.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Svi svetci i blaženici bili su svjesni važnosti Božje Riječi, pa tako i naš bl. Alojzije Stepinac i sv. Jeronim, te su ju svakodnevno čitali. Štoviše, čak je i sam Isus rekao da ”čovjek ne živi samo o kruhu, nego i o svakoj riječi koja izlazi iz Božjih usta” (Mt 4,4).

Međutim, nama se katolicima najviše spočitava da mi Božju Riječ uopće ne poznajemo i da nam Sveto pismo, zapravo ono najvrjednije što nam je Bog dao uz sv. Misu i sakramente, najčešće skuplja prašinu na policama, piše Muževni budite.

Zbog toga smo u sklopu projekta ”Muževni budite” napravili plan ne samo kako svakodnevno čitati Bibliju nego i kako ju pročitati za 365 dana, od korica do korica. Za to postoje dva pristupa: linearni i usporedni pristup.

Kod linearnog se pristupa svakog dana čita nekoliko poglavlja, počevši od samog Postanka, a završava se Otkrivenjem. Svakog dana dovoljno je odvojiti 5 – 10 minuta da se čitava Biblija takvim pristupom pročita u 365 dana i da se pročitana Božja Riječ svakodnevno razmatra. Plan čitanja linearnog pristupa možeš preuzeti OVDJE.

Advertisements

Usporedni pristup nešto je zahtjevniji i prema njemu se starije i novije svetopisamske knjige uspoređuju i razmatraju. Svakog se dana tako čitaju po dva čitanja iz Staroga zavjeta i jedan iz Novoga zavjeta, a za to je potrebno 10-ak minuta. Premda naizgled nepovezana, sva tri čitanja pokazuju određene dodirne točke i činjenicu kako se mnoge stvari najavljene u Starome zavjetu ispunjavaju u Novome zavjetu. Takav se pristup osobito preporučuje za čitanje u skupini (zajednici, obitelji) u kojoj pojedinci mogu podijeliti s drugima svoje dojmove i istaknuti svoje poveznice između čitanja. Plan čitanja usporednog pristupa možeš preuzeti OVDJE.

Za bilo koji od ovih dvaju navedenih pristupa možeš se prijaviti javljanjem na adresu e-pošte: muzevnibudite@gmail.com. Tijekom mjeseci na adresu e-pošte stizat će ti poticajne misli iz Biblije, ohrabrujući odlomci, ali i kvizovi pomoću kojih ćeš moći provjeriti svoje poznavanje Božje Riječi.

Neka ti upravo Božja Riječ bude na rast i na poticaj i najvažnija novogodišnja odluka iz koje ćeš svakog dana crpsti Božje milosti i blagoslove, a na čije ćeš čitanje i proučavanje poticati i druge.


Podijelite ovo s prijateljima!