.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

.

TKO JE JOZO FURUNDŽIJA

Jozo Furundžija, poznat u srednjoj Bosni kao mistik i čudotvorac, čiji grob svake godine posjećuju tisuće hodočasnika.

Kako navodi protv.ba svaki mjesec na mladi utorak služi se zavjetna misa na groblju u mjestu Orašac u Dobretićima gdje je pokopan narodni svetac Jozo Furundžija.

Mladi utorak je poseban dan kojim se u Pougarju hodočasti na grob Joze Furundžije prije samog izlaska sunca. Poznato je da pougraski svećenicu oduvjek slave sv. Mise mladim utorkom na ovom kultnom mjestu. Danas je sv. Misu predvodio fra Juro Tokalić. Oduvjek se Jozi išlo radi zdravlja osoba ili stoke, a sad već skoro stoljeće na mladi utorak gdje se obavljaju zavjeti.

Advertisements

Na Oraškom se groblju, uz Jozin zavjetni grob nalazi još nekoliko novopodignutih spomenika, a neposredno iznad groblja nalazi se Nekropola stećaka, koji svjedoče o dugoj naseljenosti ovog kraja.

Narodni svetac, preobraćenik i isposnik Jozo Furundžija umro je i sahranjen 1922. godine na groblju u Pougarskom selu Orašac. Za života cijenjen i štovan čovjek, koji se nakon raskalašene mladosti preobratio i ostatak života proveo asketskim vjerničkim životom spavajući na golom podu, od milja je nazivan narodnim svecem a puk tog kraja ga štuje i dan danas.

Prošle godine u Orašcu je obilježena stota obljetnica od smrti Joze Furundžije, a tom prilikom je otkriven novoizgrađeni spomenik na njegovom grobu. Spomenik krasi i brončano poprsje koje je rad akademskog kipara, Pougarca sa slovenačkom adresom Denisa Dražetića.

Za njega narod veže brojne pripovijesti i često se navodi kako je bio veliki grešnik i psovao Boga. Ljudi s prostora cijele Središnje Bosne odlazili su na zavjet na njegov grob. Postoji priča kako je jedna žena krenula na zavjet i po neki savjet kod Joze Furundžije. Kao poklon mislila je ponijeti novi ručnik ali bilo joj ga žao dati. Stoga je ponijela korišten ali se ubrzo vratila kući po novi, budući da ju je bilo stid dati korišteni. Kad je došla do Joze on joj kaže: Što nisi ponijela onaj stari? Postoji više pripovijesti o njemu, no u većini njih se ističe da je mogao čitati misli onima koji su mu se obraćali za pomoć.

Jeste li gledali dokumentarni film o mistiku i čudotvorcu Jozi Furundžiji iz Srednje Bosne? Ako niste obavezno pogledajte i upoznajete Jozin pokornički život. Iako je umro prije više od sto godina i danas se na njegovom grobu događaju mnoga čudesa i ozdravljenja.

POGLEDAJTE DOKUMENTARNI FILM O JOZI FURUNDŽIJI

.

Ovo je prvi u serijalu filmova o velikanima duha našeg naroda koji su živjeli i umrli na glasu svetosti, ali za koje postupci za proglašenje blaženim i svetim još nisu pokrenuti. Dokumentarni film snimljen je u organizaciji zajednice Nanovo rođeni, režiser je Matija Ricov, a snimatelj i montažer Filip Tadić

Serijal Anonimni sveci hrvatskog naroda donosi priče i svjedočanstva o velikanima vjere u našem narodu o kojima postoji sjećanje u mjestima u kojima su djelovali, a ovim serijalom želimo sve vas upoznati s njihovim svetačkim životima kako biste i sami bili potaknuti na življenje svetosti u svojoj svakodnevici, ali i oteli zaboravu sjećanje na ove velikane.

Jozo je u srednjoj Bosni poznat kao mistik, čudotvorac, njegov grob svake godine posjećuje tisuće hodočasnika koji se utječu njegovu zagovoru. 100 godina je prošlo od njegove smrti, a milosti se i dalje izlijevaju onima koji se utječu njegovu zagovoru. Film donosi priču o Jozinu životu, ali i svjedočanstva onih koji su po njegovu zagovoru doživjeli velike milosti.


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*