.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

.

DANAS JE SVE ČEŠĆA PRAKSA DA MOMAK I CURA ŽIVE SKUPA PRIJE BRAKA I DA TO POSTAJE MNOGIMA KOJI SE NAZIVAJU KATOLICI NEŠTO NORMALNO. JE LI TO BAŠ NORMALNO?

Za katolika u samom pitanju se nalazi odgovor: odnosno riječ je o osobama koje nisu sklopile sakrament braka. Samo sklapanje sakramenta braka nosi obvezu zajedničkog života i donosi blagoslove sakramenta, a sve drugo je život na divlje i neće biti bez nekih posljedica bilo na zajednički život, bilo na djecu ili nešto treće.

Vjerujem da nam je poznato da se dvoje koji se ozbiljno pripremaju za brak nazivaju zaručnici. Sama hrvatska riječ zaručnik i zaručnica vezana je za ruku, odnosno tek se nakon toga, nakon zaruka (ZA+RUKE), dvoje, koji se zaista vole i žele sklopiti sakrament braka, mogu držati za ruke. Ali nikako ne bi smjeli živjeti zajedno pod istim korovom i dijeliti istu postelju, jer je to pridržano svetom sakramentu braka.

Advertisements

Evo još važnih objašnjenja i razloga zašto mladić i djevojka ne bi smjeli živjeti skupa prije braka:

Zajednički život između nevjenčanih partnera suprotnog spola je prilika za dva grijeha, a ne samo za jedan.

Prvi grijeh je, naravno, blud (izvanbračni spolni odnosi). Ako se seksualni odnosi ne odvijaju tijekom zajedničkog života, tada par nije kriv za blud. Oni se, međutim, mogu staviti u blisku priliku grijeha – što znači blizinu iskušenja grijeha – a mi bismo trebali izbjegavati bliske prilike grijeha.

Drugi grijeh je sablazan, koji je definiran Katekizmom Katoličke Crkve:

SABLAZAN (SKANDAL) JE STAV ILI PONAŠANJE KOJE NAVODI DRUGOGA DA ČINI ZLO.

Osoba koja izaziva sablazan postaje napasnik svoga bližnjega. On šteti kreposti i poštenju; možda čak i svog brata povuče u duhovnu smrt. Sablazan je teški prijestup ako se činom ili propustom netko namjerno navodi na teški prijestup (KKC 2284).

Par koji živi zajedno izvan braka stvara sablazan (skandal) upuštajući se u radnju koja može druge navesti na grijeh, bilo dopuštajući ljudima da vjeruju da su uključeni u blud ili tako što DOVODI U ISKUŠENJE LJUDE DA VJERUJU DA JE SUŽIVOT IZVAN BRAKA U REDU. U svakom slučaju, par stvara duhovne prepreke drugima, a činiti to doista je prilika za grijeh.

Isus je u Mateju 5, 28 rekao da osoba može počiniti grijeh seksualne nečistoće čak i u svojim mislima. Rekao je: “Ali ja vam kažem da je svaki koji ženu pogleda s željom, već učinio preljub s njom u svom srcu.” Ista stvar vrijedi i za blud (predbračni seks).

GLEDANJE ŽENE S KOJOM NISTE OŽENJENI I PREPUŠTANJE POŽUDNIM MISLIMA RAČUNA SE KAO BLUD U VAŠEM SRCU. Ako se računa prepuštanje duševnoj žudnji za ženom s kojom niste u braku, koliko više računa intimno dodirivanje u kojemu djelomično glumite seksualnu želju koju imate za drugom.

Iako ni neki svećenici to možda ne vole reći javno i boje se reći otvoreno zbog velikog pritiska svijeta, blud (predbračni seks) je teški (smrtni) grijeh. Apostol Pavao kaže: “A djela tijela su jasna: blud, nečistoća, razvrat . . . i slično. Upozoravam vas, kao što sam vas već upozorio, da oni koji tako čine neće baštiniti kraljevstva Božjega” (Gal 5,19-21). Ovo je teško učenje. Mnogi koji žive nevjenčano to teško prihvaćaju, ali to je jasno učenje Svetog pisma i moramo ga se držati.

Ponekad ljudi racionaliziraju izvanbračne seksualne prakse na temelju toga da se činjenjem manjeg grijeha može izbjeći veći, ali s tim postoje dva problema. Prvo, kao što je sv.Ivan Pavao II. jasno rekao u svojoj enciklici, Veritatis Splendor, nikada se ne smije učiniti nešto suštinski pogrešno kako bi se izbjegao problem. Ne možemo činiti zlo da bi iz toga proizašlo dobro.

JE LI DAKLE NORMALNO DA MOMAK I CURA ŽIVE SKUPA PRIJE BRAKA?
TO NIJE NORMALNO, NAJPRIJE JER SE PROTIVI EVANĐELJU, A ONDA I JER JE PO SEBI PRILIKA ZA GRIJEH I JAVNU SABALAZAN.

JESU LI U GRIJEHU I ONI KOJI TO PODRŽAVAJU?
DA, U GIJEHU SU I ONI KOJI TO PODRŽAVAJU, POČEVŠI OD RODITELJA KOJI TO PODRŽAVAJU, PRIJATELJA I SL.

ZAJEDNIČKI ŽIVOT IZVAN BRAKA DAKLE NIJE U REDU I MNOGI KOJI SU TO PRAKTICIRALI OSJETILI SU POSLJEDICE TOGA KAD SU JEDNOM KONAČNO STUPILI U SAKRAMENT BRAKA. DOSTA JE I SLUČAJEVA GDJE SU GODINAMA ŽIVJELI U GRIJEHU PRIJE BRAKA, A STUPANJEM U BRAK VRLO BRZO SU SE GADNO POSVADILI I RAZVELI. DOSTA JE I ONIH SLUČAJEVA GDJE SU ŽIVJELI ZAJEDNO U GRIJEHU GODINAMA SKUPA, A NAKON TOGA SU SE JEDNO DRUGOGA ZASITILI I OTIŠLI U NEKU NOVU GREŠNU VEZU S NEKIM KOJI JE NAIŠAO. MEĐUTIM, TO ĆE SVE SKUPA OSTAVITI PUSTOŠ I PRAZNINU U TIM OSOBAMA, I NERIJETKO ĆE OSTATI NEUDANI ILI NEOŽENJENI…


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*