Božansko Milosrđe

Krunica SRCU ISUSOVU

Rastimo u Gospodinu

Međugorske poruke

Gospine poruke

MOLITVE

Baner Molitve

 poboznosti banerdevetnice BANER

LITANIJE BANER

Duhu Svetom - BANER

 zastitna molitva

 baner za oslobodjenje 3

 

RADUJMO SE KRŠĆANI

 

 

 

Intervju s bikupom Franjom KomaricomPAPA FRANJO: Bogorodica, „žena“ je postala našom Majkom
Papa Franjo - Propovijedi, Kateheze, ...

Bogorodica

 

U Prvome čitanju ponovno nam se predlaže drevna blagoslovna molitva koju je Bog predložio Mojsiju za Arona i za njegove sinove: „Neka te Gospodin blagoslovi i neka te čuva. Neka te Gospodin licem svojim obasja; milostiv neka ti bude. Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti podari“ (Usp. Br 6, 24-26) – kazao je Papa.


Koliko li je važno ponovno čuti ove riječi blagoslova na početku ove nove godine! One će nas pratiti u našem hodu u vremenu koje se pred nama otvara. Riječi su to snage, ohrabrenja i nade. Nije to neka iluzorna nada, temeljena na krhkim ljudskim obećanjima; niti je riječ o naivnoj nadi koja zamišlja neko bolje sutra, jednostavno zato jer je u budućnosti. Ova nada svoj temelj ima u Božjemu blagoslovu, koji u sebi sadrži nešto najviše; želju Crkve za svakoga pojedinog od nas, ispunjenu zaštitom Gospodnje ljubavi i Njegove providnosne pomoći – rekao je Papa.


Sadržaj ovoga blagoslova potpuno se ispunio u jednoj ženi – Mariji – ukoliko je određena postati majkom Božjom, te se u Njoj ostvario, prije no u bilo kojem drugom stvorenju… Majka Božja! To je prvenstveni i bitni Gospin naslov. Riječ je o kvalitetu i ulozi koje je kršćanski narod, u svojoj nježnoj i iskrenoj pobožnosti prema Majci Božjoj, u vjeri oduvijek shvaćao – pojasnio je Sveti Otac.


Sjetimo se velikoga povijesnoga časa drevne Crkve – koncila u Efezu – kad je ustanovljena dogma Djevičina božanskog majčinstva, što je kao istina, svoj odjek imalo i u Rimu, gdje je, nedugo zatim, podignuta Bazilika Majke Božje Velike, prvo Gospino svetište u Rimu i na čitavom Zapadu; i gdje se štuje slika Majke Božje – Bogorodice, pod naslovom: „Spas rimskog naroda“. Priča se kako bi se stanovnici Efeza, za vrijeme trajanja Koncila, sastajali kod ulaza u Baziliku, u kojoj su se okupljali biskupi i vikali: „Majka Božja!“ Vjernici su time, tražeći da se ovaj Gospin naslov i službeno odredi, pokazivali da priznaju Njezino bogomajčinstvo. Spontan je to i iskren stav sinova, prema njihovoj Majci, jer ju beskrajno nježno ljube. Ali to je i sensus fidei ili osjećaj vjere – svetoga Božjeg naroda, koji u svom jedinstvu nikad ne griješi.


Marija se oduvijek nalazi u srcu, štovanju i posebice u hodu vjere kršćanskoga naroda. „Crkva hodi kroz vrijeme… i u tom hodu prosljeđuje putom koji je utrla Djevica Marija (Usp. Ivan pavao II, enc. „Redemptoris Mater“, 2). Naš je put vjere identičan s Marijinim – kazao je Papa – zbog čega osjećamo da nam je posebno blizu. Što se vjere tiče, što je temelj kršćanskoga života, Majka je Božja s nama dijelila okolnosti u kojima živimo; trebala je koračati istim stazama kao i mi, ponekad teškima i mračnima, trebala je napredovati na „hodočašću vjere“ (Usp. II. Vatikanski koncil, LG, 58).


Na svojemu putu vjere mi smo se nerazdvojno povezali s Marijom, u času kad nam ju je Isus, umirući, dao za Majku, govoreći: „Evo ti sina“ (Usp. Iv 19,27). Ove riječi imaju težinu oporuke kojom se svijetu daruje jedna Majka. Od toga je časa Majka Božja postala našom Majkom! U času u kojemu vjera učenika zbog tolikih teškoća i nesigurnosti slabi, Isus nas povjerava Onoj koja je prva povjerovala i čija vjera ni u jednom času nije oslabila – kazao je papa Franjo.


I „žena“ je postala našom Majkom, u trenutku kad je izgubila svoga božanskog Sina. Njezino se izranjeno srce širi kako bi učinilo mjesta za sve ljude; dobre i zle – sve ljude – te ih ljubi onako kako ih je Isus ljubio. Žena koja je na svadbi u Kani Galilejskoj surađivala u vjeri, kako bi se pokazala čudesna djela Božja u svijetu, na Kalvariji čuva plamen vjere u uskrsnuće svoga Sina i majčinski ga srdačno predaje drugima – kazao je Sveti Otac te dodao:…


Marija je tako postala izvor nade i istinske radosti! Otkupiteljeva nam Majka prethodi i stalno nas utvrđuje u vjeri, u pozivu, u poslanju. Po njezinu primjeru poniznosti i po Njezinoj raspoloživosti Božjoj volji, pomaže nam utoliko da nam vjera postaje radosni i neograničeni navještaj Evanđelja. Tako će naše poslanje biti plodno, jer se temelji na Marijinu majčinstvu. Njoj povjerimo svoj hod u vjeri, želje svoga srca, svoje potrebe i potrebe cijeloga svijeta, a posebno glad i žeđ za pravednošću, za mirom i za Bogom; i svi joj se zajedno triput obratimo, zazivajući je: „Sveta Majko Božja“! Na što je mnoštvo sa Svetim Ocem triput ponovilo zaziv Gospi.


Tekst preuzet sa stranice Radio Vatikana

 

 

Gledaj On te gleda

Molitva blagoslova

Propovjedi, Kateheze,...

papa Frano.PNG

Dr. sc. fra Ivo Pavić

Baner fra Ivo Pavić

fra Petar Ljubičić

fra petar

don Damir Stojić

Baner Damir Stojić 3

Pater Arek Krasicki

baner - pater Arek

fra Velimir Bavrka

Baner-Velimir-

Josip Lončar

Baner Josip Loncar

Ivica Ursić

baner - Ivica Ursić

Dr. med. Antun Lisec

Dr. Antun Lisec

Temeljna ispovijed

Pomirenje s Bogom-002

Trenutno na stranici

We have 215 guests online

Facebook stranica

facebook stranica 6

Budite s nama i na Facebooku 

Izdvajamo

Baner zanimljive teme

Baner svjedocanstvo 2

Baner zamke zloga -

pomirenje s Bogom 2Nova Eva

upoznajmo sto cinimo

pitajte svecenika

banner euharistija 4

banner euharistija 4

 primjeri 2

Baner - Ime Isus

Bdijte i molite da ne padnete