.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

duh sveti RuG2Naučili smo da u svakom evanđeoskom odlomku glavnu ulogu ima Isus. Ovoga puta to nije tako. Centralnu ulogu ima Ivan Krstitelj koji poziva na potpunu promjenu glave – to doslovce znači metanoja. Upravo takvi izrazi ne idu nam u glavu jer kako možemo mijenjati glavu? Riječ je o promijeni mentaliteta, načina razmišljanja. Iako Isus ne nastupa i ništa ne govori, Radosna vijest silazi po Krstitelju. To je poticaj i nama. Isus šalje svijetu radosnu vijest o spasenju upravo po nama.

Jeste li došli do pomalo zbunjujućeg iskustva s kojim većina nas ima problem? Radi se o tome da smo obrazovani, prepoznatljivi, posjedujemo mnoge stvari, ali nismo sretni. Pogledajte vaše ormare, garaže, ostave, ladice. Tu ima svega. Često se događa da ormari i police ne izdržavaju više teret vaše robe. Unatoč tome stiže nova sezona i tako u krug. Reklo bi se, bogati smo. Iako toliko posjedujemo i znamo, ipak nismo radosni. Stalno nam nešto nedostaje. Tražimo sve više i više. Puni smo znanja i robe, ponosni na svoj životni uspjeh, ali radosti je sve manje.

Pogledajmo Ivana Krstitelja i potražimo kod njega savjet kako postići istinitu radost. Jedna je stvar vrlo važna u Krstiteljevoj zamolbi upućenoj mnoštvu. Ona se otkriva u riječi darovati.  Svi koji imaju debele zalihe haljina trebali bi ih podijeliti s onima koji nemaju ni jednu. Kada jedan čovjek obiluje, a drugi nema taj je onda u prednosti pred drugim. To je dominiranje, nadjačavanje. Isto se to tiče i onih koji obiluju u hranu. Krstitelj moli da podijele hranu s onima koje je nemaju. Dok imaju višak, oni su u prednosti, odnosno jači su od onih koji to nemaju. Carinicima koji utjeruju porez također je poručio da ne natežu zakone u svoju korist jer će biti u prednosti pred drugima. To isto rekao je i vojniku. Inače, i danas se bojimo svih koji nose uniforme. Čim vidimo takvu osobu odmah se ispitujemo što smo loše učinili jer osjećamo da je osoba u uniformi u prednosti i da je zato jača.

Ivan poručuje da onaj tko je u prednosti, to ne iskorištava; ako je netko u nečemu bolji od drugoga da to ne iskorištava. Ukoliko netko više zna od drugoga neka to ne uzima sebi u korist jer je time u prednosti i nadjačava drugoga.

Advertisements

Svatko bi se od nas mogao pronaći u tome i provjeriti u kojim predjelima iskorištava to da je u prednosti pred drugima. Dobro znate kakva je to situacija kada imate nešto više od nekoga ili kada nešto više znate od drugoga. Mogu pretpostaviti da mnogi iskorištavaju svoju prednost pred drugima. Gotovo sam uvjeren u to, jer i ja ponekad tako učinim. Najlakše je iskoristi svoju prednost nad drugima kao svećenik ili kao roditelj, profesor, službenica na šalteru. No, Krstitelj govori:  Jako loše činite! Ne tražite priliku za prednost pred drugima. Pokušajte danas razmisliti o tim svim trenutcima i prilikama u kojima ste bili u prednosti pred drugima. Odstupite od toga. Možda smo uvijek u prednosti, ali odreknimo se od danas te prednosti. To će vam jako teško doći. Mnogima će se učiniti da će zbog toga nešto izgubiti i da neće iskoristiti svoju priliku. Da, to je istina. Puno ćete izgubiti i nećete iskoristiti priliku, ali bit ćete radosni.

Bog se brine za svakoga i zato ne želi da nitko od nas nikoga ne iskorištava radi svoga znanja, posjedovanja, pozicije u društvu. Najveći svjetski prvak u neiskorištavanju svoje prednosti pred drugima je Isus Krist. On se utjelovio. Obukao se u ljudsko ruho s cijelom božanskom moći, ali odustao je od toga da bude u prednosti pred slabijim i odbačenima, grješnicima i bolesnicima (usp. Kol 2,1-11). On je stao pred nas kao dijete, kao mala beba koja se ne može braniti. I tako je pobijedio svijet.

Pokušaj i ti ne koristiti svoju prednost pred drugima. Daruj sebe i ono što imaš onima koji su u  potrebi. Tada će se potpuna radost pojaviti u tvom srcu. Darivanje, odnosno neiskorištavanje prednosti pred drugima oslobađa srce. Mi stalno živimo u strahu da nećemo iskoristiti našu prednost ili da ćemo izgubiti ako podijelimo nešto s drugima. Ali, to je jedini način kako doći do radosti. U stvari koliko god izgubili, toliko ćemo više dobiti. Takva je evanđeoska logika koju ponekad i ne razumijemo. Iako ta logika nije do kraja shvatljiva, ona donosi plodove. Pokušajte!


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*