.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

ŽELIMO LI BLAGOSLIVLJATI ONE KOJE SMO RANILI?

Neizostavni (nužni) dio prikazanja Svete Mise je priprema za Misu. O pripremi ovisi koliko i kako ćemo na Misi sudjelovati.

U pripremi se rađa vjera potrebna za traženje milosti, u pripremi postajemo svjesni svoje ograničenosti i Božje svemogućnosti, u pripremi postajemo svjesni Božje dobrote i otvaramo svoje srce za primanje milosti, u pripremi dolazimo pred Gospodina kako bismo za vrijeme Svete Mise čitavim svojim bićem uronili u njegovo milosrđe.

KKC #1098 Zajednica se na susret sa svojim Gospodinom mora pripraviti, mora biti „narod prikladno raspoložen“. Ta priprava srdaca zajedničko je djelo Duha Svetoga i zajednice, posebno njezinih službenika. Milost Duha Svetoga ide za tim da pobudi vjeru, obraćenje srca i prianjanje uz Očevu volju. Ta je priprava pretpostavka za prihvaćanje drugih milosti što će ih samo slavlje ponuditi, i za plodove novog života kojim ono treba da naknadno urodi.

Advertisements

Kakva god priprema bila, važno je da izlazi iz srca, važno je da svakoj riječi koju izgovaramo Gospodinu, posvetimo svu svoju pozornost, da budemo…

PRIMJER PRIPREME

U nastavku donosim primjer kako bi ta priprema mogla izgledati. Kakva god ona bila, važno je da izlazi iz srca, važno je da svakoj riječi koju izgovaramo Gospodinu, posvetimo svu svoju pozornost, da budemo svjesni kome i što govorimo; da budemo svjesni da se, dok molimo, nalazimo u Božjoj prisutnosti, da nas njegova milost obuhvaća s leđa i s lica, da je Božja ruka blagoslova na nama (v. Ps 139,5)

Vječni Oče, prikazujem ti žrtvu tvoga preljubljenog Sina, Gospodina našega Isusa Krista za one koje sam ranio svojim grijesima, za one s kojima sam zajedno griješio i…

Priprema

Neka ova priprema bude u ime Oca i Sina i Duha Svetoga!

 Nakana

Vječni Oče, prikazujem ti žrtvu tvoga preljubljenog Sina, Gospodina našega Isusa Krista za one koje sam ranio svojim grijesima, za one s kojima sam zajedno griješio i za one koje sam svjesno ili nesvjesno poticao na grijeh.

 Zahvala

Gospodine Isuse Kriste, zahvaljujem ti što si nas svojom mukom i svojom smrću otkupio od grijeha i od njegovih posljedica.

Zahvaljujem ti što si na sebe uzeo naše boli i ponio naše bolesti. Zahvaljujem ti što si nas svojim ranama iscijelio.

Hvala ti, Gospodine, što ti uzimaš na sebe svaki grijeh, što opraštaš svaki grijeh koji ti predamo u pokajanju, s pouzdanjem u tvoje milosrđe.

Hvala ti, Gospodine, što nas otkupljuješ, što na sebe uzimaš svaku bol koju ti predamo s pouzdanjem u tvoju ljubav.

Hvala ti, Isuse, što svojim ranama iscjeljuješ svaku ranu našeg srca srca koju ti predamo s povjerenjem u tvoju dobrotu.

Hvala ti, Bože naš, što nas neprestano privlačiš k sebi, što želiš da dolazimo k tebi svaki put kad smo umorni i opterećeni, svaki put kad smo ranjeni i svaki put kad uvidimo da smo svojim grijesima uvrijedili tebe i svoje bližnje.

Hvala ti, Gospodine, jer se jedino u tvojoj prisutnosti možemo iskreno kajati i jedino u tvojoj prisutnosti možemo s pouzdanjem primiti tvoje oproštenje.

