.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

U krakovskoj četvrti Prądnik 2. lipnja 1938. Gospodin Isus naložio je mladoj poljskoj redovnici iz Družbe sestara Naše Gospe od Milosrđa trodnevne duhovne vježbe. Sv. Faustina Kowalska pomno je bilježila sve Isusove upute u svojem dnevniku, koji je postao svojevrstan priručnik molitve i utjecanja Božjem milosrđu. Iako sam već nekoliko puta u proteklih 20 godina pročitao njezin dnevnik, nisam dosada uočio posebne duhovne naputke koje joj je Isus dao za spasenje duše. Otkrio sam ih tek nedavno, dok sam vodio duhovne vježbe na Trinidadu, a čija je tema bio duhovni boj kako je predstavljen u dnevniku sv. Faustine. Isus je rekao sv. Faustini: „Moja kćeri, želim te poučiti kako voditi duhovni boj.“

Evo koje je tajne Isus otkrio svojoj zaručnici Faustini o tome kako da se zaštiti od napadaja Zloga. Te su upute postale njezino oružje u borbi protiv Zla. Isusove riječi napisane su masnim slovima, a slijedi ih moj komentar.

 1. Nikad se ne uzdaj u sebe, nego se potpuno predaj mojoj volji. To je glavno duhovno oružje. Predanje je štit vjere o kojem sv. Pavao govori u Poslanici Efežanima: Božji oklop. Predanje Božjoj volji i pouzdanje u nju čin je vjere, djelatne vjere koja tjera zle duhove.
 2. U očajanju, tami i raznim sumnjama, prepusti se meni i uteci se svojemu duhovniku. On će ti uvijek odgovoriti u moje ime. U trenutcima duhovne borbe, odmah se trebate moliti Isusu i zazvati njegovo sveto Ime, od kojeg bježe zli duhovi. Iznesite tamu na svjetlo pred svojim duhovnikom ili ispovjednikom i slijedite njegove savjete.
 3. Ne raspravljaj s iskušenjem; odmah se zatvori u moje Srce. U Edenskom vrtu Eva je razgovarala s Đavlom i kušnja ju je obuzela. Imamo utočište i Presvetom Srcu Isusovu i sklonimo se onamo od zlih duhova.
 4. Prvom prigodom otkrij svoje iskušenje svojemu ispovjedniku. Dobra ispovijed, dobar ispovjednik i dobar penitent (pokornik) recept su za pobjedu nad kušnjom i đavolskim nasrtajima – bez iznimke.
 5. Ljubav prema sebi stavi na zadnje mjesto, tako da te ne smeta u dobrim djelima. Ljubav prema sebi je prirodna, ali treba joj dati njezino mjesto, lišeno oholosti. Poniznost poražava Đavla, koji je sama oholost. Sotona nas kuša da bi nas bolesno samoljublje strovalilo u njegov ponor oholosti.
 6. Odnosi se prema sebi s velikom strpljivošću. Strpljivost je tajno oružje koje nam pomaže da očuvamo mir duše čak i u najvećim olujama života. Strpljivost sa samim sobom dolazi iz poniznosti i povjerenja. Đavao nas kuša nestrpljenjem, da bismo se okrenuli protiv sebe i postali bijesni. Uvijek se promatrajte iz Božje perspektive. On je beskrajno strpljiv.
 7. Ne zanemari unutarnje mrtvljenje. Sveto pismo naučava da se neke đavle može istjerati samo postom i molitvom. Unutarnje mrtvljenje najbolje je oružje za duhovni boj. To mogu biti male žrtve prikazane s velikom ljubavlju. Snaga ljubavi iz žrtve poražava neprijatelja.
 8. Uvijek spremno prihvaćaj mišljenja nadređenih i svojeg ispovjednika. Isus je govorio sv. Faustini, koja je bila redovnica. Ali svi imamo svoje nadređene. Đavao nas želi podijeliti i osvojiti, a najbolje je duhovno oružje protiv toga ponizna poslušnost našim nadređenima.
 9. Izbjegavaj mrmljanje kao kugu. Jezik je moćno sredstvo, koje može učiniti mnogo zla. Mrmljanje i ogovaranje nikada nije od Boga. Đavao je otac laži, koji nas nagoni na lažne optužbe i ogovaranje, koje može uništiti nečiji ugled. Nemojte mrmljati!
 10. Neka drugi rade po svojem; ti čini ono što ja hoću. Gledanje vlastitog posla ključ je duhovne borbe. Đavao se veoma trudi poraziti svakoga. Udovoljavajte Bogu i ne obazirete se na mišljenje drugih.
 11. Drži se pravila koliko god ti je moguće. Isus pritom misli na redovničko pravilo. Svi smo dali neki oblik zavjeta Bogu i Crkvi te moramo biti vjerni svojim obećanjima. Mislim na bračne zavjete i zavjeet dane na krštenju. Sotona nas nagoni na nevjernost, bezakonje i neposlušnost. Vjernost je oružje kojim ga možemo pobijediti.
 12. Ako ti tko uzrokuje patnju, promisli kakvo dobro možeš učiniti za tu osobu. Biti oruđe u rukama božanskog milosrđa oružje je kojim možemo činiti dobro i poraziti Đavla. Đavao želi mržnju, bijes, osvetu i neopraštanje. Sve nas je netko povrijedio. Kakvim dobrom mu možemo uzvratiti? Blagoslivljanje prekida prokletstvo.
