Božansko Milosrđe

Krunica SRCU ISUSOVU

Rastimo u Gospodinu

Međugorske poruke

Gospine poruke

MOLITVE

Baner Molitve

 poboznosti banerdevetnice BANER

LITANIJE BANER

Duhu Svetom - BANER

 zastitna molitva

 baner za oslobodjenje 3

 

RADUJMO SE KRŠĆANI

 

 

 

Intervju s bikupom Franjom KomaricomNeokatekumenski put u BiH
Katoličke udruge i zajednice

neokatekumeniNeokatekumenski put u BiH započeo je u Vrhbosanskoj Nadbiskupiji , počeo je s održavanjem kateheza 1997. godine u Sarajevu, i 1999. godine u Žepču u župi sv. Antuna. Nakon posjeta pape Ivana Pavla II., pozvani od župnika Sarajevske katedrale i Sv. Luke u Novom gradu katehisti neokatekumenskog puta su držali kateheze kroz XI. i XII. mjeseca 1997. godine.

Tada u ekipi katehista su bili don Šime Doljanin iz Splita, Lidija Vrdoljak iz Pule i Michele Cittadino, bogoslov iz Sjemeništa Redemptoris Mater u Puli. Nakon pola godina počele su kateheze i u župi Presveto Trojstvo u Novom Sarajevu zatim, sveti Ignacije, u samostanu Sv. Ante na Bistriku: zajednice koje su se rodile bile malobrojene i braća su se skupili u Katedrali.

 

 

Danas zajednice Neokatekumenskog puta djeluju u Sarajevu u župi Presvetog Srca Isusova – katedrala, u župi Sv. Ante Padovanskog u Žepču (gdje služi kao župni kapelan i pomoć za neokatekumenske zajednice vlč. Milan Blaha, svećenik formiran u Sjemeništu Redemptoris Mater u Puli) i u naselju Vogošća, nedaleko od Sarajeva, gdje je od listopada 2011. godine osnovano također Sjemenište Redemptoris Mater (to je jedan od 85 sjemeništa u svijetu vezani s Neokatekumenskom putu).

 

 

Godine 1990. Neokatekumenski put je priznao papa Ivan Pavao II. kao itinerarij katoličke formacije valjane za društvo i za današnja vremena. Prvo odobrenje Statuta Neokatekumenskog puta ad experimentum dogodilo se u lipnju 2002. godine, dok je konačno odobrenje stiglo 11. svibnja 2008. na svetkovinu Pedesetnice. U Rimu 26. prosinca 2010. odobren je "Katehetski direktorij Neokatekumenskog puta" dok je na Audijenciji 17. siječnja 2011. papa Benedikt XVI odobrio sva slavlja Neokatekumskog Puta sadržane u spomenutom Katehetskom direktoriju. U više navrata Sveti Otac Benedikt XVI., se obratio članovima Neokatekumenskog puta. Na audijenciji 12. siječnja 2006. je rekao: »Vaše apostolsko djelovanje nastoji se smjestiti u srce Crkve, u potpunom suglasju s njezinim uputstvima i u zajedništvu s partikularnim Crkvama u koje odlazite djelovati, vrednujući u potpunosti bogatstvo karizmi koje je Gospodin podigao preko inicijatora Puta« (Insegnamenti di Benedetto XVI II, 1 [2006], 58-59).

 

 

Izvor: Vrhbosanska Nadbiskupija 

 

 

Gledaj On te gleda

Molitva blagoslova

Propovjedi, Kateheze,...

papa Frano.PNG

Dr. sc. fra Ivo Pavić

Baner fra Ivo Pavić

fra Petar Ljubičić

fra petar

don Damir Stojić

Baner Damir Stojić 3

Pater Arek Krasicki

baner - pater Arek

fra Velimir Bavrka

Baner-Velimir-

Josip Lončar

Baner Josip Loncar

Ivica Ursić

baner - Ivica Ursić

Dr. med. Antun Lisec

Dr. Antun Lisec

Temeljna ispovijed

Pomirenje s Bogom-002

Trenutno na stranici

We have 353 guests online

Facebook stranica

facebook stranica 6

Budite s nama i na Facebooku 

Izdvajamo

Baner zanimljive teme

Baner svjedocanstvo 2

Baner zamke zloga -

pomirenje s Bogom 2Nova Eva

upoznajmo sto cinimo

pitajte svecenika

banner euharistija 4

banner euharistija 4

 primjeri 2

Baner - Ime Isus

Bdijte i molite da ne padnete