znak tvrtke Coca-Cola.  Obučen je u crveno, boju vječne paklene vatre, boju krvi (svetaca). Donosi (gorke) poklone, koje ćete vi platiti.  Djed Mraz je laž i kao i sve laži dolazi od vraga, oca laži, tako da je Djed Mraz đavolji sin koji bi Zubić vilu učinio svojom sestrom. Djed Mraz je izmišljen da zasjeni istinu i lik Isusa Krista. Danas ne možemo vidjeti u trgovačkim izlozima jaslice ili likove Isusa, Marije i Josipa nego posvuda su likovi Djeda Mraza ili Orašara.

“Lažljive su usne odvratne Gospodinu, a oni koji rade istinski su mu milina.” (Mudre izreke 12,22)

Djed Mraz je izmišljen zato da zasjeni Božju slavu i to je djelo vraga. Čak i ako netko tvrdi da je Djed Božićnjak sveti Nikola, ipak je u krivu. Bilo bi pogrešno dati čovjeku poput Svetog Nikole besmrtnost i nadljudske moći koje oponašaju Boga.  Grijeh je lagati djeci i govoriti im da je Djed Mraz stvaran. Zašto jednostavno ne kažete djeci istinu i odgajate ih da se boje i vjeruju u Isusa Krista? Ne varajmo svoju djecu lažnim darovima jer jedini pravi dar nama kršćanima je Isus Krist koji nam je darovan upravo na Božić. Bog je došao na svijet kao sin kako bi nas učinio djecom Božjom i da nas spasi; to je najveći dar. Zar bi netko drugi dao svoj život za tebe? Zato nikomu drugom nije mjesto u kršćanskom domu osim Isusu Kristu s Marijom i Josipom, sve drugo je laž.

Ne znate li da je prijateljstvo sa svijetom neprijateljstvo prema Bogu? Tko god dakle hoće da bude prijatelj svijeta, promeće se u neprijatelja Božjega. (Jakovljeva 4,4)

Simboli koji se izravno suprotstavljaju Isusu nemaju što tražiti u kršćanskom domu.

Advertisements

Upravo o Orašaru progovorio je za RTV HB i fra Mario Knezović i rekao: “Sve je u svrhu jedne potrošnje i konzumerizma, i s jedne strane trgovačke kompanije tu imaju i pravo; oni izvršavaju svoje ciljeve. Ali s druge strane, mi potrošači trebali bismo znati što jest za nas, što nije za nas. Sve što je ponuđeno, ne treba biti dobro, sve što je ponuđeno, ne treba biti korisno. Samo pod krinkom novca i profita nude i nama kršćanima ono što ne pripada jednoj kršćanskoj kući. To jednostavno nije povezano s Božićem i o tom uopće ne treba ni raspravljati. Božić bez Isusa Krista, jaslice bez Isusa Krista su zapravo laž. Mi želimo slaviti rođendan Isusa Krista, a s druge strane što je nevjerojatno i paradoksalno uzimamo simbole i ikonografiju onoga što se izravno opire onome što donosi taj rođeno Bog, Isus Krist. Ljudi trebaju uvijek razmisliti, treba li meni ovo? Ili je to samo želja da svoje kuće ukrasimo po tuđim ukusima po tuđim promidžbenim porukama ili stvarno po svojim uvjerenjima.”

Udar na Isusa Krista

Ta silna komercijalizacija Isusova rođenja, a koja pokušava svim silama zamijeniti Isusa, povezuje se i na nedavni prijedlog Europske komisije; dokument kojim su htjeli ‘zamijeniti’ riječ Božić, a nisu jer su ga nakon zgražanja svekolike javnosti povukli. No, sama ideja je toliko nevjerojatna da je na nju reagirao i sveti otac Papa Franjo koji je upozorio na moguću ideološku kolonizaciju koja se iza toga skriva i na kršćanske korijene Europe koji se ne smiju izbrisati.

Fra Mario Knezović rekao je da je to direktan udar Na Isusa Krista: “Europska Komisija kao neko najznačajnije upravno tijelo Europske unije službeno na 30 stranica daje smjernice da ne upotrebljavamo riječ Božić, a čak toliko zadire privatno da kažu da treba izbjegavati ime Marija i Josip. Ne treba nam biti očitije da je to udar, udar na Isusa Krista, na samoga Boga a onda i na kršćane. Na ovaj način, ako se Europi uzmu kršćanski korijeni, kršćanska filozofija od Europe neće biti ništa…”

Izvor: Vjera, dnevno.hr / strongsvillechristianchurch.org/

DJEDU BOŽIĆNJAKU ILI DJEDU MRAZU NIJE MJESTO U KRŠĆANSKIM DOMOVIMA


Podijelite ovo s prijateljima!