.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Gledajući križ bolesnik se obraća i ozdravlja

Njemački pisac Eggert pripovijeda u svojoj knjizi “Žrtva svete mise” o jednom mladom, bogatom čovjeku, koji je bio velik grešnik, psovač, kartaš, pijanac, bludnik… Živio je samačkim životom.

Živeći tako, teško se razboli. Bolest je bila ozbiljna. Radilo se o životu i smrti.

Kod njega je u službi bio vrlo dobar seoski mladić kojemu je bilo žao gospodara. Stoga mu je više puta spominjao svete sakramente i nagovarao ga neka se pomiri s dragim Bogom. Ali bolesnik bi se na to uvijek silno razbijesnio i počeo bi strašno psovati. Sluga ipak nije mirovao. Jednoga jutra uniđe k bolesniku i reče mu:

Advertisements

– “Gospodine, došao je tvoj najbolji prijatelj i želi te posjetiti.” – “A koji je to?“ – „Ja ne znam, ali on veli da ti je od djetinj­stva najvjerniji prijatelj.“ – „Dobro, uvedi ga!”

Sluga izađe. Nakon nekoliko trenutaka se povrati, noseći u rukama raspelo, te reče bolesniku: “Evo, gospodine! Ovaj ovdje je tvoj najbolji prijatelj jer se nitko do danas nije dao iz ljubavi prema tebi do krvi bičevati, trnjem okruniti i na križ razapeti!

A evo, ovaj ovdje dopustio je neka mu radi tvog spasenja probodu srce na križu i proliju zadnju kap krvi…” I sluga ostavi raspelo na stoliću kraj kreveta pa izađe.

Kad je bolesnik ostao sam, uze križ i poče izbliza promatrati raspetog Krista. Dugo je gledao onu podignutu glavu i na njoj trnovu krunu. Onda je poput Tome stavio prst u duboku ranu na prsima Isusovim. Isto je tako opipao strašne čavle na Kristovim rukama i nogama. Bolesniku je postalo jasno kako mu je Isus zaista najveći i najbolji prijatelj, koji ga neće napustiti makar ga čitav svijet ostavio i zaboravio.

Kad se sluga vratio, zatekao je gospodara kako plačući ljubi raspetog Krista i njegove svete rane. Još istoga dana se pomirio s Bogom i Bog mu je povratio mir duše, a poslije kratkoga vremena i tjelesno zdravlje.

† † †

“U križu je spasenje, u križu je život, u križu je obrana od neprijatelja. U križu je obilje višnje sladosti, u križu je snaga srca,
u križu je radost duha. U križu je sva krepost,
u križu je savršena svetost”
(Nasljeduj Krista II. gl. 12)

† † †

“Kad jedeš i kad piješ ili kad putuješ, sve čini u ime Isusovo.
Sve čini u ime Gospodinovo i sve će ti uspjeti.
Ako pun vjere zazoveš ime Isusovo,
poplašit ćeš bolesti i rastjerati đavle.
Ako pak ne budeš mogao ukloniti bolesti,
nije to zbog slabosti imena Isusova,
nego je tako za tebe korisnije!” 
(Sveti Ivan Krizostom)

Za Rastimo u Gospodinu: fra Petar Ljubičić


Podijelite ovo s prijateljima!