.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Crkva Čudotvorne Gospe Sinjske dekretom pape Franje, koji je pročitao apostolski nuncij u Hrvatskoj Giorgio Lingua, proglašena je bazilikom 12.listopada 2024. godine. Misno slavlje toga dana predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić.

Podsjetio je kako je Dikasterij za bogoštovlje i disciplinu sakramenata 17. travnja na temelju dopisa nadbiskupa splitsko-makarskog Zdenka Križića “snagom posebnih ovlasti dodijeljenih od vrhovnog svećenika Franje” uzdigao crkvu u Sinju na čast bazilike. Nadbiskup Križić je rekao kako je u središtu pozornosti današnjeg slavlja lik blažene djevice Marije, nazvane Čudotvorna Gospa Sinjska.

Ona je srce župe i bez nje nikad ova crkva ne bi bila svetište niti bi bila uzdignuta na čast manje bazilike, kazao je. Naglasio je kako Čudotvorna Gospa Sinjska privlači hodočasnike iz svih krajeva Hrvatske, koji su u sinjskom svetištu “osjetili kao majku milost koja ozdravljuje bolesti i pruža utjehu žalosnima”.

.

Advertisements

.

Dani kada vjernici mogu dobiti potpuni oprosta

u bazilici Gospe Sinjske

.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić izvijestio je, da “Dikasterij za bogoštovlje i disciplinu sakramenata” je odredio i daje i određene datume u kojima svi vjernici mogu dobiti potpuni oprost, uz uobičajene uvjete. Za baziliku Čudotvorne Gospe Sinjske određeni su ovi datumi:

  1. Dan posvete ove bazilike – 21. svibnja;
  2. Dan patrona bazilike – Velika Gospa 15. kolovoza;
  3. Svetkovina svetih apostola Petra i Pavla – 29. lipnja;
  4. Godišnjica dodjele naslova Manje bazilike ovoj crkvi: 17. travnja
  5. Uz ova četiri datuma u kojima se može dobiti potpuni oprost, daje se mogućnost i mjesnom biskupu da izabere još jedan datum. Na prijedlog otaca franjevaca, određujem da to bude blagdan Svetog Franje 4 listopada.
  6. Svaki vjernik može izabrati još jedan dan u godini u kojem može dobiti potpuni oprost uz uobičajene uvjete, a to su:
  • Pohoditi ovu baziliku;
  • Sudjelovati na bogoslužju;
  • Izmoliti Vjerovanje i Očenaš;
  • Molitvu na nakanu Svetog Oca;
  • Ispovijed;
  • Pričest.

.


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*