.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Braćo i sestre! Htio bi malo promišljati s vama o Velikom Četvrtku. Uvijek mi taj dan budi posebne osjećaje, istovremeno radosne i tužne.

Dan za kojim je Isus toliko čeznuo, a opet dan velikih razočaranja, iznevjerenih nada. Na ovaj dan Velikog Četvrtka, Isus je silno želio s nama blagovati ovu Posljednju znakovitu večeru. Peruć noge, htio nam simbolički pokazati da ljubav ne može procvasti bez služenja. Isus je sam došao da služi a ne da mu mi služimo. Zato i nas poziva da se odazovemo službi Njegove ljubavi. Uzeo je kruh i vino, blagoslivljajući rekao: OVO JE MOJE TIJELO I MOJA KRV; OVO ČINITE MENE NA SPOMEN. Od tada Njegova Crkva živi. Njeni temelji, kamena uganonog, to jest Isusova Tijela, i našega zajedništva sa Njim čvrsto su vezani, da cijela sila pakla je ne može unišiti. Nažalost, u tom dijelu zajedničke večere, uvukao se duh izdajstva po jednom učeniku, čije namjere nisu bile u skladu zajedništva. Bile su druge suprotnosti. Zbog svojih niskih i sebičnih interesa, prodao je svoga Učitelja, svoga prijatelja, svoga Boga.

Dragi moji! Tu se može razotkriti Isusova nemoć prema našoj slobodnoj volji. Njegovo božansko srce je do kraja bilo otvoreno za ljubav, milosrđe i praštanje. Juda, njegov učenik, čije srce je bilo zatvoreno za ljubav, nije se htio odreći sebe i baciti se na tlo u zagrljaj Isusovih ruku, da mu opere, ne samo noge, nego cijelo biće njegovo. Zamislite ovo, jedan razbojnik koji nije imao nikakvog dodira sa Isusom, sem Golgotskog, prepozna Isusa. Raskaja se sa suzama u očima, ispusti i baci krik pred Raspetog svog Spasitelja i povika: O SMILUJ MI SE TI KOJI SI ČIST OD SVEGA. ČIJI SU TE GRIJESI OTJERALI NA TAJ SRAMOTNI STUP I PRIKOVALI TE LANCIMA MRŽNJE ČIJI SAM I JA SUDIONIK. Dragi moji! Što je moglo Isusovo milosrdno srce, nego reći: “Još danas ćeš biti sa Mnom u raju.”

Naš Isus je Bog koji je milosrdan i pravedan. Čeka strpljivo naš povratak da nas po zagrljaju svoga Križa spasi i oslobodi naše ovisnosti. Draga djeco ljubljena! Ostanite do kraja vjerni Isusovoj Riječi da po vama obnovi sve novo. Ne bojte se, Isus je s vama. Čvrsto vjerujte u Njegovu Riječ koja uvijek spašava. Mir vama!

Advertisements


Podijelite ovo s prijateljima!