.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

Sveti Nikola je svetac katoličke i pravoslavne crkve, biskup, zaštitnik moreplovaca, ribara, pekara, zatvorenika, putnika, brodova, trgovaca, djece, i studenata. Danas je poznat kao lik koji djecu obraduje svojim poklonima na dan sv. Nikole. Nekome je to zasmetalo pa je kao pratioca sv. Nikoli, tako je došao uz sv. Nikolu još jedan lik koji se zove Krampus. Krampus je prikazan u obliku đavla sa motkama i vilama, koji kažnjava neposlušnu decu. Njegovo podrijetlo nema nikakvu poveznicu s tradicijom Katoličke crkve, a time i svetoga Nikole. Sada se čokolade u obliku Krampusa mogu naći po trgovinama i nameću se ljudima da kupuju takve proizvode.

 

Katastrofa!!! Ove čokolade krampusa su uslikane prošlog došašća u Metrou u Zagrebu. Vjerujem da se iste, kao i svake godine, mogu nabaviti po cijeloj zemlji ali i svijetu. Opet taj krampus! Njegovo podrijetlo nema nikakvu poveznicu s tradicijom Katoličke crkve, a time i svetoga Nikole. Podrjetlo tog običaja – štovanja krampusa dolazi iz pretkršćanskih poganskih religija. Po predaji, posjećuje kuće bok uz bok Svetom Nikoli čime simbolizira ‘sveti dualizam’ poganskih kultura – crno i bijelo, sveto i nesveto… ‘Krampen’ označava ‘kandže’ i povezuje se s bogom podzemlja vikinške tradicije zvanim Hel (današnji naziv za pakao). Zanimljivo, crkva ga je službeno zabranila još u 12 stoljeću, no poganski svijet očito nisu uspjeli ugasiti… Koji brainwashing – pranje mozga… Ne dozvolimo da nas svijet posvijetovljuje već mi isti posvećujmo – činimo ono na što smo svetim sakramentima pozvani. “Odložimo dakle djela tame i zaodjenimo se oružjem svjetlosti.” (Rim 13,12)
Ne dopustimo da nam ukradu Advent i Božić! Živio Isus! :)))

 

Tekst i foto: Josip Ulić

 


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*