.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

Isus je Krist i kralj. Tako vjeruje Crkva. Moguće da netko krivo shvaća to kraljevstvo na svoj vlastiti način. Nije čudo da čujemo različite interpretacije jer svatko želi znati kako će to kraljevstvo izgledati. Mnogi također obećavaju raj: Slušaj mene i bit ćeš u raju.

Jedan je poljski dominikanac pričao o poznatom filmu Grad slijepaca. Film opisuje nerealnu situaciju koja se dogodila. Iako je to samo izmišljena priča ima istinite zaključke. Negdje je eksplodirala bomba i svi su oslijepili. Njihova su se djeca i unuci rađali slijepi. U jednom trenutku ustao se jedan i progovorio: Ja vidim. Počeo je i ostalima govoriti kako sve okolo izgleda i kako oni sami izgledaju, ali oni nisu mu povjerovali. On je znao činiti stvari bolje nego oni jer nisu vidjeli. Nešto slično je s kraljevanjem Krista. I mi živimo u nekom gradu slijepaca. Vidimo stvari onako kako ih vidimo. Donosimo zaključke onakve kakve donosimo. Gledamo svoje mogućnosti i sposobnosti onako kako mi sami to možemo vidjeti. U to dolazi Isus i govori: Svijet izgleda drugačije. I onda govori nam kako izgleda taj svijet, ali mi odgovaramo: Takav svijet ne postoji.

Kakav je to svijet? Isus Krist kaže To je svijet u kojem se svi ljube i vole. Ali mi kažemo: Takav svijet ne postoji. Mi ne poznajemo takav svijet. Mi živimo u svijetu gdje je ljubav maksimalno gurnuta na marginu. Isus kaže: Postoji svijet u kojem svi opraštaju jedan drugome, a mi: Takav svijet ne postoji. Živimo u svijetu gdje vlada mržnja i nezadovoljstvo, gdje svi imaju puno toga, ali pohlepa izaziva sljepoću. Nemogućnost oprosta je realnija nego gledanje letenja na Mjesec. Isus govori: Ja živim u takvom svijetu, ali mi kažemo: Ne, takav svijet ne postoji.
Dok je Krist hodao na vidljiv način ovom zemljom mnogima se činio čudnim jer je radio stvari koje nisu drugi radili. Svako njegovo čudo izazivalo je i divljenje i čuđenje. Isus govori da postoji takav svijet u kojemu se slijepomu kaže progledaj i on progleda, umrlom ustani i on ustane. Kristovo kraljevanje možemo prepoznati vjerom. To je svijet pored nas i među nama. Mi ga ne vidimo i ne možemo opipati, ali on postoji. Nažalost, ne vidimo ga. To je činjenica prvog grijeha. Ulazak u Božje kraljevstvo ne nalikuje na ulazak u neku sobu ili neku zemlju. To je vjera da nemoguće stvari jednostavno postanu moguće.

Kristovo kraljevstvo je vladavina ljubavi u kojoj svi sebi opraštaju, gdje nema svađe, gdje je čovještvo potpuno usmjereno na darivanje sebe drugima. O tome govori Krist kralj koji do kraja ljubi i prašta kao čovjek. Time pokazuje da i ti to možeš. To je na dohvat tvoje ruke. Želiš li isto? Uđi u njegovo kraljevstvo i odriješi od sebe svoj egoizam i nauči ljubiti kao što on ljubi.
Svetkovina Krista Kralja je za to da povjerujemo da postoji njegovo kraljevstvo i da smo svi pozvani ući u nj. Tu se ulazi po vjeri, po Duhu. Vrata su toga kraljevstva otvorena svima po krštenju. Uvjeri se da postoji drukčiji svijet na dohvat ruke.

Advertisements

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*