.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, pozvali su na molitvu krunice od 09. travnja do kraja svibnja 2018. za duhovnu obnovu katolika u Bosni i Hercegovini. Poziv prenosimo u cijelosti:

Mi, pastiri mjesnih Crkava, pozivamo sve katolike u svojim biskupijskim zajednicama u Bosni Hercegovini da se svi zajedno i svatko osobno, obiteljski i kao članovi župnih zajednica, od svetkovine slavlja Blagovijesti, koja se ove godine liturgijski obilježava 9. travnja 2018., do svršetka Gospina mjeseca svibnja, povežemo u moljenju Gospine krunice na zajedničku nakanu: duhovna obnova katolika u cijeloj krajevnoj Crkvi u BiH.

Povijest nam svjedoči da se Crkva u našem hrvatskom narodu u teškim kušnjama ujedinjavala u molitvi i tako se uspijevala oduprijeti svim teškim izazovima te ostati vjerna Kristu, Svetom Ocu, svome domu i domovini. Pozivamo da svih tih naznačenih dana posebno molimo na ove nakane:

– za nepokolebljivu nadu i pouzdanje u uskrsloga Krista u vremenu brojnih iskušenja i sumornosti koje nam se nameću;
– za iskorjenjenije psovke koja truje vjerničko srce i vjerničko zajedništvo:
– za radosnu otvorenost životu i čin zadovoljštine za svu ubijenu nerođenu djecu;
– za slogu i vjernost u braku i obiteljsko zajedništvo;
– za istinsko poštovanje Dana Gospodnjeg i redovito sudjelovanje na slavlju sv. Mise u nedjelju i zapovijedane blagdane;
– za zauzet odgoj djece i mladih u vjeri i pružanje svjedočenja vjere vlastitim primjerom;
– za hrabro i radosno svjedočenje svoje vjere i ne odričući se svoga identiteta i voleći svoje, a poštujući tuđe;
– za iskorjenjenije svih negativnih ovisnosti koje urušavaju naše ljudsko dostojanstvo i naše vjerničko zajedništvo.

Advertisements

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

U svom pozivu donosimo i poticajne riječi dvojice naših svijetlih likova: blaženoga Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, i sluge Božjega Josipa Stadlera:

Sidro ufanja hrvatskog naroda

„Stari pomorci, da im lađa za vrijeme bure ne bude igračkom valova, nastojali su da što prije nađu čvrsto tlo i bace sidro, koje će lađu držati na mjestu. Svaki pojedini od nas putnik je na moru ovoga života, koji plovi usred raznih bura i oluja.

I cijeli hrvatski narod jedan je takav putnik koji već 13 stotina godina plovi pučinom života u ovoj svojoj današnjoj lijepoj domovini, koju mu je podarila ruka Božja. I taj si je narod kao mudri pomorac našao također jedno čvrsto tlo, gdje je bacio sidro svog ufanja i nade da ne potone u teškim časovima života, a to je Majka Božja, Blažena Djevica Marija.

O toj dubokoj vjeri našega puka, da mu je Marija najbolja zaštitnica u životu i u smrti, svjedoče nebrojene crkve Njoj posvećene po našim brežuljcima i planinama, otocima i dolinama. O toj dubokoj vjeri našega puka svjedoče nebrojeni oltari Njoj posvećeni gotovo u svim crkvama, svjedoče nebrojeni kipovi Njoj na čast podignuti na raskršćima naših putova i cesta. Svjedoče nebrojene slike Njezine koje rese i najsiromašnije potleušice naše kao i najbogatije palače“.

Iz propovjedi bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici u srpnju 1935.

Molitva krunice

„Krunica je doista najkrasnija molitva; ona obuhvaća sve, što je kršćaninu vjerovati, ufati i ljubiti; ona u sebi sadržaje najglavnije istine naše svete vjere ona je prikladna za svak dobu, za stare i mlade, za sve osobe učene i neuke za zdrave i bolesne; ona je najbolji molitvenik bez molitvene knjižice i za one koji ne znaju i koji znaju čitati, ona nam predočuje Spasitelja i djelo otkupljenja, ona nas sjeća Marije i svega što je učinila za naš spas.

Krunica se može nazvati potpuni pučki katekizam, ako se moli kako treba, te se ujedno razmišlja o tajnama naše svete vjere, koje se iza riječi Isus u ‘Zdravo Marijo’ spominju, i to katekizam veoma praktičan, jer ona ne sadržava samo vjerno i na kratko istine naše svete vjere, nego njom se te istine u formi molitve ujedno oživotvoruju i vrše.

Zato jedva ima bolje molitve, koja bi Bogu draža, a Marija bila milija od krunice, te će jedva biti molitve, koja će onako sigurno prodrti oblak i preko Marije do prijestola Božjega brže doći i hitrije biti uslišana kao krunica. Zato se veselim što je naš sveti otac svojoj djeci po svijetu naložio da se u svim sadašnjim nevoljama upravo krunicom obratimo na majku Mariju da preko nje svoj crkvi isprosimo potrebitu pomoć“.

Iz poslanice o molitvi krunice sluge Božjega Josipa Stadlera u rujnu 1883.

U tom duhu sve iskreno pozdravljamo preporučujući sve zagovoru i zaštiti naše Nebeske Majke Marije i zazivajući na sve obilje Božjeg blagoslova!

Vaši biskupi:

Vinko kardinal Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i predsjednik BK BiH, s. r.
Mons. Tomo Vukšić, vojni biskup, s. r.
Mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki, s. r.
Mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i ap. upravitelj trebinjsko-mrkanski, s.r.
Mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski, s. r.
Mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, s. r.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Podijelite ovo s prijateljima!