.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

 

Kako istinito voljeti i ljubiti? Mislim da to pitanje postavljaju mnogi koji sve više osjećaju povrijeđenost od drugih, iako su spremni iznova opraštati. Kako treba ljubiti i voljeti Isusov učenik?

Možemo si pretpostaviti da se u lokalnom svratištu kraj Jerihona dogodila vrlo duboka konsternacija. Mnogi koji su na vratima gostinjca vidjeli Samarijanca s prebijenim, polumrtvim čovjekom odustali su od sljedećeg gutljaja jerihonskog napitka. Njihovi pogledi su se zaustavili na ovoj dvojici, a u njihovim mislima pojavilo se pitanje: izbaciti li ih odmah ili pretući ponovno pa izbaciti iz lokala? U njihov prostor ušao je Samarijanac, a Židovi su prezirali Samarijance koje su nazivali psima. Pas je u židovskom shvaćanju najprezrenija životinja koja nije smjela ni leš dobiti. Znači nije se moglo dogoditi nešto gore od ovoga. Ali, nisu ga izbacili i to je zanimljivo! Primili su ga. Nitko ga nije pitao: Zašto si došao, izađi. Nema ni riječi o gnjevu i nitko nije predbacivao Samarijancu da je donio sa sobom polumrtva čovjeka. Nitko od njih nije strepio od toga da će taj čovjek uskoro umrijeti. To bi značilo za Židove ritualnu nečistoću. Taj je čovjek ostao u gostinjcu tri dana bez ikakvih prigovora.

Često u našim meditacijama preskočimo gostinjac koji se najčešće povezuje s običnom birtijom. To nije dobro mjesto. Možda zbog toga ne govorimo o tome. Međutim, taj gostinjac je slika kako bi trebala izgledati Crkva. Samarijanac je donio zapravo u Crkvu polumrtva čovjeka. I mi kao Crkva trebali bismo učiniti ono što je učinio Samarijanac, gostioničar i ostali. Hoćemo li? Izgleda da nije tako jer imamo poteškoću s onima koji misle drugačije nego mi. Smatramo ih grješnicima i otpadnicima i sve ostalo što god nam padne na um. Mi ne želimo živjeti s takvim ljudima.

No, nije samo u pitanju Crkva, jer je najlakše kritizirati, nego ponajprije pogledaj kako izgleda tvoja Crkva u malom, odnosno tvoja kuća, tvoja obitelj. Primate li ljude poput Samarijanca? A možda među tvojima ima onaj koji je polumrtav. Možda pokraj tebe prolazi onaj tko te povrijedio, ogovarao, moguće da ti je uništio pola života. No, što radiš kada ga/nju vidiš ispred sebe? Jesi li poput dobrog Samarijanca ili kao onaj svećenik i levit?

Advertisements

U grčkom tekstu piše da su svećenik i levit preskočili na drugu stranu ceste da se slučajno ne suoče s polumrtvim čovjekom. Shvaćate li to? Njih dvojica nisu htjeli ni pogledati onog prebijenog čovjeka. Potraži sada takvu osobu zbog koje prelaziš na drugu stranu ulice i priđi mu.

Koga nam Isus stavlja za uzor? Stavlja osobu koja je odbačena i možda je u mnogim očima grješna kao što je bio Samarijanac. Ali upravo njemu se Isus divi. Kao da govori: Iako je odbačen od svih, meni se sviđa jer ima veliko srce. Samarijanac je bio na putu umoran, ali ima jako veliko srce. Dijeli svoje vrijeme i daje novac. Mnogi kažu da je vrijeme novac. Upravo on pokazuje da je vrijeme ljubav koja se daruje u požrtvovnosti. On ne čini djelo milosrđa jednom u godini, nego on kao slika svakoga kršćana sav se pretvara u milosrdnu ljubav. Kako mi izgledamo?

Kako bi danas među nas došao Isus? Sigurno ne bi došao kao pobožan katolik, nego kao netko koga se prezire. (Takve je viziju imala sv. Faustina – Siromah na vratima samostana.). Isus bi došao poput odbačenog Samarijanca jer upravo on je taj Samarijanac. To možemo zaključiti prema biblijskom mjestu Iv 8,48. Židovi su Isusu nadjenuli takav uvrjedljiv nadimak.

Samarijanac ostavlja u gostinjcu dva denara. To je dvodnevna plaća – denar po danu. Time Isus kaže: Vratit ću se za tri dana i zaostatak ću nadoknaditi. On tako ima nestati na tri dana i potom se vratiti. To se dogodilo kad se izgubio u Jeruzalemu. Nakon tri dana došao je oživjeti Lazara. Tri dana je počivao u grobu i nakon toga je uskrsnuo. Dakle, Isus će se vratiti u svoju Crkvu o ponovnom dolasku. Do tada ostavlja svojoj Crkvi sakramente. To su ulje i vino za povijanje rana. Budete li što god više potrošili, vratit će vam. Budete li više ljubili vratit će vam. Za sada, dosta vam je dva denara. Zakonoznanac nije mogao izgovoriti naziv Samarijanac, nego kaže da je istiniti bližnji onaj koji polumrtvom čovjeku iskaza milosrđe.

Ne možemo sami u nebo. Isus će nas pitati koga imamo sa sobom, koga smo dovukli u nebo. Imaš li polumrtva čovjeka na svojem živinčetu? Idi, pa i ti čini tako!

ak/asz

 


Podijelite ovo s prijateljima!