Božansko Milosrđe

Krunica SRCU ISUSOVU

Rastimo u Gospodinu

Međugorske poruke

Gospine poruke

MOLITVE

Baner Molitve

 poboznosti banerdevetnice BANER

LITANIJE BANER

Duhu Svetom - BANER

 zastitna molitva

 baner za oslobodjenje 3

 Kada Bog šuti?
Josip Lončar za Rastimo u Gospodinu

kad Bog sutiBog nam odgovara i u tišini... mi moramo, pak, biti spremni slušati ga i čekati njegov odgovor. Stara norveška legenda govori o čovjeku po imenu Haakon, koji je uvijek molio i razmatrao lik raspetog Krista. Raspelo pred kojim je molio bilo je vrlo staro i ljudi su pred njega dolazili moliti s mnogo vjere, a mnogi su Krista molili za čudo.

Jednog dana, Haakon, pustinjak, želio je Isusa zamoliti za uslugu. Potaknut osjećajem velikodušnosti, dobrote i ljubavi, kleknuo je pred raspelo i rekao: - Gospodine, ja želim trpjeti i umrijeti za tebe. Dopusti mi da zauzmem tvoje mjesto. Želim... postati ti na križu”. Uperivši oči u njega, očekivao je odgovor. Tada je Gospodin progovorio. Njegove riječi dolazile su s nebesa, poput šapta, ali i kao upozorenje: - Moj vjerni slugo, ispunit ću ti želju, ali samo pod jednim uvjetom. - Kojim, Gospodine? Je li to nešto teško? Spreman sam ga ispuniti uz tvoju pomoć, Gospodine! ? odgovorio je stari pustinjak.

- Slušaj me dobro: Što god da se dogodilo i bez obzira što vidio, uvijek moraš ostati u šutnji. Haakon je odgovorio: - Obećajem ti to, moj Gospodine!

Zatim su zamijenili mjesta. Nitko nije ništa primijetio, nitko nije prepoznao pustinjaka čavlima prikovana na križu.

I dugo se vremena držao dogovora i nikada nikome nije progovorio ni riječi. Ali jednoga dana, došao je bogataš i, nakon molitve, pod križem zaboravio svoj novčanik. Haakon je to vidio i ostao tiho. Nije progovorio ni kada je nakon dva sata došao siromah, pronašao bogatašev novčanik i zadržao ga. Šutio je i kada je ubrzo nakon toga pred križ kleknuo mladić moleći za blagoslov prije polaska na dugo putovanje. U tom je trenutku stigao bogataš tražeći izgubljeni novčanik. Ne našavši ga, pomislio je da ga je mladić uzeo.

Bogataš je bijesno povikao na mladića: - Vrati mi novčanik koji si mi ukrao!

Mladić je u čudu odgovorio: - Nisam ukrao nikakav novčanik! Bogataš je odvratio: ? Još i lažeš, odmah da si ga vratio! Mladić je ponavljao: - Kažem ti, ni od koga nisam uzeo nikakvu torbu ni novčanik. Tada ga je bogataš počeo bjesomučno udarati. U tom trenutku, odjeknuo je snažan glas: ? Prestanite! Bogataš je pogledao u vis i vidio lik koji mu je progovorio, bio je to Haakon koji nije mogao odšutjeti, nego se javio s križa, u obranu mladića i koreći bogataša zbog lažne optužbe. Bogataš je zapanjen odmah otišao, a ubrzo je otišao i mladić u žurbi zbog putovanja. Kad pod križem više nije bilo nikoga, pristupio je Krist svom sluzi i rekao mu:

- Siđi s križa, nisi dostojan da zauzimaš moje mjesto. Nisi ispunio obećanje i nisi zadržao tišinu.

- Gospodine - reče Haakon. Kako bih mogao dopustiti takvu nepravdu?

Isus je ponovno bio na svom starom mjestu na križu, a pustinjak je stajao u podnožju križa. Tada Gospodin nastavi: -Ti nisi znao kako je za bogataša bilo dobro da izgubi svoj novčanik , jer je u njemu bio novac uz pomoć kojeg je namjeravao bludno griješiti s mladom djevicom. Siromah je, naprotiv, dobro učinio zadržavši novac jer je živio u krajnjoj bijedi. Za mladića bi bilo bolje da ga je bogataš pretukao, jer tada ne bi bio otišao na put. Vidiš, on je sada mrtav, poginuo je prije nekoliko minuta u brodolomu. Ti ovo sve nisi znao, ali ja jesam. To je razlog zašto ja šutim. To rekavši, Gospodin ponovno zašuti.

Često se pitamo: Zašto Bog ne odgovara na naše molitve... Zašto Bog šuti? Mnogi bi od nas željeli da nam On odgovara u skladu s našim željama i maštanjima... no, Božji je put drukčiji. On poznaje prošlost, sadašnjost i budućnost (Heb 13, 8). Bog nam odgovara i u tišini... mi moramo, pak, biti spremni slušati ga i čekati njegov odgovor.

„Jer misli vaše nisu moje misli, i puti moji nisu vaši puti, riječ je Jahvina. Visoko je iznad zemlje nebo, tako su puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli.” (Iz 55, 8-9). „Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam - riječ je Jahvina - naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu.” (Jr 29, 11).

 

Josip Lončar

 

 

 

Molitva blagoslova

Pobožnost sv. Josipu

Propovjedi, Kateheze,...

papa Frano.PNG

Dr. sc. fra Ivo Pavić

Baner fra Ivo Pavić

fra Petar Ljubičić

fra petar

don Damir Stojić

Baner Damir Stojić 3

Pater Arek Krasicki

baner - pater Arek

fra Velimir Bavrka

Baner-Velimir-

Josip Lončar

Baner Josip Loncar

Ivica Ursić

baner - Ivica Ursić

Dr. med. Antun Lisec

Dr. Antun Lisec

Temeljna ispovijed

Pomirenje s Bogom-002

Trenutno na stranici

We have 460 guests online

Facebook stranica

facebook stranica 6

Budite s nama i na Facebooku 

Izdvajamo

Baner zanimljive teme

Baner svjedocanstvo 2

Baner zamke zloga -

pomirenje s Bogom 2Nova Eva

upoznajmo sto cinimo

pitajte svecenika

banner euharistija 4

banner euharistija 4

 primjeri 2

Baner - Ime Isus

Bdijte i molite da ne padnete