Hvala ti, Gospodine, jer jedino u tvojoj prisutnosti možemo iskreno i s vjerom moliti za one koje smo ranili, jedino se u tvojoj prisutnosti možemo pouzdati u tvoju dobrotu kojom možeš iscijeliti srca onih koje smo ranili i kojom im možeš nadoknaditi ono u čemu smo ih oštetili ili zakinuli.

Hvala ti, Gospodine, jer jedino u tvojoj prisutnosti možemo iskreno, srcem oprostiti onima koji su nas ranili svojim grijesima.

Hvala ti, Isuse, jer ti jedini možeš našim dušama dati pravi mir i pravu radost.

 

 Pokajanje

Gospodine, danas ti pred tvoj križ stavljam one koje sam ranio svojim mislima, riječima, djelima i propustom.

(Uzmi si dovoljno vremena, ispitaj svoju savjest i, uzdajući se u pomoć Duha Svetoga, donesi Isusu osobe koje si ranio svojim grijesima.)

Ti im, Gospodine, nadoknadi. Privuci ih k sebi, odmori ih, uzmi njihove boli i iscijeli njihove rane.

Gospodine Isuse, spasitelju i otkupitelju naš, donosim ti i sve one s kojima sam sagriješio, a naročito one koje sam na bilo koji način potaknuo na grijeh.

(Uzmi si dovoljno vremena, ispitaj svoju savjest i, uzdajući se u pomoć Duha Svetoga, donesi Isusu osobe s kojima si griješio i osobe koje si na bilo koji način potaknuo na grijeh.)

Molim te, Gospodine, oprosti nam i iscijeli nam rane. Molim te, snažno nas privuci k sebi, k svojoj ljubavi na križu.

 

Molbe

Daj mi, Gospodine, milost da često molim, da često prikazujem tvoju žrtvu Ocu za one koje sam ranio svojim grijesima.

Daj mi, Gospodine, milost da često molim, da često prikazujem tvoju žrtvu Ocu za one s kojima sam zajedno griješio i za one koje sam svjesno ili nesvjesno poticao na grijeh.

Zapali, Gospodine, ljubav u mojem srcu za sve njih. Daj mi da tu ljubav mogu, tvojom milošću, očitovati prikazujući svoje žrtve za njihovo otkupljenje, za njihovo iscjeljenje, za njihovo obraćenje i posvećenje. Ti, Gospodine, u svojoj ljubavi, okreni zlo u njihovo vječno dobro.

(Još se jednom sjeti nekih od tih osoba i tako ih donesi pred Gospodina.)

 

Sveta Misa

Gospodine, vjerujem da ću na Svetoj Misi slušati tvoju riječ, vjerujem da ćeš mi progovoriti, vjerujem da ćeš me poučiti, da ćeš me utješiti i ohrabriti; vjerujem da ćeš prosvijetliti moju savjest.

Gospodine, vjerujem da ćeš me čitavu Misu privlačiti k sebi.

Vjerujem da želiš da moje misli i moje srce tijekom Svete Mise budu usmjereni na tebe; vjerujem da želiš da čitavim svojim bićem uranjam u tebe.

Moj Isuse, vjerujem da želiš da iskusim tvoj mir, tvoju dobrotu, tvoju blizinu, tvoju brigu; vjerujem da želiš da na Svetoj Misi uživam tvoju svetu prisutnost.

Gospodine, Isuse Kriste, moj spasitelju i otkupitelju, čvrsto vjerujem da ću u pričesti blagovati tvoje tijelo i tvoju krv, blagovati tebe, žrtvenog Jaganjca koji si bio ubijen za nas.

Vjerujem da ti, Isuse, pričešću ulaziš u mene kao pravi Bog i pravi čovjek, sa svojom božanskom i ljudskom ljubavlju.

Vjerujem da je pričest, po kojoj si ti u meni i ja u tebi, izvor i središte mojeg života.

Želim ti, Gospodine, u tim trenucima posvetiti svu svoju pažnju, želim te ljubiti čitavim svojim bićem, želim se potpuno predati tvojoj dobroti i ljubavi.

