.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Djeca istine i ljubaviPATER AREK KRASICKI: Zašto ljudi lažu i mrze? Svijet se čini okrutnim. Od malih nogu čujemo laži i osjećamo mržnju. Svijet je stvoren po Božjoj riječi, ali je čovjek zbog svoje nevjernosti predao to što mu je bilo darovano u ruke tame i zloga duha. Povjerovao je u najveću varku. Umjesto zahvalnosti i suradnje, svojom je neposlušnošću čovjek sam na sebe dovukao kaznu prokletstva. Život u tami uvijek potiče laž i mržnju. Takav je život u grijehu.

No, blago svakome tko vjeruje da je Isus Krist jer po njegovu Imenu ima otpuštenje  grijeha. On je svijetlo svijeta. Došao je spasiti ovaj svijet. Zanimljivo da mnogi ne žele to prepoznati. Onaj koji ne vjeruje da je Isus Krist, prema Ivanu evanđelistu podliježe sudu – krizi. Njegov život postaje jednostavno velika kriza. To područje se zove svijet zla. On se suprotstavlja svakome dobru. Zato oni koji lažu i mrze čame u tami svijeta. Zato u tom svijetu nema ljubavi Očeve i uopće nema ljubavi osim partnerskih interesa i uzajamnih obračuna. Jer što je god svjetsko – požuda tijela, i požuda očiju, i oholost života nije od Oca, nego od svijeta (1 Iv 12,17).

Mi koji vjerujemo da je Isus Krist rođeni smo ponovno. To se rođenje zbiva po vjeri u sakramentu  krštenja. Rođeni smo ne iz volje muževljeve, nego po volji samoga Duha Svetoga koji je naš  Branitelj. Djeca uvijek trebaju posebnu brigu. Tako i s nama Isus uvijek  ima posla. Isus Krist je Veliki svećenik i zato njegova Žrtva ne prestaje. On stalno za nas moli i preuzima na svoja leđa grijeh svijeta. Isus je po pravednosti morao otići Ocu, ali poslao nam je drugoga Branitelja Duha Svetoga. Isus moli da nas Otac sačuva u svome Imenu to znači u ljubavi i isitni.

Ljubav i istina dolaze od Boga jer je Bog ljubav i istina! Mnogi još nisu upoznali Božju ljubav. Zato izabiru grijeh: laž i mržnju. Jednostavno ne mogu živjeti ljubav. Istina i ljubav postaju za njih nedostižni. I nama je teško ljubiti i živjeti u istini. Teško nam je očuvati jedinstvo. Često čujemo riječi Bog je ljubav, Bog nas ljubi, ali to su mnogima postali klišeji. Ne mogu povjerovati tim riječima. Činjenica da Bog jednostavno ljubi prekoračuje ljudski osjećaj i znanje.

Advertisements

Njegova je ljubav u nama savršena (1 Iv 4,11-16). On ljubi čovjeka bez obzira na grijeh. Mi često mislimo da moramo Bogu nešto darovati: naše obraćenje, pokajanje, kako bi on nas sve više volio. To nije istina. On nas ljubi bez obzira na naša obećanja i poprave, ali to nije poticaj na grijeh nego pokušaj razumijevanja Božje nezaslužene ljubavi. Ako shvatimo da nas Bog voli grješne nikada više nećemo sagriješiti. Nećemo griješiti jer smo upoznali savršenu ljubav, koja istjeruje svaki strah. U samoj već pomisli na teški grijeh sjetimo se Onoga koji nas ljubi i radi te ljubavi nećemo sagriješiti. To je najiskrenije obraćenje i najsavršenije kajanje za grijehe. Onaj koji nije upoznao Boga nije upoznao ljubavi i zato ne živi istinu. Nije dakle čudo da su laž i mržnja česti u njegovu srcu. Grijeh za takvu osobu zapravo nije problem.

Ponekad nas zbunjuje to da se ljubav jednostavno ne vidi. Lakše je govoriti o materijalnim stvarima koje se mogu izmjeriti opipati, nego o apstrakciji. Ali i Bog je nevidljiv, a ipak postoji i vidljiva su njegova djela među nama. Tako je s ljubavlju. Ona je nevidljiva, ali ipak postoji i vidljiva su njezina djela. Zato Isus moli za svoje prijatelje da ljube kao što on ljubi. On moli za nas, za Božju ljubljenu djecu da žive u istni i u ljubavi.

Samo ljubav i istina mogu promijeniti ovaj svijet. Bježanje od svijeta neće prinijeti rezultate jer ipak u njemu živimo. Mi možemo i trebamo živjeti istinu i ljubav jer je to božanski život u nama. On nam daje svoga Duha da postanemo njegovi svjedoci istine i ljubavi.


Podijelite ovo s prijateljima!