.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

Ako želimo upoznati „povijest ljubavi“ koju Bog ima prema nama, onda treba gledati Raspelo, križ na kojem je Bog koji se „lišio svojega božanstva“, i „uprljao se“ grijehom da spasi ljude – ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi u kapeli Doma Sveta Marta.

Povijest spasenja koju pripovijeda Biblija spominje i jednu životinju, koja se u Knjizi Postanka spominje na prvom mjestu, a u Otkrivenju na posljednjem, a to je zmija. Ta je životinja, u Svetom pismu, simbol prokletstva, a na otajstven način i otkupljenja – kazao je Papa.

Otajstvo zmije
Objašnjavajući to otajstvo, Papa se osvrnuo na prvo čitanje iz Knjige Brojeva i na ulomak iz Ivanova evanđelja. U prvom čitanju se govori o izraelskom narodu koji, umoran od lutanja pustinjom i gladan, proklinje Boga i Mojsija. Zmije su u čitanju dvaput protagonisti. S neba su poslane protiv nevjernoga naroda, siju strah i smrt sve dok narod ne zamoli Mojsija da traži oproštenje. Tada taj posebni gmizavac drugi put stupa na pozornicu:
Bog Mojsiju veli: Napravi zmiju i stavi ju na stup (zmija od mjedi). Tko god bude ujeden, ostat će na životu ako ju pogleda. Ovo je tajanstveno: Bog ne zatire zmije, ostavlja ih na životu. Ali ako neka ujede osobu, ozdravit će osoba ako pogleda u zmiju od mjedi, podignutu na stup.

Spasenje je u visini
Glagol „uzdignuti“ u središtu je oštre rasprave između Isusa i farizeja, opisane u Evanđelju. Najednom Isus veli: Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete upoznati da Ja Jesam.“ „Ja Jesam“ prije svega je Božje ime koje je Bog priopćio Mojsiju da ga objavi Izraelcima. A potom slijedi izraz: Uzdignuti Sina Čovječjega…“

Advertisements

Zmija je simbol grijeha koji ubija. Ali zmija i spašava. To je pak Kristovo otajstvo. Pavao, govoreći o tom otajstvu, veli da se Isus lišio svojega božanstva, ponizio se, uništio se da nas spasi. Još više: ‘Učinio se grijehom’. Rabeći taj simbol učinio se zmijom. To je proročka poruka današnjih čitanja. Sin Čovječji, koji poput zmije, ‘biva grijehom’, uzdignut je da nas spasi – kazao je Papa.
 

 

Božje uništenje
To je povijest otkupljenja, povijest Božje ljubavi. Ako želimo upoznati Božju ljubav, gledajmo Raspelo: „čovjek iznakažen“, Bog „lišen božanstva“, „okaljan“ grijehom. Uništavajući se Bog zauvijek uništava pravo ime zla koje Otkrivenje naziva „starom zmijom“ – kazao je Papa dodajući: Grijeh je djelo Sotone, a Isus pobjeđuje Sotonu, „bivajući grijehom“ sve nas odatle uzdiže. Raspelo nije ukras, nije umjetničko djelo, s brojnim dragocjenim kamenjem, kako se može vidjeti: Raspelo je otajstvo Božjega uništenja, iz ljubavi. Zmija koja u pustinji proriče spasenje: uzdignuta i tko god je pogleda ozdravi. Stvoritelj to nije učinio čarobnim štapićem, već po trpljenju Čovječjeg Sina, po trpljenju Isusa Krista – zaključio je Sveti Otac.

 


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*