.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Šesti plod Duha jest dobrota (usp. Gal 5, 22-23). Biblija upotrebljava grčku riječ agatosineza dobrotu. Rekao bih da je dobrota ljubav koju želimo i činimo drugima. Dobra osoba ima dobar karakter i dobra djela.Dobrota je usko povezana, ne samo s ljubavlju, nego i s ljepotom i istinom. Jedino je Bog posve dobar i lijep. Zato Isus kaže da nitko nije dobar doli Bog jedini (usp. Mk 10, 18). O Božjoj dobroti govori i pjeva cijela Biblija. Ljudi koji su iskusili Božju ljubav i dobrotu, rado govore i propovijedaju o toj neshvatljivoj i beskrajnoj dobroti. Tako naš serafski otac Franjo hvali Svevišnjeg ovim riječima: Ti si dobro, sve dobro, najviše dobro …

Isus iz Nazareta, sin Marijin i Sin Božji, jest otisak Očeve dobrote i svetosti. Isus je, zapravo, utjelovljena, konkretna, opipljiva Božja dobrota. Isusove misli, riječi, djela, stavovi i ponašanje očituju Očevu neizmjernu dobrotu prema svakom čovjeku. Sv. Petar sažeto prikazuje Isusov život ovom rečenicom: Prošao je zemljom čineći dobro i ozdravljajući sve kojima bijaše ovladao đavao (Dj 10,38). Isus je, dakle, ne samo propovijedao Dobru (Radosnu) vijest o Božjoj dobroti nego je i živio kao sama dobrota: prošao je ovom našom Zemljom čineći dobro svim ljudima, prijateljima i neprijateljima, ne očekujući ništa za uzvrat.Sv. Pavao kaže o Isusovoj dobroti: On sebe dade za nas da nas otkupi od svakog bezakonja i očisti sebi Narod izabrani koji revnuje oko dobrih djela (Tit 2,14).

I mi kršćani, kao Isusovi učenici, pozvani smo da činimo dobra djela ne očekujući nagradu. Činimo sve na veću slavu Božju i na korist nama i bližnjima. Kršćanska dobrota, koju daruje Duh Sveti, nije stav davanja s nakanom da se dobije još veća nagrada. Tako čine farizeji i pismoznanci svih vremena i naraštaja. Licemjeri čine dobra djela da bi bili viđeni, pohvaljeni i nagrađeni (usp. Mt 23,5). Ako činimo dobra djela s namjerom da bi nam drugi uzvratili, razočarat ćemo se prije ili kasnije. Zato, poput Krista i svetaca, činimo dobro radi dobra. Ako nam bližnji uzvrate, zahvalimo Bogu i njima. Ako nam ne uzvrate ili se čak okrenu protiv nas, i tada zahvalimo Bogu jer je velika plaća naša na nebesima (usp. Mt 5,12). Dobrota, kao plod Duha, pomaže nam da dobro činimo svima: svojim prijateljima, domaćima u vjeri (usp. Gal 6,10), ali i svojim mrziteljima, neprijateljima, protivnicima (usp. Lk6,27).

Suprotnost dobroti jest zloća i pokvarenost. Naša ljudska narav, sklona grijehu, mora se odupirati zlu. Krajnji uzrok i začetnik zla u svijetu jest Zli, Sotona. Đavao je otac laži, ubojica od početka, koji nastoji ukrasti, ubiti i uništiti (usp. Iv 10,10). Zahvaljujući svojoj slobodnoj volji, možemose odlučiti za dobro i za zlo. Zao čovjek se ponaša nepravedno, nemoralno, škrto, ljubomorno, sebično – grešno.Čuvajmo se svakoga grijeha, jer po grijehu Zli  ulazi u naše srce. Ako padnemo u grijeh, odmah se pokajmo i očistimo u sakramentu pomirenja. Ispitujući svoju savjest, prepoznajmo zlo koje je ušlo u naše srce (preko misli, mašte, preko knjiga i filmova, preko okultnih stvari) i izgonimo ga iz srca. Svakodnevna duhovna higijena i molitva pomažu da u nama rastu plodovi Duha, posebno dobrota. Onima koji su otvoreni Duhu, Gospodin svakodnevno pokazuje i najmanje tragove zla. Ako ne čupamo korov grijeha iz svoga srca, on će pustiti korijene mana u dubine naše duše. Svjedoci smo kako se danas zlo sve više širi u svijetu. Umjesto da kukamo, molitvom i dobrim djelima pobjeđujmo zlo. Dobrota koju je Isus donio u naš svijet jest neuništiva. Povezani s Isusom, uključimo se u duhovnu borbu za kraljevstvo Božje, s uvjerenjem da zlo nema zadnju riječ. Sv. Pavao nam daje dobar savjet: Zazirite oda zla, prianjajte uz dobro … Nikomu zlo za zlo ne uzvraćajte… Ne dajte se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo (Rim 12,9;17;21).

Advertisements

Za Rastimo u Gospodinu: fra Josip Ikić


Podijelite ovo s prijateljima!