.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

Bog i danas plače pred prirodnim nepogodama, ratovima vođenim zbog „štovanja boga novca“, pred mnogim nevinima koje su ubile bombe, Bog plače. Bog danas plače zbog čovječanstva koje ne shvaća mir koji nam On nudi, mir ljubavi –istaknuo je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta.

U današnjem evanđelju, Isus Heroda naziva „lisicom“, nakon što su mu neki farizeji rekli da ga želi ubiti. Isus veli što će se dogoditi: „priprema se za smrt“. Potom se obraća „zatvorenom Jeruzalemu“ jer ubija proroke koji su mu poslani. Isus napokon mijenja ton i „počinje nježno govoriti“, „nježnost Božja“. Isus gleda svoj narod, gleda grad Jeruzalem. Tad je „plakao nad Jeruzalemom“. Bog Otac je plakao u Isusovoj osobi: ‘Često sam želio okupiti tvoju djecu kao što kvočka svoje piliće pod krila, a vi niste htjeli!’ – istaknuo je papa Franjo.

Netko je rekao da se Bog utjelovio zato da bi mogao plakati, oplakivati ono što su učinila njegova djeca. Plač pred Lazarovim grobom je plač prijatelja. Ovo je pak plač Boga Oca – rekao je Papa osvrćući se na prispodobu o ocu i rasipnom sinu, koji od oca traži baštinu i odlazi. „Taj otac nije išao svojim susjedima da im kaže: Gledajte što mi se dogodilo! Što mi je učinio ovaj nesretnik, proklet ću ga…“. To nije učinio. Siguran sam, možda je otišao da plače sam – dodao je.

Zašto ovo govorim? Jer evanđelje to ne veli, kaže kako je iz daljine vidio sina koji se vraćao, a to znači da se uvijek uspinjao na terasu i gledao vraća li se njegov sin. Uvijek plače otac kad čeka da mu se sin vrati. To je plač Boga Oca. S tim plačem Bog u svojem Sinu obnavlja sve stvoreno – primijetio je Papa.

Advertisements

Papa se osvrnuo i na trenutak kad Isus s križem uzlazi na Kalvariju: pobožnim ženama koje plaču veli da oplakuju svoju djecu a ne njega. Taj plač oca i majke Bog i danas čini. Pred nevoljama, pred ratovima koji se vode iz štovanja boga novca, pred brojnim nevinima koje ubijaju bombe štovatelja idola novca, Bog i danas plače, i danas veli: „Jeruzaleme, Jeruzaleme, djeco moja, što činite?“ To veli i jadnim žrtvama i trgovcima oružjem i svima koji prodaju život ljudi. Bilo bi nam dobro razmisliti kako se naš Bog utjelovio da može plakati, te da i danas plače zbog čovječanstva koje ne može shvatiti mir koji nam On nudi, mir ljubavi – zaključio je Sveti Otac.

 


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*