Božansko Milosrđe

Krunica SRCU ISUSOVU

Rastimo u Gospodinu

Međugorske poruke

Gospine poruke

MOLITVE

Baner Molitve

 poboznosti banerdevetnice BANER

LITANIJE BANER

Duhu Svetom - BANER

 zastitna molitva

 baner za oslobodjenje 3

 

Intervju s bikupom Franjom Komaricom

Put KrižaPAPA FRANJO: Što nam je činiti u trenucima duhovne suhoće
Papa Franjo - Propovijedi, Kateheze, ...

 

 

"Job je u nevolji: izgubio je sve." – nastavio je Papa, temeljeći svoju propovijed na Prvom čitanju koje nam prikazuje Joba, lišenog svih dobara, čak i djece. Osjeća se izgubljeno, ali ne proklinje Gospodina – kazao je. Prije ili kasnije doživimo veliku duhovnu suhoću. Job je doživio veliku "suhoću" i daje si oduška pred Bogom. To je odušak "sina pred svojim ocem." Tako čini i prorok Jeremija, ali oni nikada ne psuju niti hule:


"Duhovna suhoća je nešto što se svima nama događa: i može biti jača ili slabija... To mračno stanje duše, bez nade i ispunjeno sumnjama, bez volje za životom i bez svjetla na kraju tunela, s tolikim nemirima u srcu i u mislima... Duhovna pustinja čini da se osjećamo kao da nam je duša slomljena; nije joj ni do života: "Bolje je smrt!" To je Jobov 'odušak'. Bolje je umrijeti nego živjeti na ovaj način. Moramo shvatiti, kada je naš duh u tom stanju opće žalosti, koja gotovo da i prekida disanje, da se to svima nama događa: manje ili više – smatra Papa.


„Što da činim kada doživim ove tamne trenutke – bilo zbog neke obiteljske tragedije, bolesti, bilo zbog nečega drugog što me deprimira?" „Netko, pomišlja na tabletu za spavanje" i na bijeg "od činjenica", ili pomšlja "trgnuti dvije, tri ili četiri 'ljute'... „To ne pomaže" – rekao je Sveti Otac te nastavio – Današnja liturgija nam, "pokazuje kako nam se nositi s tom duhovnom pustoši, kad smo mlaki i bez nade."


Kada se osjećamo izgubljeno, ustrajno moliti.

 
U Pripjevnom psalmu (Ps 87) je odgovor: "Nek' do tebe dopre molitva moja, Gospodine." Treba se moliti – rekao je – snažno moliti, kao što to čini Job: zapomagati dan i noć, dok Bog ne osluhne: "To je molitva kucanja na vrata, ali snažnoga kucanja!.. "'Jer mi je duša zasićena patnjama, moj se život bliži Podzemlju. Broje me k onima što u grob silaze, postadoh sličan nemoćniku'".
Koliko puta se osjećamo tako kao da smo bez snage ... I ovo je molitva! Sam Gospodin nas uči kako moliti u ovim teškim trenucima. 'Smjestio si me u jamu duboku, u tmine, u bezdan. Teško me pritišće ljutnja tvoja…' 'nek do tebe dopre molitva moja'". Tako imamo moliti u najtežim trenucima, u trenucima tame, velike suhoće i skrhanosti. To je vjerodostojna molitva i odušak, kao što je činio i Job, onako, sinovski".
Knjiga o Jobu zatim govori o šutnji (Jobovih) prijatelja. „Pred osobom koja pati“ - rekao je Papa – „riječi mogu povrijediti. Ono što je važno jest: biti blizu, dati do znanja da smo tu, a ne govoriti“. "Kada osoba pati; kad je u duhovnoj pustinji, treba što manje govoriti i 'potpomagati' tišinom, blizinom i milovanjem, njezinu molitvu pred Ocem":
Kako bi sažeo sve rečeno, papa Franjo je ponovio: "Prvo nam je, dakle, u sebi prepoznati trenutke duhovne suhoće; kada smo u mraku, bez nade i upitati se 'zašto?'. Drugo: moliti Gospodina kao u psalmu današnje liturgije. "Nek' do tebe dopre molitva moja, Gospodine". I treće: kad prilazimo osobi koja pati, bilo od bolesti ili nekoga drugog oblika trpljenja, ali koja se nalazi baš u pustinji, – šutnja; ali šutnja ljubavi, bliskosti, milovanja. Govoriti u konačnici ne pomaže, nego čak može nauditi" – ponovio je Sveti Otac – "Molimo Gospodina da nam udijeli tri milosti: da prepoznamo duhovnu suhoću; zatim milost, da kad se nađemo u tom stanju, da molimo; i na kraju milost da znamo pratiti druge koji prolaze kroz razdoblje tuge i duhovne pustinje" – zaključio je na kraju papa Franjo.

 

 

Molitva blagoslova

Propovjedi, Kateheze,...

papa Frano.PNG

Dr. sc. fra Ivo Pavić

Baner fra Ivo Pavić

fra Petar Ljubičić

fra petar

don Damir Stojić

Baner Damir Stojić 3

Pater Arek Krasicki

baner - pater Arek

fra Velimir Bavrka

Baner-Velimir-

Josip Lončar

Baner Josip Loncar

Ivica Ursić

baner - Ivica Ursić

Dr. med. Antun Lisec

Dr. Antun Lisec

Temeljna ispovijed

Pomirenje s Bogom-002

Trenutno na stranici

We have 374 guests online

Facebook stranica

facebook stranica 6

Budite s nama i na Facebooku 

Izdvajamo

Baner zanimljive teme

Baner svjedocanstvo 2

Baner zamke zloga -

pomirenje s Bogom 2Nova Eva

upoznajmo sto cinimo

pitajte svecenika

banner euharistija 4

banner euharistija 4

 primjeri 2

Baner - Ime Isus

Bdijte i molite da ne padnete