 13. Ne iskazuj svoje osjećaje. Brbljava osoba lakše će biti napastovana od Đavla. Svoje osjećaje recimo samo Gospodinu. Zapamtite da dobri i zli duhovi čuju sve što govorite naglas. Osjećaji su prolazni. Istina je jedini kompas. Držanje svojih osjećaja za sebe duhovni je oklop.
 14. Prešutno prihvati prijekor. Vjerojatno smo svi nekada bili prekoreni. Na to ne možemo utjecati, već samo na svoj odgovor na prijekor. Potreba da smo uvijek u pravu vodi u sotonsku zamku. Bog zna istinu. Pustite sve. Šutnja je najbolja zaštita. Đavao može iskoristi naše dokazivanje da smo u pravu da nas uhvati u zamku.
 15. Ne pitaj bilo koga za mišljenje, već samo svojeg ispovjednika i pred njim budi iskrena i jednostavna kao dijete. Jednostavnost života može odagnati zle duhove. Iskrenost je oružje koje poražava Sotonu, oca laži. Kada lažemo, svrstavamo se na njegovu stranu i on nas polako pridobiva za sebe.
 16. Nemoj se obeshrabriti zbog nezahvalnosti. Nitko ne voli da ga se uzima zdravo za gotovo. Ali kad se prema nama odnose s nezahvalnošću i hladno, na nas dolazi duh obeshrabrenja u malodušnosti. Moramo se oprijeti malodušnosti jer ona nikada ne dolazi od Boga. Ona je jedna od najučinkovitijih đavolskih iskušenja. Pobjeđuje ju jedino stalna zahvalnost.
 17. Ne budi znatiželjna u svezi s putevima kojima te vodim. Naša potreba da sve znamo i znatiželja za budućnost kušnja je koja je mnoge ljude odvela vračarima i gatarima. Radije hodite u vjeri. Odlučite se za povjerenje u Boga, koji vas vodi u nebo. Uvijek se oduprite duhu znatiželje.
 18. Kada dosada i obeshrabrenje nasrnu na tvoje srce, pobjegni od sebe i sakrij se u mojem Srcu. Isus ponavlja istu poruku. Sada govori o dosadi. Prethodno je u svojem dnevniku sv. Faustina napisala da Đavao najlakše nasrće na besposlene duše. Čuvajte se besposlenosti, duha letargije ili acedije (duhovne lijenosti), onoga što su sveti pustinjaci zvali „popodnevni đavao“. Besposlene duše lak su plijen Đavlu. Zaokupite se radom za Boga.
 19. Ne bojte se duhovne borbe. Ako se hrabro odupremo, to često rastjera kušnje i više se ne vraćaju. Strah je druga najčešća Đavlova taktika (prva je oholost). Hrabrost zbunjuje Sotonu i on uzmiče pred ustrajnom hrabrošću, utemeljenom na Isusu, temeljnoj stijeni.
 20. Uvijek se borite s uvjerenjem da sam ja s vama. Isus upućuje sv. Faustinu da se bori u samostanu s uvjerenjem. Ona je to u stanju jer ju Isus prati. Kršćani su pozvani na borbu s uvjerenjem protiv svih sotonskih taktika. Sotona pokušava napadati duše i mučiti ih. Nemojte se predati! Borite se! Zazovite Duha Svetoga u pomoć!
 21. Nemoj se povoditi za osjećajima, jer oni nisu uvijek pod tvojim nadzorom – sve odluke čini na temelju volje. Sve se temelji jedino na volji jer je ljubav čin volje. U Kristu smo potpuno slobodni. Moramo se odlučiti za dobro ili za zlo. Za što smo se odlučili?
 22. Uvijek imaj povjerenja u svoje poglavare, čak i u najmanjim stvarima. To je uputa za redovnicu. Ali Isus Krist je poglavar nas svih. Oslanjanje i povjerenje u Boga snažno je oružje duhovne borbe, koju ne možemo sami dobiti. Naviještanje Kristove pobjede nad zlom glavna je zadaća njegovih učenika. Krist je došao poraziti smrt i zlo. Naviještajmo ga!
 23. Ne zavaravam te lažnim obećanjima o miru i utjesi; naprotiv, pripravi se za veliku bitku. Sv. Faustina trpjela je tjelesno i duševno. Bila je spremna na velike bitke po milosti koju joj je Bog udijelio. Isus nam je otvoreno rekao u evanđelju da se pripravimo na velike bitke, da stavimo na sebe Božji oklop i opremo se Đavlu. Budni budite i sve ispitujte.
 24. Znaj da se nalaziš na velikoj pozornici i da te promatraju cijelo nebo i zemlja. Svi smo mi na toj pozornici i gledaju nas i nebo i zemlja. Koja je poruka našeg života? Što mi zračimo – svjetlo, tamu ili sivilo? Način na koji živimo privlači više svjetla ili više tame. Ako nas Đavao ne ispije uvući u tamu, pokušava nas zadržati mlakima, a mlakost Bogu nije nimalo draga.
 25. Bori se poput viteza, da te mogu nagraditi. Nemoj se bezrazložno bojati, jer nisi sama. Gospodinove riječi sv. Faustini mogu postati naše geslo: „Bori se poput viteza!“ Kristov vitez zna zašto se bori, poznaje plemenitost svoje zadaće, bori se do kraja, čak i po cijenu vlastitog života. Ako je mlada, neuka, jednostavna poljska redovnica mogla postići jedinstvo s Kristom i boriti se poput viteza, i svaki kršćanin to može. Vjera je pobjedonosna!
Autor: Kathleen Beckman 
Preveo Josip Sinjeri
Izvor: book.hr/

Podijelite ovo s prijateljima!