.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Večeras ćemo biti svjedoci najduže pomrčine Mjeseca u ovom stoljeću, a ona će najbolje biti vidljiva baš iz naših krajeva. Osim što će potrajati nekoliko sati, u isto vrijeme noćnim će nebom zasjati Mars koji se upravo približio Zemlji najbliže što je mogao.

Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu. Kada čitav Mjesec uđe u Zemljinu sjenu, govorimo o potpunoj pomrčini, dok se pojava ulaska samo dijela Mjesečevog diska u Zemljinu sjenu zove djelomičnom pomrčinom.

“Mjesec će ovoga puta proći skoro točno sredinom Zemlje zbog čega će potpuna pomrčina trajati jedan sat i 43 minute, dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro četiri sata”, objasnio je za 24sata Ante Radonić, voditelj planetarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

Dodaje kako ćemo prvo pratiti djelomičnu pomrčinu, a onda će Mjesec potpuno ući u Zemljinu sjenu. Sredina te faze dogodit će se u 22.22 sati po našem vremenu. Nakon toga ponovno slijedi djelomična pomrčina Mjeseca koja će završiti tek 17 minuta iza ponoći, dakle već 28. srpnja. Istoga će dana, zanimljivo je, i Mars biti u velikoj opoziciji (velika opozicija Marsa događa se svakih 15 do 17 godina, posljednja je bila 2003. godine) što je zaista rijedak događaj.

Advertisements

Krvavi mjesec

Zanimljivo je kako će Mjesec cijelo vrijeme biti vidljiv jer čak i za vrijeme potpune pomrčine nikad nije potpuno taman, već poprima crvenosmeđu nijansu – tu pojavu nazivamo krvavi Mjesec.

U posljednje vrijeme svjedoci smo čestih pomrčina mjeseca i sunca, a s obzirom na to da smo pozvani pratiti znakove vremena koji će se po biblijskim riječima događati i preko nebeskih tijela, donosimo tri Biblijska proročanstva koja nam ukazuju da pomrčine mjeseca i Sunca mogu imati u drugu poruku, osim one astronomske. Poruku o posljednjim vremenima, posebice jer su svi drugi znaci koji nas upozoravaju na dane nevolje, već ispunjeni.

Joel je živio između 9. i 5. stoljeća pr. Kr. Ne zna se točno vrijeme. U to vrijeme je i nastala ta proročka knjiga, koja je upućena pripadnicima naroda Kraljevstva Juda iz kojeg je bio i Joel.

“Sunce će se prometnut’ u tminu a mjesec u krv, prije nego svane Jahvin dan, velik i strašan (Joel, 3, 4)”.

Poklapa se i s Ivanovim proročanstvom Otkrivenje jer u Otkrivenju 6,12 piše: “I vidjeh kad otvori šesti pečat, i gle, zatrese se zemlja vrlo, i Sunce posta crno kao vreća od kostrijeti, i Mjesec posta kao krv.”

Isus Krist je pak rekao da će u dane koji će prethoditi njegovu dolasku mjesec izgubiti svoju svjetlost: U dane poslije te nevolje sunce će pomrčati i mjesec svoju svjetlost izgubiti, Zvijezde će padati s neba i sile se nebeske pokrenuti. (Marko 13,24).

Na drugom mjestu Isus također spominje znakove neba kao znakove vremena koji će prethodi Njegovu slavnu dolasku pa kaže:

Ustat će narod na narod, kraljevstvo na kraljevstvo. Jaki potresi bit će posvuda, bit će glad i kuga. Strahote i veliki znaci pojavit će se na nebu. (Luka 21, 11)

Zanimljivo, ali velikoj svetici svetoj Faustini Kowalskoj Isus je rekao da će prije nego dođe ostaviti svoj znak upravo na nebu:

“Piši sljedeće: Prije nego što dođem kao Pravedni sudac, doći ću kao Kralj milosrđa. Prije nego što započne Dan pravednosti ljudima dat će se sljedeći znak na nebu: sve svjetlo na nebu ugasit će se i bit će velika tama na cijeloj zemlji. Onda će se pojaviti znak križa na nebu i iz svih otvora, gdje su bile probijene ruke i noge Spasiteljeve, izvirat će velike svjetlosti, koji će neko vrijeme osvjetljavati zemlju. To će se dogoditi kratko prije Sudnjeg dana.”

Dakle, Isus nam jasno govori o znakovima vremena koje možemo pratiti po znakovima neba. Stoga ove rijetke astronomske pojave koje impresioniraju astronome i običan puk željan lijepog prizora mogu biti i puno više od toga: poziv na obraćenje jer približilo se kraljevstvo nebesko!

Bez obzira vjerujete li da je događaj poput krvavog Mjeseca proročki znak ili je jednostavno dio načina na koji je Bog stvorio nebeska tijela, svakako je prilika da se divimo čudesima Božje stvaralačke moći.

 


Podijelite ovo s prijateljima!