Želim te, Gospodine, zagrliti na tvojem križu i predati ti sve one za koje Ocu prikazujem tvoju žrtvu.

(Ponovno se sjeti nekih od njih.)

Želim, Isuse, ljubeći te u tim trenucima, učiti ljubiti svoje bližnje.

Bože moj, želim ti i zahvaljivati, želim te hvaliti i slaviti. Želim se radovati što ti sve okrećeš na dobro onima koji te ljube.

Gospodine, želim uživati tvoju prisutnost.

Blagoslivljam te, Gospodine, blagoslivljam tvoju milost koju ću kušati u Misama u kojima ću Ocu prikazivati sve te osobe do kojih mi je, tvojom milošću, zaista stalo.

 

Zagovor

Sveta Marijo, sveti Josipe, molite za nas grešnike, molite za mene i za one koje sam svojim ranio grijesima, za one s kojima sam zajedno griješio i za one koje sam svjesno ili nesvjesno poticao na grijeh.

Sveti … molite za nas.

(Nastavi s molitvom svecima kojima se utječeš.)

 Molitva prije pričesti

Gospodine Isuse, Jaganjče Božji, nisam dostojan da uniđeš pod moj krov, nisam dostojan da uniđeš u moju dušu, ali te ipak svim srcem molim da me ispuniš svojom prisutnošću.

Jer, Gospodine, kako ću sam po sebi postati dostojan?

Kako ću, Gospodine, sam zapaliti svjetlost u svojoj duši kad si ti Svjetlost, kad ti jedini možeš prosvijetliti moje tame, kad ti jedini možeš učiniti da srcem progledam, da srcem pročujem, da srcem razumijem – da se iskreno pokajem i primim Svjetlost?

Kako ću, Gospodine, bez tvoje milosti praštati, kako ću se iskreno kajati, kako ću s vjerom moliti, kako ću se mijenjati?

Kako ću, Gospodine, bez tebe, koji si jedini pravi Mir, umiriti svoju dušu?

Kako će, Gospodine, moja duša živjeti ako ti, koji si Život, ne prebivaš u njoj?

Kako će, Gospodine, moja duša učiti ljubiti ako u njoj ne prebiva Učitelj, ako u njoj ne prebiva Ljubav?

Gospodine, kako ću ti biti zahvalan, kako ću te slaviti, kako ću te blagoslivljati, ako moja nedostojna duša ne okusi tvoju svetu prisutnost, ako ne iskusi tvoj mir, ako ne kuša tvoju radost?

Uđi, Gospodine, kao moj otkupitelj i moj spasitelj, kao moj učitelj, i budi kralj moga srca.

Uđi, Isuse, reci Riječ i ozdravit će čitavo moje biće.

Uđi, Isuse u mene, privuci me na svoj križ, uvuci me u svoje srce, jer ti želim predati svoje boli, jer ti želim predati svoje ranjeno srce.

Uđi, Isuse, i nauči me ljubiti onako kako si nas ti ljubio.

Uđi, Isuse, jer želim s tobom, s tvojom ljubavlju moliti Oca da se smiluje svima onima koje prinosim u ovoj Svetoj Misi.

Amen.

 

 

O tome što je Sveta Misa, kako se kvalitetno pripremiti i u njoj sudjelovati djelatno i plodonosno možete čitati u knjizi „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ autora Josipa Lončara. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.
INTERLIBERSKI POPUST! Do 31. prosinca 2019. knjigu možete nabaviti po interliberskoj cijeni od 90 umjesto 110 kuna!

Uz knjigu izlaze i svesci koji sadrže pripreme na određene nakane:
„Priprema za prikazanje misne žrtve – obraćenje vlastite djece” (1. svezak)
„Priprema za prikazanje misne žrtve – za otkupljenje od boli, od rana srca; za otkupljenje od bolesti“ (2. svezak)

Autor: Josip Lončar; Book.hr

Podijelite ovo s prijateljima!